Skocz do zawartości

[startup] TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba ogarniam już powoli co tu się dzieje. Żeby nałapać zleceń trzeba siedzieć cały dzień i non stop odświeżać stronę. Jak tylko pojawia się cokolwiek, od razu trzeba rezerwować. Niestety czasu jest bardzo mało, bywa że nie wystarcza na przeczytanie warunków, zanim ktoś inny nas nie ubiegnie. Mimo że na liście często jest zero, to zlecenia jednak regularnie się pojawiają.  W powyższy sposób da się nałapać tego całkiem sporo i potem można już sobie pisać na spokojnie. Indywidualne zlecenia zaczyna się dostawać, gdy zrealizuje się kilka ogólnodostępnych i zleceniodawcy będą zadowoleni. Taki mały poradnik dla osób w podobnej sytuacji jak ja, którzy dopiero się zarejestrowali albo wracają po dłuższej nieobecności i odstrasza ich (pozorny) brak zleceń.

Na GC było prościej, na liście zawsze coś jest i nie trzeba aż tak walczyć o rezerwację, stawki też są na ogół lepsze niż na TB. Jednak po tym co zrobili ostatnio z rozliczeniem podatków, pozbawiając ludzi prawa do zwrotu podatku po złożeniu PIT, stawki są lepsze tylko pozornie. Jeśli ktoś ma możliwość odzyskiwania zwrotu kasy z US czy to w ramach kwoty wolnej od podatku czy jakichś innych ulg podatkowych, może się okazać że tak naprawdę w perspektywie całego roku będzie stratny, mimo teoretycznie wyższych stawek na GC. Podsumowując w prosty sposób:

TB = gorsze stawki + zwrot podatku

GC = lepsze stawki + brak zwrotu podatku

• Confused 1

logo.png

Z okazji promocji Black Friday przygotowaliśmy specjalną ofertę dla klientów serwisu TextBookers.com. Jeśli więc nie masz jeszcze u nas konta, możesz założyć je już teraz!
Do 3 grudnia (piątek) będą dla Państwa dostępne dwa pakiety specjalne:

Pakiet 500 punktów + 8% darmowych punktów za 500 PLN netto (razem 540 pkt)
Pakiet 2000 punktów + 13% darmowych punktów za 2000 PLN netto (razem 2260 pkt)

Zakup pakietów możliwy jest po zalogowaniu, na podstronie „Doładuj konto" (trzecia linijka na liście pakietów).

Dodatkowo dla nowych klientów (firm) przygotowaliśmy specjalną ofertę w postaci darmowego doładowania na 30 punktów.

Kod na doładowanie dla nowych klientów - 30 darmowych punktów: BLACKFRIDAY2021

Aby skorzystać z tego kodu należy założyć konto w serwisie TextBookers.com, uzupełnić dane firmy (w tym NIP), a następnie, w sekcji „Doładuj konto”,  w polu "Doładuj konto kodem rabatowym" wprowadzić kod.

>> Zapraszamy do skorzystania z naszej oferty <<

Pozdrawiamy serdecznie
Zespół TextBookers

TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO
E-mail: biuro@textbookers.com
Najlepszy copywriter w TextBookres dla copywriting online

W dniu 25.11.2021 o 22:22, Mariusz_K napisał:

Chyba ogarniam już powoli co tu się dzieje. Żeby nałapać zleceń trzeba siedzieć cały dzień i non stop odświeżać stronę. Jak tylko pojawia się cokolwiek, od razu trzeba rezerwować. Niestety czasu jest bardzo mało, bywa że nie wystarcza na przeczytanie warunków, zanim ktoś inny nas nie ubiegnie. Mimo że na liście często jest zero, to zlecenia jednak regularnie się pojawiają.  W powyższy sposób da się nałapać tego całkiem sporo i potem można już sobie pisać na spokojnie. Indywidualne zlecenia zaczyna się dostawać, gdy zrealizuje się kilka ogólnodostępnych i zleceniodawcy będą zadowoleni. Taki mały poradnik dla osób w podobnej sytuacji jak ja, którzy dopiero się zarejestrowali albo wracają po dłuższej nieobecności i odstrasza ich (pozorny) brak zleceń.

Na GC było prościej, na liście zawsze coś jest i nie trzeba aż tak walczyć o rezerwację, stawki też są na ogół lepsze niż na TB. Jednak po tym co zrobili ostatnio z rozliczeniem podatków, pozbawiając ludzi prawa do zwrotu podatku po złożeniu PIT, stawki są lepsze tylko pozornie. Jeśli ktoś ma możliwość odzyskiwania zwrotu kasy z US czy to w ramach kwoty wolnej od podatku czy jakichś innych ulg podatkowych, może się okazać że tak naprawdę w perspektywie całego roku będzie stratny, mimo teoretycznie wyższych stawek na GC. Podsumowując w prosty sposób:

TB = gorsze stawki + zwrot podatku

GC = lepsze stawki + brak zwrotu podatku

Tyle, że siedzenie i poświęcanie całej swojej uwagi na odświeżanie jednej strony bez pewności, że złapie się fajne teksty, które warto zrealizować (temat, stosunek wymagań do ceny) i to w odpowiedniej liczbie, to straszna strata czasu. Gdyby stawki były normalne, to co innego. Tak to zużyjesz prąd za większą kasę, niż zarobisz w konkretnym okresie ;) W czasie, gdy Ty siedzisz i odświeżasz i zbierasz dosłownie grosz do grosza, można realizować zlecenia za lepsze stawki. Ale oczywiście każdy wybiera, jak uważa. 

PS Najlepsze zlecenia prywatne mają już swoich stałych piszących. Nie uważam za sukces dostawania zapleczówek za te kwoty. Tematyczny zgarnęłam tą drogą kilka razy w tym roku kalendarzowym, ale - gdyby temat mi nie podpasował - nie marnowałabym czasu za te stawki. Coraz częściej się tu na tym łapię.

PPS Co do nowego rozliczania u konkurencji, masz rację - nie chodzi tylko o sam zwrot podatku. Jak ktoś pracuje tylko na śmieciówkach (bo tak ostatnio go życie zmusza) i np. odlicza sobie ulgę za Internet, to jakby tak wszyscy zrobili, jak GC, mało kto mógłby sobie i za Internet ulgę odpisać, bo jak, jak nie rozliczy się PITem? a to zawsze przynajmniej kilka stówek w 2 następujące po sobie lata kalendarzowe.

Edytowane przez gosia-gosia

Jak będziesz sprawdzać na smartfonie/tablecie to aż tak dużo prądu nie zużyjesz. Ale fakt że stawki są jakie są. Zauważyłem że zlecenia indywidualne zaczynam dostawać jak regularnie piszę. Dostaję je nawet od zleceniodawców, dla których nie pisałem w ostatnim czasie (tak wnioskuję po opisach zleceń, że to inne osoby). Nie wiem dlaczego tak jest, ale zauważam to już od dłuższego czasu. Być może regularnie piszący są wyżej na liście polecanych przez portal copywriterów czy coś takiego.

• Confused 1

15 godzin temu, Mariusz_K napisał:

Jak będziesz sprawdzać na smartfonie/tablecie to aż tak dużo prądu nie zużyjesz. Ale fakt że stawki są jakie są. Zauważyłem że zlecenia indywidualne zaczynam dostawać jak regularnie piszę. Dostaję je nawet od zleceniodawców, dla których nie pisałem w ostatnim czasie (tak wnioskuję po opisach zleceń, że to inne osoby). Nie wiem dlaczego tak jest, ale zauważam to już od dłuższego czasu. Być może regularnie piszący są wyżej na liście polecanych przez portal copywriterów czy coś takiego.

zlecający widza oceny poszczególnych piszących za poszczególne rodzaje tekstów i chyba to w głównej mierze wpływa na ich wybór, gdy nie znają jeszcze z doświadczenia danego copy. 

Obecnie większość zleceń to zlecenia indywidualne. Klient wybiera na podstawie oceny w danej kategorii lub wybiera copy, który napisał już dla niego tekst w danej kategorii i temacie. Tak więc, im więcej piszesz, tym więcej zleceń indywidualnych. 

Ja mam natomiast problem z jednym moderatorem i będę składać reklamację. Sporadycznie zdarzają mi się teksty do poprawy, zdecydowana większość ocen to sześć. Z jednym moderatorem zadarłam i nie uznałam jego sugestii, ponieważ tekst był dla stałego klienta. Za tekst dostałam 6. Od tego czasu podejrzewam, że jak jest na dyżurze, to zawsze odsyła do poprawy. Ostatnio odesłał i miał rację, bo zdanie było za długie i wystąpiło powtórzenie. Ok, poprawiłam sprawdzając dodatkowo cały tekst. Na drugi dzień okazało się, że tekst odrzucił i dowalił mi 3 pkt karne. Struchlałam, bo miałam już 8 za przekroczenie terminu. Na szczęście równocześnie zredukowały mi się 3 pkt (przypadek?). Pościłam tekst w programie sprawdzającym poprawność językową, gramatykę itp., znalazł jeden nadprogramowy przecinek. 

Uważam, że skoro klienci, moderatorzy wiedzą kto pisze dany tekst, to my też powinniśmy wiedzieć, kto sprawdza nasze teksty. Nie chodzi o imię i nazwisko, niech mają jakieś kody. 

• Thanks 1

7 godzin temu, Gocha napisał:

Obecnie większość zleceń to zlecenia indywidualne. Klient wybiera na podstawie oceny w danej kategorii lub wybiera copy, który napisał już dla niego tekst w danej kategorii i temacie. Tak więc, im więcej piszesz, tym więcej zleceń indywidualnych. 

Ja mam natomiast problem z jednym moderatorem i będę składać reklamację. Sporadycznie zdarzają mi się teksty do poprawy, zdecydowana większość ocen to sześć. Z jednym moderatorem zadarłam i nie uznałam jego sugestii, ponieważ tekst był dla stałego klienta. Za tekst dostałam 6. Od tego czasu podejrzewam, że jak jest na dyżurze, to zawsze odsyła do poprawy. Ostatnio odesłał i miał rację, bo zdanie było za długie i wystąpiło powtórzenie. Ok, poprawiłam sprawdzając dodatkowo cały tekst. Na drugi dzień okazało się, że tekst odrzucił i dowalił mi 3 pkt karne. Struchlałam, bo miałam już 8 za przekroczenie terminu. Na szczęście równocześnie zredukowały mi się 3 pkt (przypadek?). Pościłam tekst w programie sprawdzającym poprawność językową, gramatykę itp., znalazł jeden nadprogramowy przecinek. 

Uważam, że skoro klienci, moderatorzy wiedzą kto pisze dany tekst, to my też powinniśmy wiedzieć, kto sprawdza nasze teksty. Nie chodzi o imię i nazwisko, niech mają jakieś kody. 

A ja uważam, że moderowanie to sztuczne przedłużanie całego procesu akceptacji. Wiem, że jak klient płaci, to wymaga, ale w przypadku braku moderatorów, klient zawsze ma prawo oddać tekst do poprawy lub odrzucić z uzasadnieniem. A jak moderator odrzuci, to de facto decyduje za klienta, który znów musi czekać, aż ktoś tekst napisze i aż jakiś moderator go znów sprawdzi. Przypuszczam, że zdarzały się też sytuacje, gdy moderator puścił tekst, a klient i tak nie był zadowolony z realizacji.

PS Co do 1. akapitu Twojej wypowiedzi - i tak tworzy się błędne koło - malutko zleceń ogólnych = mało szans na wykazanie się i dostawanie zleceń prywatnych.

• Thanks 1

Co do moderacji masz całkowitą rację. Przecież teksty przepuszczają przez program antyplagiatowy, więc nie ma problemu, by przepuszczali dodatkowo przez programy do sprawdzania poprawności językowej. Reszta powinna należeć do klienta. Byłoby taniej i szybciej. Złożyłam reklamację, zobaczę ile będę czekać na jej rozpatrzenie.

I bardzo dobrze zrobiłaś. Dziś są takie czasy, że jak pozwolimy sobie wejść na głowę to zjedzą nas z kościami. Na GC nigdy nie było moderacji, jedynie automatyczny antyplagiat i tyle. Klient sam decydował czy zgłasza do poprawy czy odrzuca, choć w przypadku odrzucenia sprawa była zakończona dla piszącego. W przypadku TB klient może zgłosić do poprawy, a jak mu się nie będzie podobać to może zgłosić reklamację. Nie ma opcji odrzucenia tekstu przez klienta bez powodu z tego co wiem. Ostatecznie decyduje o tym moderacja. Ale jak się trochę popisało na GC to wiadomo było kto odrzuca teksty a kto przyjmuje nawet z błędami. Stąd zawsze listę zaczynałem sprawdzać od nazwisk klientów, a nie tytułów zleceń :D

Szkoda że TB stało się takim kółkiem wzajemnej adoracji, gdzie jest określona ilość zleceniodawców i piszących, którzy tylko między sobą zlecają i piszą teksty. Próbowałem kiedyś wkręcić koleżankę i trochę to zajęło zanim w ogóle odblokowała sobie wyższe kategorie, a jeszcze dłużej zanim doszła do najwyższych stawek. Najpierw trzeba napisać kilka precli (i otrzymać za nie dobre oceny), by móc napisać tekst próbny na zaplecza i pozostałe kategorie. Na same precle trzeba było długo czekać żeby się pojawiły, jeszcze dłużej żeby zebrało się te kilka ocen (bo nie każdy tekst jest oceniany). Gdy dziewczyna odblokowała już wyższe kategorie i czekała na zlecenia tygodniami, w końcu dała sobie w ogóle z tym spokój i wyrejestrowała konto.

Ja mam jeszcze jako-takie warunki, bo rejestrowałem się, odblokowywałem kategorie i zdobywałem wysokie oceny jeszcze w 2016 roku, gdy zleceń ogólnych było bardzo dużo. Jak mówiłem nawet teraz da się coś nałapać gdy się poświęci trochę czasu. Ale jeśli ktoś zaczyna od zera, to ma naprawdę ciężki kawałek chleba żeby dojść chociaż do tego poziomu, na którym ja jestem, czyli poziomu ślęczenia nad listą zleceń i klikania "rezerwuj" szybciej niż inni. Żeby złapać jakiegoś stałego zleceniodawcę, który będzie regularnie dawał indywidualne teksty, to już chyba tylko od farta zależy przy tak małej ilości zleceń ogólnych. Czasem napiszę kilka takich tekstów i później przez kilka tygodni czy miesięcy otrzymuję regularnie indywidualne zlecenia, a czasem trzeba czekać i czekać. Na tym właśnie żerują takie portale jak GoodContent, które mogą psuć copy zarobki a ludzie i tak pójdą pisać, bo często nie mają alternatywy.

Edytowane przez Mariusz_K
  • Like 1

Witam, czy wy też nie możecie wejść na stronę textbookers? u mnie wywala ciągle błąd

Przekroczono limit czasu połączenia

Podczas łączenia z serwerem „www.textbookers.com” wystąpił błąd.

Witryna może być tymczasowo niedostępna lub przeciążona. Spróbuj ponownie za pewien czas.
    Jeśli nie możesz otworzyć żadnej strony, sprawdź swoje połączenie sieciowe.
    Jeśli ten komputer jest chroniony przez zaporę sieciową lub serwer proxy, należy sprawdzić, czy Firefox jest uprawniony do łączenia się z Internetem.

wszystkie inne strony działają prawidłowo, tylko textbookers ani drgnie na żadnej przeglądarce, na żadnym urządzeniu, na żadnym internecie

22 minuty temu, maggyxflame napisał:

Witam, czy wy też nie możecie wejść na stronę textbookers? u mnie wywala ciągle błąd

Przekroczono limit czasu połączenia

Podczas łączenia z serwerem „www.textbookers.com” wystąpił błąd.

Witryna może być tymczasowo niedostępna lub przeciążona. Spróbuj ponownie za pewien czas.
    Jeśli nie możesz otworzyć żadnej strony, sprawdź swoje połączenie sieciowe.
    Jeśli ten komputer jest chroniony przez zaporę sieciową lub serwer proxy, należy sprawdzić, czy Firefox jest uprawniony do łączenia się z Internetem.

wszystkie inne strony działają prawidłowo, tylko textbookers ani drgnie na żadnej przeglądarce, na żadnym urządzeniu, na żadnym internecie

U mnie też nie działa, już od około 18:00.

9 minut temu, Hpo napisał:

U mnie też nie działa, już od około 18:00.

a zgłaszałeś/aś? mi napisali że u nich wszystko działa i nie ma problemu z serwisem, a innym przecież też nie działa

co teraz ze zleceniami, którym skończy się termin i punktami karnymi system rozlicza co do minuty a od paru godzin nie można się nawet zalogować

6 minut temu, maggyxflame napisał:

a zgłaszałeś/aś? mi napisali że u nich wszystko działa i nie ma problemu z serwisem, a innym przecież też nie działa

co teraz ze zleceniami, którym skończy się termin i punktami karnymi system rozlicza co do minuty a od paru godzin nie można się nawet zalogować

Nie pisałam, ale widzę, że warto napisać. Zaraz wysyłam maila.

• 2 tygodnie później...

W tym wyjątkowym okresie platforma dla copywriterów TextBookers.com spieszy do Was z niepowtarzalnym prezentem świątecznym.

Dla naszych Klientów przygotowaliśmy świąteczne pakiety doładowań, które pozwolą Wam zamawiać treści jeszcze taniej!

Od 20 grudnia 2021 do końca roku nasi Klienci mają możliwość wyboru świątecznych pakietów doładowań:

Pakiet 900 punktów + 9% darmowych punktów za 900 PLN netto (razem 981 punktów)
Pakiet 3000 punktów + 12% darmowych punktów za 3000 PLN netto (razem 3360 punktów)

Zakup pakietów możliwy jest po zalogowaniu, w zakładce „Doładuj konto" (trzecia linijka na liście pakietów).

Dodatkowo dla nowych klientów (firm) przygotowaliśmy świąteczną ofertę na start, w postaci darmowego doładowania na 30 punktów.

Kod na doładowanie dla nowych klientów : swieta2021

Aby skorzystać z tego kodu należy założyć konto w serwisie dla copywriterów 
TextBookers.com, uzupełnić dane firmy (w tym NIP).
W sekcji „Doładuj konto" skorzystać z kodu promocyjnego, w formularzu „Doładuj konto kodem rabatowym".

Edytowane przez TextBookers.com

TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO
E-mail: biuro@textbookers.com
Najlepszy copywriter w TextBookres dla copywriting online