Skocz do zawartości

[startup] TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Gocha napisał:

Wydaje mi się, że umowy zdalne nie mają mocy prawnej. Podpisywałam umowy podpisem kwalifikowanym  (termin gonił)i tak musiałam wysyłać umowy papierowe, ale zawsze jeden egzemplarz wracał do mnie. 

Zajmij się pytaniem a nie tym co ci się" Wydaje" bo nawet umowa ustna jest ważna 

Tyle

Art. 78 § 1 Do zachowania pisemnej formy czynności prawnej wystarcza złożenie własnoręcznego podpisu na dokumencie obejmującym treść oświadczenia woli. Do zawarcia umowy wystarcza wymiana dokumentów obejmujących treść oświadczeń woli, z których każdy jest podpisany przez jedną ze stron, lub dokumentów, z których każdy obejmuje treść oświadczenia woli jednej ze stron i jest przez nią podpisany (...).

Art. 78 § 2 Oświadczenie woli złożone w postaci elektronicznej opatrzone bezpiecznym podpisem elektronicznym weryfikowanym przy pomocy ważnego kwalifikowanego certyfikatu jest równoważne z oświadczeniem woli złożonym w formie pisemnej.

i proszę cię, pisz już te teksty za 10 zł za 1000 znaków i zlecaj je innym za złotówkę bo sztuka pisania, to też zapamiętywania tematów jakie były poruszane

JAK MI SIĘ WYDAJE TO SPRAWDZAM A SIĘ NIE ODZYWAM

Po ludzku?.. 

Umowa zawarta przez e-mail jest zatem ważna, jeśli przepisy nie przewidują dla niej formy pisemnej

Czyli obie twoje sugestie o kant tyłka rozbić bo jak zawsze fikcja..montaż..fotomontaż..

Edytowane przez Herkules

Uwaga testuje sygnaturę mechanik samochodowy Kraków

Najlepsze i sprawdzone typy bukmacherskie

Poznaj najlepszy serwis samochodowy Kraków

19 godzin temu, Herkules napisał:

Zajmij się pytaniem a nie tym co ci się" Wydaje" bo nawet umowa ustna jest ważna 

Tyle

Art. 78 § 1 Do zachowania pisemnej formy czynności prawnej wystarcza złożenie własnoręcznego podpisu na dokumencie obejmującym treść oświadczenia woli. Do zawarcia umowy wystarcza wymiana dokumentów obejmujących treść oświadczeń woli, z których każdy jest podpisany przez jedną ze stron, lub dokumentów, z których każdy obejmuje treść oświadczenia woli jednej ze stron i jest przez nią podpisany (...).

Art. 78 § 2 Oświadczenie woli złożone w postaci elektronicznej opatrzone bezpiecznym podpisem elektronicznym weryfikowanym przy pomocy ważnego kwalifikowanego certyfikatu jest równoważne z oświadczeniem woli złożonym w formie pisemnej.

i proszę cię, pisz już te teksty za 10 zł za 1000 znaków i zlecaj je innym za złotówkę bo sztuka pisania, to też zapamiętywania tematów jakie były poruszane

JAK MI SIĘ WYDAJE TO SPRAWDZAM A SIĘ NIE ODZYWAM

Po ludzku?.. 

Umowa zawarta przez e-mail jest zatem ważna, jeśli przepisy nie przewidują dla niej formy pisemnej

Czyli obie twoje sugestie o kant tyłka rozbić bo jak zawsze fikcja..montaż..fotomontaż..

Masz strasznie agresywny styl bycia. Mnie też nieraz ktoś irytuje, ale wtedy po prostu unikam kontaktu z taką osobą, Tobie polecam to samo. Z innej beczki, od dłuższego czasu fascynuje mnie Twoja interpunkcja. Normalnie nawet nie zwróciłabym na to uwagi, ale u osoby zarabiającej na pisaniu rzuca się to w oczy.

W dniu 1.09.2020 o 15:53, jatosia napisał:

To po co był wymóg wysyłania Państwu 2 egzemplarzy? dla mnie było jasne, że jeden, po podpisaniu, Państwo odsyłają.

Prawdę mówiąc też tak sądziłam, ale nie prosiłam o przesłanie umowy, więc pewnie jej nie dostanę.

@sankas bo mnie irytuje jak niby super Copy co zarabia nie wiadomo ile, jaką ma rozległą wiedzę nie potrafi znaleźć informacji a jeszcze gadał głupoty

Ton jest dobry, bezpośredni i nie agresywny a konkretny 

Odpowiadając na wszelkie kwestie związane z rozsyłaniem umów - w regulaminie, który wszyscy autorzy akceptowali - a zatem zakładamy, że i przeczytali, pojawił się zapis o wyraźnym żądaniu zwrotu nie z powodu tego, że Serwis nie ma ochoty/środków/czasu na odesłanie wszystkich umów, ale dlatego, że większości z autorów umowa ta jest niepotrzebna w takiej formie i najpewniej trafiłaby do kosza. Nie oznacza to jednak, że w przyszłości nie będzie im nagle potrzeba i wtedy my ten dokument mamy w egzemplarzu dla każdej strony umowy. Forma oryginalnie podpisanych, wydrukowanych dokumentów, została ustalona z prawnikami, którzy tworzyli nowe zapisy w regulaminie i dla nas, a także dla wszystkich użytkowników - długofalowo - wydaje się być formą najbezpieczniejszą. Nie rozważaliśmy nigdy wykorzystania w tej procedurze bezpiecznych podpisów elektronicznych. Pamiętajmy, że wprowadzone zostało nowe rozwiązanie związane z przekazaniem majątkowych praw autorskich i dla bezpieczeństwa wszystkich stron zarówno klienci, jak i autorzy, zobligowani są do przekazania oryginalnych dokumentów. Wszystkie osoby, które napiszą do nas z prośbą o odesłanie umowy, otrzymają ten dokument bez żadnego problemu, dlatego ta mała burza wokół tego tematu wydaje nam się przesadzona. 

W dniu 31.08.2020 o 14:42, Jankowski33 napisał:

A ja o to nie prosiłem, a dziś otrzymałem. Dziękuje :) 

Proszę bardzo, miło nam pozytywnie kogoś zaskoczyć :)

W dniu 1.09.2020 o 16:55, Herkules napisał:

Po to by w razie potrzeby odesłać nie ma co się doszukiwać drugiego dna..choć lepiej by była możliwość dostarczenia jej zdalnie

Pamiętajmy, że docelowo serwis pracuje w oparciu o transakcje trójstronne i dla nas forma oryginałów jest gwarancją bezpieczeństwa wszystkich stron.

W dniu 1.09.2020 o 21:29, Gocha napisał:

Wydaje mi się, że umowy zdalne nie mają mocy prawnej. Podpisywałam umowy podpisem kwalifikowanym  (termin gonił)i tak musiałam wysyłać umowy papierowe, ale zawsze jeden egzemplarz wracał do mnie. 

Mówimy o bardzo niejednoznacznym obszarze praw autorskich i licencji - dysponowaniu i zarządzaniu dziełem oraz o obrocie nim, dlatego szczerze nie wyobrażamy sobie dysponowania innym dokumentem niż oryginalnie podpisanym wydrukiem. Jeśli potrzebuje Pani swojego egzemplarza, proszę tylko dać znać na biuro@textbookers.com - odeślemy.  

Pozdrawiamy i życzymy miłego dnia

Zespół TextBookers.com 

TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO
E-mail: biuro@textbookers.com
Najlepszy copywriter w TextBookres dla copywriting online

@TextBookers.com choć u was trochę pisałem, kilka groszy zarobiłem, ojj mógłbym marudzić to fajnie że to wyjaśniacie w kwestii formalnej

Poważnie, zróbcie coś dla tych co pisali i przerwali ja mam (50 zł bodajże) aby mogli to przeznaczyć na teksty, a jak nie to jakaś fundacja charytatywka itd ;) 

20 godzin temu, Herkules napisał:

@TextBookers.com choć u was trochę pisałem, kilka groszy zarobiłem, ojj mógłbym marudzić to fajnie że to wyjaśniacie w kwestii formalnej

Poważnie, zróbcie coś dla tych co pisali i przerwali ja mam (50 zł bodajże) aby mogli to przeznaczyć na teksty, a jak nie to jakaś fundacja charytatywka itd ;) 

Zrobimy - nie obiecujemy, że funkcja pojawi się ekspresowo, ale wdrożymy rozwiązanie, które pozwoli zagospodarować te punkty.  

Zespół TextBookers.com 

W dniu 1.09.2020 o 16:55, Herkules napisał:

Po to by w razie potrzeby odesłać nie ma co się doszukiwać drugiego dna..choć lepiej by była możliwość dostarczenia jej zdalnie

To niby jasne, ale żeby "podanie" o to pisać, to już jakieś "dziwne jest", nawet jeśli mówi o tym regulamin cytowany przez @TextBookers.com - powinni jasno napisać: nie potrzebujesz swojego egzemplarza, wyślij jeden - dla nas, potrzebujesz dla siebie - prześlij 2, będzie to dla nas znak, że życzysz sobie odesłania.

Edytowane przez jatosia
  • Like 1

Chcą się uchronić przed sytuacjami, w których nagle po miesiącach/latach ktoś jednak potrzebuje tej umowy, a oni nie mają egzemplarza do odesłania. Można sobie myśleć „nie potrzebuję tego”, ale jaką mamy gwarancję, że w przyszłości umowa nie okaże się przydatna?

W dniu 2.09.2020 o 22:35, TextBookers.com napisał:

Odpowiadając na wszelkie kwestie związane z rozsyłaniem umów - w regulaminie, który wszyscy autorzy akceptowali - a zatem zakładamy, że i przeczytali, pojawił się zapis o wyraźnym żądaniu zwrotu nie z powodu tego, że Serwis nie ma ochoty/środków/czasu na odesłanie wszystkich umów, ale dlatego, że większości z autorów umowa ta jest niepotrzebna w takiej formie i najpewniej trafiłaby do kosza. Nie oznacza to jednak, że w przyszłości nie będzie im nagle potrzeba i wtedy my ten dokument mamy w egzemplarzu dla każdej strony umowy. Forma oryginalnie podpisanych, wydrukowanych dokumentów, została ustalona z prawnikami, którzy tworzyli nowe zapisy w regulaminie i dla nas, a także dla wszystkich użytkowników - długofalowo - wydaje się być formą najbezpieczniejszą. Nie rozważaliśmy nigdy wykorzystania w tej procedurze bezpiecznych podpisów elektronicznych. Pamiętajmy, że wprowadzone zostało nowe rozwiązanie związane z przekazaniem majątkowych praw autorskich i dla bezpieczeństwa wszystkich stron zarówno klienci, jak i autorzy, zobligowani są do przekazania oryginalnych dokumentów. Wszystkie osoby, które napiszą do nas z prośbą o odesłanie umowy, otrzymają ten dokument bez żadnego problemu, dlatego ta mała burza wokół tego tematu wydaje nam się przesadzona. 

Ok, wobec tego jedno pytanie: dlaczego ostatni punkt umowy stworzonej przez Was brzmi: Niniejsza umowa została sporządzona w dwóch egzemplarzach, po jednej dla każdej ze stron? Piszecie 2 dokumenty: Regulamin, który musimy zaakceptować i umowę, którą tez musimy zaakceptować, żeby współpracować - a w przynajmniej jednym punkcie co do tego, czy mamy bez problemu otrzymać nasz egzemplarz umowy te dokumenty są rozbieżne. A może paragraf 11 umowy to tylko pozostałość po jakimś wzorze, na którym się opieraliście?

Edytowane przez jatosia

W dniu 11.09.2020 o 09:49, Ainee napisał:

Chcą się uchronić przed sytuacjami, w których nagle po miesiącach/latach ktoś jednak potrzebuje tej umowy, a oni nie mają egzemplarza do odesłania. Można sobie myśleć „nie potrzebuję tego”, ale jaką mamy gwarancję, że w przyszłości umowa nie okaże się przydatna?

oczywiście masz rację, ale można na ten problem spojrzeć z drugiej strony: jeżeli umowa będzie potrzebna na już (czasem zdarza się taka sytuacja) to nie ma możliwości przedłożenia jej pracodawcy, bo ten egzemplarz dopiero musi dojść pocztą; natomiast gdy odsyłana jest automatycznie, to mam ją w domu i jako dokument trzymam w teczce (szufladzie, na półce, w segregatorze) z innymi, ważnymi dokumentami. No, chyba że ktoś lekceważy umowę-zlecenie czy umowę o dzieło i nie uważa jej za "prawdziwą" umowę o pracę, to wtedy wcale nie jest mu potrzebna.

• Like 1

Joanna bardzo Cie lubie tu na forum, cenie Twoje posty, ale teraz to takie pierdoly napisałaś, że głowa boli :) Przedłożenie umowy pracodawcy? No nie ma czegoś takiego :) Żaden pracodawca nie może oczekiwać, że pokażesz umowę z poprzedniej firmy (tak mówiąc ogólnie) :)

W przypadku pracy na umowę o pracę dajesz świadectwo pracy. W przypadku umów cywilno prawnych pokazujesz portfolio, to co zrobiłaś, a nie umowę. Umowa jest Twoja prywatna sprawa, bo tam masz zapisane choćby to za ile pracowałaś. 

Jeśli chodzi o trzymanie umów cywilno prawnych to ważna jest umowa zlecenia, bo ona jest oskladkowana. Umowa o dzieło nie. 

Edytowane przez pawig

W dniu 16.09.2020 o 16:30, Joanna53 napisał:

No, chyba że ktoś lekceważy umowę-zlecenie czy umowę o dzieło i nie uważa jej za "prawdziwą" umowę o pracę, to wtedy wcale nie jest mu potrzebna.

Umowa, którą Państwo zawieracie z naszym serwisem nie ma formy umowy o pracę - nie przyda się w toku wykazywania np. lat pracy, ponieważ to umowa cywilno - prawna, chroniąca interesy stron obracających treścią, w tym kontekście będącą wartością, co do której różne strony mogą rościć różne prawa. Umowa, którą zawieramy z autorami ma chronić interesy (podstawę funkcjonowania) Serwisu i klientów, ale też autorów. Osoby, które tej umowy potrzebują, dostają ją zwrotnie, bez żadnego problemu. Umowa ma wartość materialną, kiedy dojdzie do sporu, który, w całym, długim okresie funkcjonowania Serwisu na rynku, nigdy nie miał miejsca, ponieważ podchodzimy poważnie do tego co robimy i szanujemy wszystkie strony każdej transakcji kupna - sprzedaży. Stad też, w momencie, gdyby doszło do sporu - nieodesłane egzemplarze umów są u nas zabezpieczone i zostaną dostarczone właściwej osobie we właściwym czasie. 

W dniu 13.09.2020 o 22:34, jatosia napisał:

Ok, wobec tego jedno pytanie: dlaczego ostatni punkt umowy stworzonej przez Was brzmi: Niniejsza umowa została sporządzona w dwóch egzemplarzach, po jednej dla każdej ze stron?

Odpowiedź na to zawarliśmy powyżej. Fizyczna lokacja tego egzemplarza nie jest istotna. Wszystkie osoby, które nie poprosiły o zwrot 1 egzemplarza umowy, mają go do dyspozycji na każde żądanie. 

Zespół TextBookers.com 

W dniu 21.09.2020 o 14:13, pawig napisał:

Joanna bardzo Cie lubie tu na forum, cenie Twoje posty, ale teraz to takie pierdoly napisałaś, że głowa boli :) Przedłożenie umowy pracodawcy? No nie ma czegoś takiego :) Żaden pracodawca nie może oczekiwać, że pokażesz umowę z poprzedniej firmy (tak mówiąc ogólnie) :)

W przypadku pracy na umowę o pracę dajesz świadectwo pracy. W przypadku umów cywilno prawnych pokazujesz portfolio, to co zrobiłaś, a nie umowę. Umowa jest Twoja prywatna sprawa, bo tam masz zapisane choćby to za ile pracowałaś. 

Jeśli chodzi o trzymanie umów cywilno prawnych to ważna jest umowa zlecenia, bo ona jest oskladkowana. Umowa o dzieło nie. 

Dzięki @pawig za dobre słowo:), też Cię lubię :). Co do mojego postu to powiem tak: nie pracuję zawodowo od 26 lat, to "pisarstwo" i legalne zatrudnienie to moje jedyne zajęcie. Obecnie, składając dokumenty do zakładu pracy, w którym miałabym szansę na umowę o pracę (dokładnie taką formę umowy), powinnam wykazać, że mam jakieś doświadczenie, czyli że przez okres dwudziestu kilku lat od momentu wygaśnięcia zatrudnienia w moim ostatnim zakładzie pracy, nie zbijałam bąków, tylko imałam się różnych zajęć, jak na przykład copywriting. Do tego właśnie służy mi ta umowa o dzieło, ponieważ gdybym zrezygnowała z pracy w firmie (TB), nie dostanę świadectwa pracy. Z Twojego wpisu wynika, że zastosowałam w poście zbyt duży skrót myślowy, ale chodziło mi tu o moją sytuację i być może sytuację niektórych innych osób. A skoro tylko Ty odpowiedziałeś (no i TB:)) to znaczy, że nigdy nie byłeś w takiej sytuacji i nie zrozumiałeś mojego toku rozumowania. Mam nadzieję, że teraz jest wszystko jasne.

Powiem Ci jeszcze, że z jakieś 10 lat temu składałam papiery do - nazwijmy to - "pracy stacjonarnej" i nie mogłam wykazać, że przez okres 15 lat od mojego poprzedniego zatrudnienia gdziekolwiek pracowałam. Pracodawca stwierdził, że z takim wykształceniem (ekonomicznym) i bez ciągłości pracy, to ma siedmioro na to stanowisko, a potrzebuje kogoś na już. Jak się domyślasz, pracy nie dostałam. Myślę, że gdybym wtedy była w obecnej sytuacji, tę pracę bym dostała, bo poniekąd cały czas jestem "kobietą pracującą" :). Pozdrawiam

W dniu 22.09.2020 o 09:57, TextBookers.com napisał:

Umowa, którą Państwo zawieracie z naszym serwisem nie ma formy umowy o pracę - nie przyda się w toku wykazywania np. lat pracy, ponieważ to umowa cywilno - prawna, chroniąca interesy stron obracających treścią, w tym kontekście będącą wartością, co do której różne strony mogą rościć różne prawa.

@TextBookers.comTak, oczywiście wiem o tym. To, co ja miałam na myśli pisząc ten post wyjaśniłam już koledze  @pawig

• Like 1

W dniu 22.09.2020 o 09:57, TextBookers.com napisał:

Umowa, którą Państwo zawieracie z naszym serwisem nie ma formy umowy o pracę - nie przyda się w toku wykazywania np. lat pracy, ponieważ to umowa cywilno - prawna, chroniąca interesy stron obracających treścią, w tym kontekście będącą wartością, co do której różne strony mogą rościć różne prawa. Umowa, którą zawieramy z autorami ma chronić interesy (podstawę funkcjonowania) Serwisu i klientów, ale też autorów. Osoby, które tej umowy potrzebują, dostają ją zwrotnie, bez żadnego problemu. Umowa ma wartość materialną, kiedy dojdzie do sporu, który, w całym, długim okresie funkcjonowania Serwisu na rynku, nigdy nie miał miejsca, ponieważ podchodzimy poważnie do tego co robimy i szanujemy wszystkie strony każdej transakcji kupna - sprzedaży. Stad też, w momencie, gdyby doszło do sporu - nieodesłane egzemplarze umów są u nas zabezpieczone i zostaną dostarczone właściwej osobie we właściwym czasie. 

Odpowiedź na to zawarliśmy powyżej. Fizyczna lokacja tego egzemplarza nie jest istotna. Wszystkie osoby, które nie poprosiły o zwrot 1 egzemplarza umowy, mają go do dyspozycji na każde żądanie. 

Zespół TextBookers.com 

Wysłałam maila z prośbą o przysłanie mojego egzemplarza 1. września br. i NIC - ani odpowiedzi, ani umowy - serio "na każde żądanie"?

Witam @TextBookers.com nie dostałam punktów bonusowych za ekspres - podsumowanie o 17.15 potwierdzało bonus, zatwierdzenie o 18.01 już nie. ???

wczoraj czy przedwczoraj też mi się kasa nie zgadzała (nadal się nie zgadza) i chyba będę musiała robić zrzuty ekranu, żeby udowodnić, że coś jest nie tak, ale dzisiaj ewidentnie jest coś nie tak

Edytowane przez Joanna53