Skocz do zawartości

[startup] TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO

Rekomendowane odpowiedzi

Jankowski 33, widzę, że idziesz na skróty i szukasz gotowych odpowiedzi. Jeśli chcesz zostać dobrym copywriterem, to odpowiedzi na problemy musisz szukać sam. Teraz masz problem z descriptinon, za chwilę z title. Poczytaj trochę o SEO i nike kompromituj się podstawowymi pytaniami. TB nie płaci dodatkowo za teksty pozycjonowane, więc nie musisz ich brać, jeśli zarezerwujesz, to się dokształcać, w przyszłości zaprocentuje.   

Gosia-gosia rzeczywiście unieważnienie ocen 5 jest bardzo trudne, zwłaszcza, że wystawia je jedne klient zlecający indywidualne teksy. Oceny 5 potrafią zaniżyć średnią i stawkę za daną kategorię.  

Edytowane przez Gocha

20 godzin temu, Gocha napisał:

Jankowski 33, widzę, że idziesz na skróty i szukasz gotowych odpowiedzi. Jeśli chcesz zostać dobrym copywriterem, to odpowiedzi na problemy musisz szukać sam. Teraz masz problem z descriptinon, za chwilę z title. Poczytaj trochę o SEO i nike kompromituj się podstawowymi pytaniami. TB nie płaci dodatkowo za teksty pozycjonowane, więc nie musisz ich brać, jeśli zarezerwujesz, to się dokształcać, w przyszłości zaprocentuje.   

Gosia-gosia rzeczywiście unieważnienie ocen 5 jest bardzo trudne, zwłaszcza, że wystawia je jedne klient zlecający indywidualne teksy. Oceny 5 potrafią zaniżyć średnią i stawkę za daną kategorię.  

Kobiety...

Matthew1991, literówka może zdarzyć się każdemu, nie bądź złośliwy. Moją intencją było podpowiedzieć Jankowskiemu 33 co ma robić, żeby się rozwijać w tej branży i nie klepać precli za 1,5 zł. Nikt z nas nie jest omnibusem, ale szukanie sprawdzonych informacji z kilku źródeł to podstawa naszej pracy.  

W dniu 26.02.2021 o 00:51, Joanna53 napisał:

powiem wprost, bo widzę, że moje delikatne wskazywanie Ci, że mnie lekceważysz, chociaż pracujemy w jednej firmie nie daje rezultatów - nie życzę sobie, używania tego typu sformułowań odnośnie do moich wypowiedzi. Najwyraźniej, musisz dorosnąć do pewnych, taktownych zachowań

Pani Joanno, niech już Pani da mi spokój. Normalnemu człowiekowi wystarczyłoby moje 1 wyjaśnienie i to publiczne, że nie miałam nic złego na myśli i że to Pani źle zrozumiała moją wypowiedź.

Wiosna nadeszła nagle i niespodziewanie. Słonko pięknie świeci i budzi marzenia. A mnie się marzy podwyżka w TB, nie jakaś duża, ale nawet symboliczna, bo stawki są symboliczne. Na serduchu zrobiło by się raźniej, że ktoś docenia naszą pracę. A może tekstów, wracających jak bumerang, też byłoby mniej. Piszę na TB od chyba 6 lat i nigdy nie widziałam tylu zleceń do wyboru i koloru. To z jednej strony fajnie, że TB zdobył nowych klientów, ale z drugiej strony świadczy, że copy nie chcą pisać za tak marne stawki. Piszę na TB sporadycznie, kiedy nie mam nic lepszego do roboty, bo idea serwisu bardzo mi się podoba i mogę w tematach wybierać jak w ulęgałkach. 

A mnie się marzy ...? 

• Like 1

Zgadzam się z przedmówczynią w 100%. Kiedyś TB był dla mnie główną platformą, na której pisałem. Teraz robię to sporadycznie. Wszystko przez niskie stawki. U konkurencji można zarobić dużo lepiej. Ostatnia podwyżka stawek na TB miała miejsce... w grudniu 2018 roku. Dramat. 

Nie sprawdzałam, ale wiedziałam, że bardzo dawno. W firmie, z którą stale współpracuję sami dali podwyżkę 2 zł netto za tekst zewnętrzny i 4 zł za tekst na bloga 4 zł netto za 1000 zzs. To tylko podwyżka, w sumie teraz są tam stawki 6 razy wyższe niż na TB. Piszemy teksty sprzedażowe, na których firmy SEO i właściciele stron dużo zarabiają, tylko nie my i TB też.

Wystarczy podnieść stawki dla zlecających i jakość tekstów, bo w wielu przypadkach pozostawiają wiele do życzenia. Z drugiej strony zlecający za 12 zł brutto chce tekst na 5000 zzs i życzeń cała lista, za taki sam tekst mogę dostać 60 zł. Wybór jest prosty, wybrałam pkt karny, bo zlecenie było indywidualne i nie odrzuciła. Ja nie twierdzę, że zarobki na TB muszą dorównywać firmom SEO, ale podwyżka o złotówkę na 1000 zzs sprawiły by, że poczulibyśmy się lepiej

Stawki na TB nawet nie mogą być takie jak w agencjach Seo, bo na tym polega model biznesowy takich platform - dobre teksty za niską cenę. Dlatego nie można oczekiwać cudów, ale te stawki, które są teraz są naprawdę śmiesznie niskie. No kurcze 2,40zl za 1000 znaków zapleczówki BRUTTO...

Z tego właśnie powodu biorę tylko teksty tematyczne, to jednak 4,6 zł brutto. Wybieram tylko te, które sprawiają mi przyjemność lub mogą rozwinąć moją wiedzę. Generalnie nie przekraczam 500 zł miesięcznie, choć mocy przerobowych mam trochę więcej.

• Like 1

też ostatnio wybieram tylko tematyczne, stwierdziłam, że pomiędzy zapleczówkami a tematycznymi jest zbyt duża przepaść cenowa, żeby poświęcać na nie czas, szczególnie wtedy, gdy zlecenie opiewa na kilka takich tekstów. Tym bardziej że moje zapleczówki w zasadzie wyglądają tak, jak tematyczne, czyli staram się w nich zmieścić jak najwięcej rzetelnych informacji. Czasami jeszcze biorę opisy produktów, ale w sumie rzadko. Wzięłabym specjalistyczny, tylko że trafić na niego to cud, cud

Edytowane przez Joanna53

Joanna53, obrałyśmy niezależnie od siebie, taką samą strategię.Nie biorę zleceń po kilka w pakiecie, bo to klepanie tego samego w kółko i wiedzy nie przybywa, tematyczne im dłuższe, tym lepsze. Opis produktu biorę, pod warunkiem, że jest adres do strony i mogę go zobaczyć, też muszą liczyć minium 2000 zzs. Opis butów na 500 zzs omijam szerokim łukiem. 

Nie wiem w czym TB ma problem z podniesieniem cen, bo w okresie pandemii znacząco wzrosła sprzedaż internetowa, a co za tym idzie, zapotrzebowanie na teksty. Najlepiej świadczy o tym ilość tekstów do zrealizowania.  

• Like 1

Gosia-gosia. Jest taki jeden klient, który uważa, że na 6 to tylko on może napisać, a copy najwyżej na 5. Na dodatek daje zlecenia indywidualne. Zleca dużo, więc średnią rzeczywiście zaniża i nie ma tego świadomości. Masz do wyboru dwie możliwości, nie brać zleceń lub napisać pod teksem prośbę, jakie ma wymagania, żeby wystawił 6. Niestety jego opisy są różne i zleca różne tematy, więc jest trudny do zidentyfikowania, ale może Ci się uda. Powodzenia. 

• Like 1

Zlecam teksty, ostatnio ok 30% zleceń nie jest realizowanych, czekam 5 dni....i zonk, zlecenie nie zostało zrealizowane, zwrot punktów.

A teraz już rekord, zlecone 4 opisy, 2 różne teksty....nic nie napisane, co się dzieje na tym portalu ??

Mam nadzieję że lecą jakieś punkty karne albo bany....