Skocz do zawartości

[startup] TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 21.03.2021 o 00:23, Gocha napisał:

Dzięki za podpowiedź. 

Mam pytanie jak rozwiązujecie kwestie tekstów wątpliwych etycznie. Zarezerwowałam tekst tematyczny, w rzeczywistości był to opis suplementu diety dla sportowców i nie tylko. Opisy na stronach były bardzo skomplikowane, jakieś reakcje chemiczne itd. oraz oczywiście zbawienny skutek. Brak konkretnego składu poza jednym składnikiem niewiadomego pochodzenia i czterema witaminami. Grzebałam więc dalej i doszukałam się, że suplement został wycofany ze sprzedaży, sprawdziłam na innych stronach i rzeczywiście. Poszłam na pkt karny. Jak sklepy mogą sprzedawać produkty nielegalne? Nikt tego nie kontroluje? Chyba jestem naiwna, ale służby państwowe od czegoś są?

Odpowiedź na to pytanie zwiera się w jego treści, jest dokładnie tak, że takimi sprawami powinny zajmować się właściwe do tego służby. Serwis ani jego autorzy nie odpowiadają za badanie zgodności zamawianych treści z prawem polskim. Kwestia realizacji pozostaje natomiast w sferze indywidualnych poglądów i ocen każdego użytkownika i wypracowanie tu jednego obiektywnego stanowiska dla wszystkich stron jest niemal niemożliwe. 

Pozdrawiamy i życzymy miłego dnia

Zespół TextBookers.com 

TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO
E-mail: biuro@textbookers.com
Najlepszy copywriter w TextBookres dla copywriting online

Witam, mam pytanie. Po nowym roku zmieniałem adres zamieszkania i nie zgłosiłem tego do textbookers, dlatego też PIT mi nie doszedł. Nie mam jeszcze 25 lat i studiuję, czy muszę odprowadzać jakiś podatek? Czy mogę jeszcze teraz to zgłosić, czy jest już za późno?

1. Nie prowadzimy tu doradztwa podatkowego. To wątek na forum o TB, a nie rozliczaniu podatków.

2. TB wysyłało pity mailem. Jeśli nie dostałeś to sprawdź foldervze spamem, może tam wpadł.

3. Jeśli nie ukończyłeś 26 lat to jesteś zwolniony z podatku dochodowego, a zatem nic nie musisz płacić.

4. Jeśli w minionym roku miałeś dochód tylko z pracy (umowa o pracę, zlecenie, dzieło) to nie musisz składać zeznania rocznego, bo dochody te są w Twoim przypadku nieopodatkowane. 

Dochody z umów o dzieło nie podlegają zwolnieniu od podatku dochodowego nawet dla osób do 26 r.ż. dlatego trzeba się z nich rozliczyć z urzędem skarbowym. Wyjątek stanowią dochody do 200 zł - od nich podatek jest płacony ryczałtowo i nie wykazuje się ich w rocznym zeznaniu.

Ja mam pytanie do TB :) Dlaczego pobieracie 3zl od każdej wypłaty? Jeszcze lata temu jak startowaliście to było nawet zrozumiałe. Każdy bank za przelew do innego banku brał prowizję. Dziś czasy się zmieniły i przelewy w każdym banku są za free, i dotyczy to także kont firmowych. Stąd moje pytanie, dlaczego zabieracie nam 3zl od każdej wypłaty? To tak jakbysmy jeden tekst zawsze pisali za darmo. Poproszę o racjonalną i konkretną odpowiedź. 

2 minuty temu, pawig napisał:

Ja mam pytanie do TB :) Dlaczego pobieracie 3zl od każdej wypłaty? Jeszcze lata temu jak startowaliście to było nawet zrozumiałe. Każdy bank za przelew do innego banku brał prowizję. Dziś czasy się zmieniły i przelewy w każdym banku są za free, i dotyczy to także kont firmowych. Stąd moje pytanie, dlaczego zabieracie nam 3zl od każdej wypłaty? To tak jakbysmy jeden tekst zawsze pisali za darmo. Poproszę o racjonalną i konkretną odpowiedź. 

Przemnóż sobie 3 przez ilość piszących osób, którzy płacą 3 zł, nawet jak realizują przelew na 100  zł brutto i będziesz miał odpowiedź. Fajna oszczędność, nie? To się nazywa "racjonalizacja kosztów" :) 

3 godziny temu, amebix napisał:

Przemnóż sobie 3 przez ilość piszących osób, którzy płacą 3 zł, nawet jak realizują przelew na 100  zł brutto i będziesz miał odpowiedź. Fajna oszczędność, nie? To się nazywa "racjonalizacja kosztów" :) 

dla księgowej 100zł czy 1000 zł nie ma różnicy bo tyle samo weźmie : )

problem mają tylko Janusze

Obsługa konta firmowego to koszt 150-200 zł miesięcznie ( w zależności od banku), w tym wszystkie przelewy są darmowe.  Ja mam 89 pozycję, więc można przypuszczać, że copy jest ok. 100. Wystarczy pomnożyć to przez 3 zł, a przecież wiele osób wypłaca kilka razy w miesiącu, by uzupełnić domowy budżet. Dla TB zysk jest oczywisty, dla nas oznacza, że z 2,42 brutto za zapleczowkę zostaje nam ok. 2 zł. Śmiech na sali. 

Do wszystkich moich uwag TB się odniósł (dzięki), ale milczeniem zbył kwestię podwyżek. To właśnie z tego względu nie biorę zleceń, bo bywało, że byłam w pierwszej 10 lub 20-ce.  

3 godziny temu, SeoMagic napisał:

dla księgowej 100zł czy 1000 zł nie ma różnicy bo tyle samo weźmie : )

problem mają tylko Janusze

No, właśnie to napisałem.

2 minuty temu, Gocha napisał:

Dla TB zysk jest oczywisty

Tb zachęca klientów hasłem "pierwszy tekst napiszemy dla ciebie za darmo", no to, ktoś te teksty za darmo musi pisać (to apropo tego, że Pawig napisał, że prowizja w praktyce oznacza, że mamy w miesiącu jeden tekst za darmo). Mi tam wsio ryba czy zabierają te 3 zł czy nie, co to za różnica tak naprawdę, ale wizerunkowo jest to niezły obciach. Współpracowałem z wieloma różnymi firmami na różne umowy (nie tylko jako copywriter, ale różne zawody), nigdy nie spotakałem się z tym, że jakaś firma przerzucała na mnie koszty prowadzenia działalności w postaci prowizji od przelewu. Szczerze mówiąc, to niezła wiocha, to tak apropo Januszów skoro już SEOMagic przywołał ten termin. 

• Like 1

15 godzin temu, Gocha napisał:

Ja mam 89 pozycję, więc można przypuszczać, że copy jest ok. 100.

ja mam obecnie 69 pozycję, ale zapewniam Cię, że copywriterów jest ze 150 (przynajmniej), bo zdarzało się, że miałam pozycję nawet 120 i wydaje mi się, że jeszcze niższą. Teraz już nie pamiętam, ale gdy zobaczyłam wtedy tę liczbę, to w szoku byłam ?, że tak nisko leżę:lol2:. Co do pobierania 3 złote, to fakt - bardzo to nieprofesjonalne, tym bardziej że wśród tych, co wypłacają po 100 złotych, często jestem i ja.