Skocz do zawartości

[startup] TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO

Rekomendowane odpowiedzi

ja też mam z tym problem, bo nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę, że wypłacając 2 razy w miesiącu, płacisz już 6 złotych, a nie 3, a jak jakimś cudem TB się wyrobi i zrealizuje zlecenie wypłaty trzeci raz w jednym miesiącu, to okazuje się, że koszty przelewu to już 9 złotych.

I jeszcze jedno - zaliczkę na podatek, braną przy każdej wypłacie można otrzymać z powrotem, natomiast koszty zlecenia, skumulowane w ciągu roku.....znikają w czeluściach, no właśnie - gdzie

Edytowane przez Joanna53
  • Like 1

33 minuty temu, SeoMagic napisał:

Janusze odnosiło się do copywriterów co mają problem z 3 zł

to akurat zrozumiałem, przecież przedsiębiorcy oferujacy stawki za tekst mniejsze niż pobierają prowizję za przelew, który jest darmowy, w tym również agencje oferujące pozycjonowanie za 300 zł i niezatrudniające copywriterów, Januszami nie są nigdy. Profejosnalni biznesmeni

PS. Czy w twojej agencji pobieracie od copywriterów pieniądze na koperty i znaczki, jak wysyłacie im pity? Aha, przepraszam, zapomniałem, w twojej profesjonalnej niejanuszowej agencji nie zatrudniacie copywriterów, wy profesjonalni biznesmeni zlecacie teksty za 4,5 na ogólnodostępnych portalach. wybacz 

Edytowane przez amebix
  • Like 1

jak usuniesz płatność 3 zł i usuniesz dodatkowo limit 100zł od których można zlecać wypłaty to ze 150 rachunków zrobi się 1500. Załóż sobie firmę wydaj kase na zus, reklamę, księgową i szybko zobaczyć ile w miesiącu tekstów trzeba napisać "za darmo" aby zarobić 0zł.

jak co roku platforma wysyła pity to nie pobiera kasy za kopertę i znaczki. Ale jak rok temu trzeba było wysłać umowę w formie fizycznej, to tu połowa cebulocopywriterów miała ból xxxx, że muszą za znaczek zabulić :)

świat jest tak zbudowany że jak coś kupujesz to w cenie danego towaru masz wliczone koszty związane z kopertą i znaczkami. Płacę co miesiąc rachunek za telewizję, prąd, telefon i po 10 zeta kasują za znaczek, chyba że zgodzę się na erachunek i wtedy 10 zeta mam. Dla ciebie Polsat albo Plus to cebularze, że za 10 zł sobie liczą znaczki i kopertę?

Edytowane przez SeoMagic

4 godziny temu, SeoMagic napisał:

Janusze odnosiło się do copywriterów co mają problem z 3 zł

3 zeta też pieniądz. Czy kiedykolwiek w sklepie podarowano Ci tę kwotę, kiedy kupowałeś coś za ok. 100, 200, czy 500 zł, a zabrakło Ci dokładnie 3 zł? I kolejna sytuacja: załóżmy, że masz zapłacić 50 zł za abonament tel., płacisz 47 - od tych 3 będą Ci naliczać odsetki i tyle. Czyli też Ci nie podarują.

TB -  problem z ilością wypłat? Proponuję ograniczyć je do 1-3 na piszącego w miesiącu i problem z głowy.

2 godziny temu, SeoMagic napisał:

jak usuniesz płatność 3 zł i usuniesz dodatkowo limit 100zł od których można zlecać wypłaty to ze 150 rachunków zrobi się 1500. Załóż sobie firmę wydaj kase na zus, reklamę, księgową i szybko zobaczyć ile w miesiącu tekstów trzeba napisać "za darmo" aby zarobić 0zł.

jak co roku platforma wysyła pity to nie pobiera kasy za kopertę i znaczki. Ale jak rok temu trzeba było wysłać umowę w formie fizycznej, to tu połowa cebulocopywriterów miała ból xxxx, że muszą za znaczek zabulić :)

świat jest tak zbudowany że jak coś kupujesz to w cenie danego towaru masz wliczone koszty związane z kopertą i znaczkami. Płacę co miesiąc rachunek za telewizję, prąd, telefon i po 10 zeta kasują za znaczek, chyba że zgodzę się na erachunek i wtedy 10 zeta mam. Dla ciebie Polsat albo Plus to cebularze, że za 10 zł sobie liczą znaczki i kopertę?

Zauważ jednak, że jak tekst kosztuje zleceniodawce 20 zł, to piszący nie dostaje na konto 20 zł pomniejszonych tylko o podatek (piszę jako osoba fizyczna, nie jako firma). TB bierze swoje za pośrednictwo i ma się dobrze, bo wciąż istnieje, więc aż tak ich nie broń.  Co do rachunków - sporo  usługodawców proponuje e-fakturę i nie muszę za te znaczki płacić. Chyba tylko firmy energetyczne siedzą pod tym względem w głębokim PRLu, no chyba, że się mylę to przepraszam poszkodowanych

Edytowane przez gosia-gosia

Wszystkie opłaty (prąd, gaz, abonamenty, czynsz) płacą przelewami, nie mam z tego tytułu żadnych opłat (dobry bank) i dodatkowo oszczędzam lasy. Jeżeli podlegasz ZUS, to TB ściąga to z Twoich zarobków, a nie płaci z własnych dochodów. Zaliczka na podatek też idzie z kwoty brutto za tekst. TB jeśli chce zwiększyć swoje zyski to nie kosztem copy, ale podnosząc stawki za zlecenia. W przeciwnym wypadku będą pisać licealiści, którzy mają teraz dużo czasu i chcą dorobić. Dobrzy copy będą brać zlecenia sporadycznie, najlepiej świadczy o tym ilość zleceń. 

Ja też czasami wypłacałam po kilka razy w miesiącu, na szczęście moja sytuacja finansowa się ustabilizowała, wybieram tylko atrakcyjne zlecenia, a wypłaty będę zlecać bardzo rzadko. 

Trzeba wziąć pod uwagę także fakt, że zlecający płaci z góry, TB wypłaca teraz po 14 dniach, w tym czasie obraca pieniędzmi i też zyskuje.

Gocha z tego co pamiętać to ty 3 złotych na znaczek żałowałaś i co ciekawe miałaś pół roku na wysłanie umowy i biedna nie zdążyłaś się wyrobić. To co napisałaś nie odnosi się nic do tematu.

Chciałbym mieć takie problemy jak wy :)

Edytowane przez SeoMagic

a ja trochę z innej beczki - co jest grane z tymi tematycznymi? Cały dzień zaglądam na stronę i wisiały tam tylko jakieś trzy niechciane zlecenia, teraz, jest godz. 00.14 i co widzę - kupa zleceń na....dzisiaj. To gdzie one były, jak ich nie było? Wzięłabym parę, ale na dzisiaj to sorry, nie mam czasu...

W ogóle jak czytam to wszystko to mi oczy wychodzą na wierzch... Ludzie... myślicie, że jak firma ma 14 dni od otrzymania kasy od klienta do wypłaty to obraca nie wiadomo jakimi kwotami przez ten czas? Wam ciężko przeżyć miesiąc i wypłacacie po 100 zł, a firma to nie ma rachunków, zakupów, czy innych inwestycji?

23 godziny temu, SeoMagic napisał:

ja nic nie pisałem o bólu z powodu zakupu znaczka. Obecnie pracuję w dwóch firmach, w których, żeby dostać wypłatę muszę wysłać fizycznie, pocztą, podpisany przeze mnie rachunek, więc tracę kaskę na dwa znaczki i dwie koprty;) nie mam z tym problemu, bo to mój koszt. Ale firmy te, jak odsyłają dokumenty do mnie, nie naliczają mi za znaczek, a to analogiczna sytuacja do potrącania 3 zł za przelew, który obecnie w każdym banku jest darmowy.

Jak już pisałem, nie mam też problemu z tymi 3 zł na TB, nigdy nie miałem, w ostateczności jeśli ktoś zleca 12 przelewów w roku (raz na miesiąc), to ma 36 zł brutto w plecy w skali roku, raptem dwa lepsze czteropaki, no kwota ta mojej sytuacji materialnej nie zmieni, ale rozumiem, że są tacy, dla których to może być sporo, ale tak, jak pisałem, wizerunkowo jest to dla mnie wiocha i tyle, tu chodzi o uczciwe traktowanie. Piszesz coś o kosztach prowadzenia działalności, no są, dlatego większość osób nie chce zakładać firmy, tylko szuka pracy, bo się na tym nie zna, boi się księgowości, szukania klientów itp., nie każdy się nadaje do prowadzenia biznesu, ale przerzucanie swoich kosztów na pracowników nie jest fair i tyle. 

Poza tym, ja tam się nie znam, ale jak się prowadzi firmę, to jest chyba coś takiego jak koszty uzyskania przychodu, rajt? 

I na koniec, wyzywanie ludzi od cebulaków czy tam januszy, bo im się nie podoba, że ktoś niesprawiedliwie (tak, niesprawiedliwie, bo jeśli obecnie przelewy są bezpłatne, to prowizja się TB nie należy i tyle, to są pieniądze pracowników, uczciwie zarobione i nie powinny im być zabierane, bez względu na to, czy jest to kwota 3 zł, czy 0,30 zł) potrąca im pieniądze, nawet nie jest słabe, jest po prostu chamskie, obyś nigdy nie stanął w sytuacji, w której każdy grosz dla ciebie będzie ważny. 

21 godzin temu, gosia-gosia napisał:

TB -  problem z ilością wypłat? Proponuję ograniczyć je do 1-3 na piszącego w miesiącu i problem z głowy.

Można jeszcze prościej, fakturowanie raz w miesiącu dla każdego ostatniego dnia miesiąca z automatu, pracownik ma 3 dni na potwierdzenie rachunku kliknięciem odpowiedniego przycisku, tak jak teraz jest "wypłać", pojawia się rachunek ostatniego dnia, klikasz potwierdzam, czekasz na przelew i tyle. Osoby, które nie wypracowały umownego limitu 100zł nie otrzymują rachunku i tyle. Wielkie mi halo. Po co dawać możliwość robienia 4 wypłat w miesiącu? Zaraz ktoś napisze, że to ratunek domowego budżetu,no ok, ale jak wypłata będzie raz w miesiącu, to będzie po prostu wyższa, na dłuzej starczy, na to samo wychodzi, zachodu i problemów mniej, mitycznych kosztów realizacji przelewu też. 

17 godzin temu, SeoMagic napisał:

Chciałbym mieć takie problemy jak wy :)

nie wiem, jak to jest w przypadku innych, z mojego punktu widzenia nie mam żadnego problemu, tylko poczucie żenady i tyle. 

7 godzin temu, JFK napisał:

W ogóle jak czytam to wszystko to mi oczy wychodzą na wierzch... Ludzie... myślicie, że jak firma ma 14 dni od otrzymania kasy od klienta do wypłaty to obraca nie wiadomo jakimi kwotami przez ten czas? Wam ciężko przeżyć miesiąc i wypłacacie po 100 zł, a firma to nie ma rachunków, zakupów, czy innych inwestycji?

Tylko że tutaj cebulocopywriterzy wypłacają co kilka dni.  Przez dziesięć lat czytasz te same wpisy - w poniedziałem wypłaciłam 100 zł, a dziś jest piątek i nie mam na rachunek, a w sobotę wypłacam kolejne 100zł. I jak cebula otrzyma po 14 dniach dwa przelewy tego samego dnia, to jest wkurzona bo straciła 6 zł, a mogła zlecić 200 zł i tylko 3 zł.

ból tyłeczka to był jak wypłaty były od 200zł

amebix poczytaj sobie kilka stron wstecz wiadomości ludzi i zobaczysz jaki tu wysoki poziom jest . Przykładowy copywriter Joanna53 - 10 lat pisze na platformie i pyta się, dlaczego są nowe teksty tematyczne tylko przez 12 godzin. Nie wiem czy to ja jestem taki inteligentny i znam odpowiedzi na te wasze zajebiaszcze pytania . Albo problem z paginacją, dlaczego wchodząc na 10 stronę przenosi mnie na 1 stronę. Poziom pytań - czy ja muszę się rozliczać, czy jak wysłanie umowy jest do 1 lutego, czy mogą wysłać do 1 marca.

8 godzin temu, SeoMagic napisał:

Tylko że tutaj cebulocopywriterzy wypłacają co kilka dni.  Przez dziesięć lat czytasz te same wpisy - w poniedziałem wypłaciłam 100 zł, a dziś jest piątek i nie mam na rachunek, a w sobotę wypłacam kolejne 100zł. I jak cebula otrzyma po 14 dniach dwa przelewy tego samego dnia, to jest wkurzona bo straciła 6 zł, a mogła zlecić 200 zł i tylko 3 zł.

ból tyłeczka to był jak wypłaty były od 200zł

amebix poczytaj sobie kilka stron wstecz wiadomości ludzi i zobaczysz jaki tu wysoki poziom jest . Przykładowy copywriter Joanna53 - 10 lat pisze na platformie i pyta się, dlaczego są nowe teksty tematyczne tylko przez 12 godzin. Nie wiem czy to ja jestem taki inteligentny i znam odpowiedzi na te wasze zajebiaszcze pytania . Albo problem z paginacją, dlaczego wchodząc na 10 stronę przenosi mnie na 1 stronę. Poziom pytań - czy ja muszę się rozliczać, czy jak wysłanie umowy jest do 1 lutego, czy mogą wysłać do 1 marca.

wypowiadam się tylko w swoim imieniu, pytania  czy wypowiedzi innych nie wpływają na mój osąd pewnych tematów. padł temat potrącania 3 zł jako prowizji, będę to powtarzał, dla mnie to nie problem, ale wizerunkowa wiocha dla firmy. takie jest moje zdanie i już. 

• Like 1

SeoMagic nie bardzo rozumiem Twoją obecność na tym forum. Wiem, że jesteś najlepszy i inni też to wiedzą, tutaj po prostu się marnujesz, szkoda Twojego czasu. Niektórzy nie są tak błyskotliwi jak Ty, więc zadają proste pytania i oczekują prostej odpowiedzi, czasami jest im tak wygodniej, a czasami nie mają pojęcia. W każdym wypadku należy się im odpowiedź bez ubliżania.

PS. Nigdy nie miałam problemów z opłatą 3 zł, coś pomyliłeś. Dopiero teraz ta dyskusja uświadomiła mi, że to znacznie uszczupla nasze realne dochody. Z agencji dostaję przelew na ostatni dzień miesiąca bez żadnych dodatkowych opłat, przestrzegają bardzo rygorystycznie i na koniec miesiąca kasa jest na koncie, nie muszę odliczać 14 dni. Nic nie stoi na przeszkodzie, by TB wprowadził wypłaty miesięczne bez opłat. 

• Like 2

W dniu 26.03.2021 o 18:02, SeoMagic napisał:

Przykładowy copywriter Joanna53 - 10 lat pisze na platformie i pyta się, dlaczego są nowe teksty tematyczne tylko przez 12 godzin. Nie wiem czy to ja jestem taki inteligentny i znam odpowiedzi na te wasze zajebiaszcze pytania .

no gościu - skoro już sobie gębę wycierasz moim nickiem, to uświadomię ci, że ja na tej platformie jestem dopiero 3 lata i 8 miesięcy, a nie jak to raczyłeś przesadzić 10 LAT. I tak pomimo mojej dość długiej obecności tutaj, nadal nie wiem (bo nikt nie raczył mi odpowiedzieć przez te kilka lat, nawet ty "miszczu"), gdzie podziewają się teksty tematyczne, które nie są oznaczone jako ekspres, a pojawiają się parę godzin przed terminem oddania. Zamiast tu szyderczo wyśmiewać się z ludzi (tylko ci się zdaje, że jesteś lepszy od innych) raczej podziel się tą swoją "zajebiaszczą wiedzą"

W dniu 26.03.2021 o 18:02, SeoMagic napisał:

masz się za profesjonalistę, a prostacko ubliżasz ludziom, których nawet na oczy nie widziałeś. Jak to świadczy o tobie? - jesteś malutkim człowieczkiem z wielkim, robaczywym ego

Edytowane przez Joanna53
  • Like 1