Skocz do zawartości

[startup] TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO

Rekomendowane odpowiedzi

16 godzin temu, Gocha napisał:

Jakiś czas temu TB robił ankietę nt tekstów pod SEO za wyższą stawkę. Co z tego wyszło, nie wiadomo. Ale pojawiają się zlecenia z description, znacznikami h2, h3. Problem w tym, że wzięłam kiedyś taki tekst i wliczyłam to wszystko do długości tekstu. Moderator zwrócił i kazał dopisać brakujące znaki. Czyli napisałam za free. Niech się zdecydują. 

W takich przypadkach zawsze  najpierw piszę tekst na wymaganą liczbę znaków i dopiero podczas sprawdzania potencjalnych błędów dodaję oznaczenia nagłówków <h2> itd. 

Edytowane przez gosia-gosia

W dniu 19.05.2021 o 23:08, Gocha napisał:

Jakiś czas temu TB robił ankietę nt tekstów pod SEO za wyższą stawkę. Co z tego wyszło, nie wiadomo. Ale pojawiają się zlecenia z description, znacznikami h2, h3. Problem w tym, że wzięłam kiedyś taki tekst i wliczyłam to wszystko do długości tekstu. Moderator zwrócił i kazał dopisać brakujące znaki. Czyli napisałam za free. Niech się zdecydują. 

o widzisz - zwróciłam TB kiedyś uwagę, że zmuszanie nas do stosowania znaczników w tekstach, przy takich samych stawkach jest niezgodne z dotychczasowymi zasadami. Odpowiedzieli mi krótko - mam robić jak chce klient.... i odrzucili chyba dwa teksty, bez możliwości poprawy:angry:

chociaż, po namyśle, może i poprawiałam, ale na pewno nie dostałam za to większej kasy.

Edytowane przez Joanna53
  • Like 1

Już nawet nie chodzi o większą kasę, bo pewnie większość osób się nie zgodziła. tylko niech to będzie uwzględnione w ilości znaków. Dzisiaj pisałam tekst z meta title i description, 200 zzs ekstra. podejrzewam, że klient wliczył je do zlecenia, ale nie chciałam ryzykować, bo jeden moderator jest szczególnie złośliwy. Nie chodzi mi tu złotówkę (tematyczny), bo i tak wyszło mi 400 zzs ekstra, ale o jasne zasady. Kolejna sprawa to długość tekstów, nigdy nie da się go napisać dokładnie ze zleconą ilością znaków. Wszystkie firmy rozliczają za realną ilość, dają widełki, w których trzeba się zmieścić. I to jest bardzo proste do rozwiązania, klient określa widełki i płaci za maksymalną ilość, po oddaniu tekstu TB rozlicza się z klientem, nadwyżkę zwraca w gotówce lub rozlicza w ramach kolejnych zleceń, większość klientów stale zleca teksty. 

W dniu 23.05.2021 o 00:27, Gocha napisał:

Już nawet nie chodzi o większą kasę, bo pewnie większość osób się nie zgodziła. tylko niech to będzie uwzględnione w ilości znaków. Dzisiaj pisałam tekst z meta title i description, 200 zzs ekstra. podejrzewam, że klient wliczył je do zlecenia, ale nie chciałam ryzykować, bo jeden moderator jest szczególnie złośliwy. Nie chodzi mi tu złotówkę (tematyczny), bo i tak wyszło mi 400 zzs ekstra, ale o jasne zasady. Kolejna sprawa to długość tekstów, nigdy nie da się go napisać dokładnie ze zleconą ilością znaków. Wszystkie firmy rozliczają za realną ilość, dają widełki, w których trzeba się zmieścić. I to jest bardzo proste do rozwiązania, klient określa widełki i płaci za maksymalną ilość, po oddaniu tekstu TB rozlicza się z klientem, nadwyżkę zwraca w gotówce lub rozlicza w ramach kolejnych zleceń, większość klientów stale zleca teksty. 

o, widzę, że też zauważyłaś tego moderatora - jak trafiam na niego, to każdy tekst mam do poprawy:angry:- a to brak przecinka, a to według niego zdanie nielogiczne, a to cytuję "nieprawidłowo wpleciona w tekst fraza kluczowa" - tak, tak, ostatnio tak miałam, a że mam adres klienta to zaraz go uprzedziłam, że coś takiego się wydarzyło, to znaczy, że moderator cofnął mi dwa teksty (na trzy), bo mu się nie podobał zastosowany zwrot. Akurat ten klient zleca mi indywidualnie, więc doskonale zna mój styl pisarski i widocznie - skoro zleca, to teksty mu się podobają, nie? Klient wstawił mi za teksty 6. A co do znaczników - to po co była ta ankieta? Nie sądzę, że ludzie klikali 'NIE", bo przecież to dodatkowe znaki, a kasa taka sama. Ten, kto pisze dokładnie określoną ilość znaków, jest stratny. Ja już machnęłam na to ręką, bo nie udaje mi się trafić tak akuratB)

Edytowane przez Joanna53

Podobnie było w moim przypadku, postawiłam się, że jest to zlecenie indywidualne i wiem czego oczekuje klient. Od tej pory odsyła mi każdy tekst do poprawy, czekam kilka godzin i wysyłam, kolejny moderator akceptuje bez problemu a klient ocenia na 6. 

Co do znaczników i meta, to weź pod uwagę, że na TB pisze wiele osób, które nie mają pojęcia o SEO, więc dla nich może stanowić to problem. Wyników ankiety nie znam, bo TB ich nie przedstawił i nie ma nowych zmian w regulaminie. Pojawił się nowy klient, który zleca dobre teksty, ale wymaga dodatkowo meta i określa ich długość. I nie wiem czy to w ramach zlecenia, czy poza nim. Zamiast 4000 zzs piszę 4300 plus 200 na meta. Może TB wyjaśni ten dylemat?

5 godzin temu, Gocha napisał:

Może TB wyjaśni ten dylemat?

oby, oby.  Ja na wszelki wypadek nie biorę tych zleceń, zresztą nie lubię pisać takich długich, no, chyba że są bez znaczników i innych wymagań pod SEO. Zwykły tekst, na konkretny temat mogę pisać nawet na 5000 znaków, ale jak się mam bawić w znaczniki, to dziękuję. W innej firmie tak muszę robić, więc tu już odpuszczam. Poza tym, tam, mam panel roboczy, w którym od razu wyskakują informacje, czy dobrze użyłam znaczników, czy nie, a także widać już gotowy tekst. A tu, w TB nie ma takiego pola roboczego, więc jak się pomylę, to zaraz moderator mi to odeśle, a jak znowu się pomylę, to wywali mi tekst i tyle. Wolę więc nie ryzykować, bo kokosów z tych zleceń nie mam

Edytowane przez Joanna53

W dniu 11.05.2021 o 12:00, amebix napisał:

Podwyżki są zdecydowanie symboliczne, a do tego w regulaminie pojawił się zapis, który nie wiem, czy dobrze rozumiem, że TB ma prawo potrącić prowizję od każdego tekstu, hehe, wyjdzie na to, że jest gorzej od tego, co było. Dobrze to rozumiem? Bo przyznam szczerze, że czytałem w biegu, po łebkach

Zapis o prowizji w regulaminie jest od zawsze - nie dodaliśmy nic nowego ani w zapisach, ani w prowizjach. 

W dniu 20.05.2021 o 15:13, gosia-gosia napisał:
W dniu 19.05.2021 o 23:08, Gocha napisał:

W takich przypadkach zawsze  najpierw piszę tekst na wymaganą liczbę znaków i dopiero podczas sprawdzania potencjalnych błędów dodaję oznaczenia nagłówków <h2> itd. 

I to jest właściwe podejście - znaczniki h2 służą klientom do automatycznej publikacji i znikają we właściwej publikacji  - a więc znaków brakuje. Opis zlecenia z wymaganiami jest dostępny przed kliknięciem "realizuj" i każdy autor może zrezygnować z realizacji takiego zlecenia. Inna sprawa, że w większości mowa o 1 typie zleceń, w których te znaczniki łącznie w 2 akapitach to 18 zzs

W dniu 22.05.2021 o 15:08, Joanna53 napisał:

o widzisz - zwróciłam TB kiedyś uwagę, że zmuszanie nas do stosowania znaczników w tekstach, przy takich samych stawkach jest niezgodne z dotychczasowymi zasadami. Odpowiedzieli mi krótko - mam robić jak chce klient.... i odrzucili chyba dwa teksty, bez możliwości poprawy:angry:

chociaż, po namyśle, może i poprawiałam, ale na pewno nie dostałam za to większej kasy.

jak wyżej - to nie serwis autorów do tego zmusza, a jest to wymóg klienta - nie ma obowiązku podejmowania się realizacji takich zleceń, do wyboru jest dziś wiele bez takich wymagań :) Jeśli jednak autor podejmuje się takiego zlecenia, to opis jest dla niego wiążący. 

Kolejna sprawa to długość tekstów, nigdy nie da się go napisać dokładnie ze zleconą ilością znaków.

Mamy wiele tekstów na moderacji, które pokazują, że się da :) Są nawet zlecenia, które ograniczają nadprogramową ilość znaków do max 5%

Wszystkie firmy rozliczają za realną ilość, dają widełki, w których trzeba się zmieścić. I to jest bardzo proste do rozwiązania, klient określa widełki i płaci za maksymalną ilość, po oddaniu tekstu TB rozlicza się z klientem, nadwyżkę zwraca w gotówce lub rozlicza w ramach kolejnych zleceń, większość klientów stale zleca teksty. 

Takie rozwiązanie w ogóle nie jest przez nas brane pod uwagę. 

W dniu 24.05.2021 o 17:17, Gocha napisał:

Co do znaczników i meta, to weź pod uwagę, że na TB pisze wiele osób, które nie mają pojęcia o SEO, więc dla nich może stanowić to problem. Wyników ankiety nie znam, bo TB ich nie przedstawił i nie ma nowych zmian w regulaminie. Pojawił się nowy klient, który zleca dobre teksty, ale wymaga dodatkowo meta i określa ich długość. I nie wiem czy to w ramach zlecenia, czy poza nim. Zamiast 4000 zzs piszę 4300 plus 200 na meta. Może TB wyjaśni ten dylemat?

Jak najbardziej wyjaśnimy :) jeśli zlecenie jest na 4000 zzs to w tych znakach zawiera się też meta czyli tekst główny ma mieć 3800 zzs a meta 200 - łącznie realizacja 4000 zzs. 

Odnosząc się jeszcze do wszystkich wątków wypłat - pisaliśmy już wielokrotnie o tym, ale chętnie przypomnimy - wypłaty w serwisie nie są zależne od dobrej bądź złej woli 1 osoby ani od tego, czy ma ona nadmiar obowiązków. Wypłaty to proces złożony, wspierany przez kilka podmiotów zewnętrznych i od ich prawidłowego, terminowego współdziałania zależy czas ich realizacji. Sam przelew to ostatni etap wypłaty, przed którym należy dokonać poprawek, korekt, uzupełnień w rachunkach np. z wadą. W zdecydowanej większości przypadków dotrzymujemy terminu regulaminowego i oczywiście zawsze tam, gdzie minie nieco więcej, przepraszamy, nie możemy jednak wykonać przelewu w wypłacie obarczonej błędem formalnym. Zawsze dokładamy ze swojej strony starań, by wypłaty szły maksymalnie szybko, jednak nie zawsze nasze chęci są wystarczające. Pracujemy nad tym, aby w miarę szybko wszystko wróciło do dawnych terminów. 

Pozdrawiamy i życzymy miłego wieczoru

Zespół TextBookers.com

TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO
E-mail: biuro@textbookers.com
Najlepszy copywriter w TextBookres dla copywriting online

Ok, znaczniki to rzeczywiście mały problem, z metami też mam jasność. Długość tekstów już jest problematyczna. Przy dłuższych tekstach 5% jest ok. i najczęściej uda zakończyć się wątek. Jak to zrobić przy zleceniu na 300 zzs i trzema frazami kluczowymi? Nie biorę takich zleceń, bo uważam to za wymuszanie pisania za darmo.

Co do terminu wypłat, zasady się nie zmieniły. Klient zamawia, płaci z góry, napisany tekst musi być zaakceptowany przez moderatora, następnie przez klienta. Cała procedura trwa 4-5 dni. Kwota do wypłaty, to kwota, która przeszła już wszystkie akceptacje, wcześniej wypłaty realizowane były nawet na drugi dzień, obecnie standardem jest 14 dni. Jest to zgodne z regulaminem i nikt nie może się tego czepiać. Wystarczy jednak jednoznacznie oświadczyć, że wypłaty od konkretnego terminu będą realizowane co 14 dni. Wielu osobom ułatwiłoby to planowanie domowego budżetu i pretensji też byłby znacznie mniej. 

n

14 godzin temu, Gocha napisał:

Ok, znaczniki to rzeczywiście mały problem, z metami też mam jasność. Długość tekstów już jest problematyczna. Przy dłuższych tekstach 5% jest ok. i najczęściej uda zakończyć się wątek. Jak to zrobić przy zleceniu na 300 zzs i trzema frazami kluczowymi? Nie biorę takich zleceń, bo uważam to za wymuszanie pisania za darmo.

Co do terminu wypłat, zasady się nie zmieniły. Klient zamawia, płaci z góry, napisany tekst musi być zaakceptowany przez moderatora, następnie przez klienta. Cała procedura trwa 4-5 dni. Kwota do wypłaty, to kwota, która przeszła już wszystkie akceptacje, wcześniej wypłaty realizowane były nawet na drugi dzień, obecnie standardem jest 14 dni. Jest to zgodne z regulaminem i nikt nie może się tego czepiać. Wystarczy jednak jednoznacznie oświadczyć, że wypłaty od konkretnego terminu będą realizowane co 14 dni. Wielu osobom ułatwiłoby to planowanie domowego budżetu i pretensji też byłby znacznie mniej. 

dla tych zleceń na 300 - 500 zzs nikt z moderacji nie czepia się formy wplecenia słów kluczowych - bo faktycznie takie zlecenia są, ale i klient mocno różnicuje zaplecza od tematycznych - w zapleczach przechodzi prawie wszystko - chcąc napisać ładnie i składnie po polsku - faktycznie - lepiej nie brać :)  

odnośne wypłat wiele osób nadal nie rozumie jednej, podstawowej rzeczy,  klient wpłaca określoną kwotę za pakiet pkt - pkt nie mają wymiaru finansowego - to poniekąd wirtualna waluta w naszym serwisie, której zabezpieczeniem jest jego przelew i to w żaden sposób nie przekłada się na wypłaty autorów (przekłada się na zasilanie ich kont punktami - dalej wirtualnymi). Mamy 3 strony transakcji: klient - serwis - autor  (w kontekście procesu zakupu i realizacji treści), a potem kolejne 2  (serwis - autor) w kontekście wypłaty. To są dwie zupełnie niezależne i niepoliczalne w dniach transakcje. Ale salda zaliczek na podatek dochodowy to w przypadku rozliczeń z Państwem - autorami - priorytet. Nie chcemy oświadczać, że będą co 14 dni - chcemy je realizować maksymalnie szybko - do 14 dni, ponieważ to naszym autorom się należy i macie już doświadczenie w tym, że jeśli wszystko pracuje "idealnie" to one idą w 3 - 6 dni i do tego ideału - w  wymiarze stałym, dążymy. 

Pozdrawiamy i życzymy miłego dnia

Zespół TextBookers.com 

TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO
E-mail: biuro@textbookers.com
Najlepszy copywriter w TextBookres dla copywriting online

5 godzin temu, TextBookers.com napisał:

odnośne wypłat wiele osób nadal nie rozumie jednej, podstawowej rzeczy,  klient wpłaca określoną kwotę za pakiet pkt - pkt nie mają wymiaru finansowego - to poniekąd wirtualna waluta w naszym serwisie, której zabezpieczeniem jest jego przelew i to w żaden sposób nie przekłada się na wypłaty autorów (przekłada się na zasilanie ich kont punktami - dalej wirtualnymi). Mamy 3 strony transakcji: klient - serwis - autor  (w kontekście procesu zakupu i realizacji treści), a potem kolejne 2  (serwis - autor) w kontekście wypłaty. To są dwie zupełnie niezależne i niepoliczalne w dniach transakcje.

Może trzeba po prostu uprościć pewne rzeczy albo jednak zlecić rozliczenia komuś kumatemu?

Bo jak tak popatrzeć, to konkurencja działa zupełnie analogicznie (punkty przeliczane na złotówki ,wykupywanie punktów przez zleceniodawców, zarabianie ich przez piszących i wreszcie wypłata, gdy zleci ją piszący), a konkurencja zawsze wyrabia się w 3 dni od zlecenia wypłaty i nie jest od niej pobierana opłata / prowizja, czy jak zwał, tak zwał. Owszem, mają w regulaminie, że można zrobić 1 wypłatę w miesiącu, ale u większości pracodawców dostaje się kasę raz na miesiąc, ale za to nikt normalny nie obarcza  pracownikami dodatkowymi kosztami tejże wypłaty, bo nie dostaje tej kasy za bezczynność, czyż nie :D 

Ktoś Wam udowadnia, że można szybko i bez kosztów dodatkowych dla piszącego robić wypłaty, ale TB i tak nam udowodni, że Słońce jest fioletowe w zielone kropki - to jakiś zupełnie inny świat :D

Jeśli te 3 zł przyspieszałyby tę wypłatę albo byłby to koszt 2. i każdej kolejnej wypłaty w miesiącu, to już wyglądałoby to inaczej.

I właśnie to oraz stawki powodują, że TB od strony piszącego jest idealne jedynie dla podszlifowania warsztatu i zaznajomienia się w praktyce z zasadami SEO (przynajmniej podstawy). A czym to z kolei skutkuje? 80% tekstów na pewno nie jest na takim poziomie, jak mogłyby być i nie chodzi tu o chęci piszących, a o ich warsztat. Nie piszę tu o  osobach, które naprawdę świetnie piszą i skrobną coś tutaj tylko jak mają godzinkę wolną i chcą cobie dorobić kilka dyszek. I chodzi mi oczywiście o teksty, do których wszyscy mamy równy dostęp, a nie do zleceń prywatnych i to na poziomie eksperckim, choć i stawki za te ostatnie powodują, że jak ktoś szanuje swój czas, to na obecnych zasadach pisuje tylko te, które odpowiadają mu tematycznie, żeby szybko się z nimi uwinąć

• Like 1

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
W dniu 9.06.2021 o 23:07, Gocha napisał:

Dzisiaj pojawiła mi się ocena za tekst, którego nie pisałam. Na szczęście jest to 6, więc nie reklamuję. Nie wiem skąd ten błąd, ale szkoda, że autor nie dostał tej oceny.

Wątpię, aby było to możliwe. Ja kiedyś dostałam ocenę za tekst, o którym zapomniałam  że go w ogóle napisałam, bo minęło od tego momentu kilka miesięcy.

Powinien być jakiś konkretny czas na wystawienie oceny - np. 2 tygodnie od napisania, a nie jaj zlecającemu przyjdzie ochot, bo dostanie rabat na kolejne zamówienia

• Like 1

Kilka tygodni temu dostałam ocenę za tekst z... 2019 roku - i nie jest to pierwsza taka sytuacja. Fakt, że "6", ale wydaje mi się mimo wszystko, że to już naprawdę przesada i powinien być jakiś limit czasowy. Copy ma możliwość prosić o unieważnienie tylko przez kilka dni, więc jeśli zrobi sobie choćby tygodniowy "urlop" od TB, to może się po powrocie zdziwić, że dostał jakieś oceny za teksty sprzed miesięcy czy lat, na których ewentualne usunięcie będzie już wg regulaminu za późno.

• Like 1