Skocz do zawartości

[startup] TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO

Rekomendowane odpowiedzi

12 minut temu, pawig napisał:

A no to zupełnie inna bajka. Ja byłem świecie przekonany o tym, że w przypadku stwierdzenia braku unikalności tekst jest odsyłany do poprawy, a nie od razu odrzucany. W takim przypadku no to rzeczywiście, wyszłoby na to samo :)

Tak, wiemy, że rzadko kto czyta regulamin, ale szczerze polecamy :) to często rozwiązuje problem zanim on jeszcze zaistnieje :) a też akceptując coś, warto wiedzieć na co się zgadzamy.

Pozdrawiamy i życzymy miłego dnia

Zespół TextBookers.com 

Edytowane przez TextBookers.com

TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO
E-mail: biuro@textbookers.com
Najlepszy copywriter w TextBookres dla copywriting online

A ja chciałabym poznać - tu wpiszcie sobie stosowne określenie....... ja napiszę "GENIUSZA", który umieścił zlecenie na 2000 zzs i zażądał w gotowym tekście cytuję:  8 nagłówków od h2 do h6 zawierających słowa kluczowe - 21 akapitów - 20 pogrubień oraz....frazy kluczowe na 2846 znaków!!! 

Nie do pojęcia, jakie zlecenia są przyjmowane, a mnie się czepiają, że zamiast niegramatycznego sformułowania frazy kluczowej wpisanej przez klienta, zastosowałam formę poprawną gramatycznie, a tę źle wpisaną umieściłam pod tekstem, żeby w ogóle zlecenie mi przeszło. 

5 godzin temu, Joanna53 napisał:

A ja chciałabym poznać - tu wpiszcie sobie stosowne określenie....... ja napiszę "GENIUSZA", który umieścił zlecenie na 2000 zzs i zażądał w gotowym tekście cytuję:  8 nagłówków od h2 do h6 zawierających słowa kluczowe - 21 akapitów - 20 pogrubień oraz....frazy kluczowe na 2846 znaków!!! 

Nie do pojęcia, jakie zlecenia są przyjmowane, a mnie się czepiają, że zamiast niegramatycznego sformułowania frazy kluczowej wpisanej przez klienta, zastosowałam formę poprawną gramatycznie, a tę źle wpisaną umieściłam pod tekstem, żeby w ogóle zlecenie mi przeszło. 

Co do zacytowanego zlecenia - od razu bym to zgłosiła, skoro same frazy kluczowe przekraczają liczbę znaków, za którą płaci klient, to jest to perfidna próba wyłudzenia. O pozostałych wymogach nie wspominając.

Natomiast to, o czym piszesz - czyli konkretnie brzmiące frazy, a drobne ich przerobienie, żeby były gramatyczne. Niech to będzie "fryzjer damski Gdynia". Proste, że jak nie umieścimy tego dokładnie w tej formie w samym tekście albo pod tekstem, system nie puści tekstu, bo tak TB ma to ustawione.

Ale jeśli klient nie napisze dodatkowych wyjaśnień, np. że dopuszcza zastąpienie tej frazy bardziej gramatycznym odpowiednikiem, np. "fryzjer damski w Warszawie" lub że wręcz tego wymaga (wtedy "oryginalne" określenie kluczowe wpisujemy faktycznie pod tekstem), wtedy trzeba po prostu zastosować to niegramatyczne określenie tak jak jest. Widać chodzi o to, jak dane frazy wpisują w wyszukiwarkę  poszukujący danej informacji. Jeśli klientowi zależy dokładnie na takim ujęciu frazy, nigdy nic nie przerabiam, choćby zdanie pod względem stylistycznym brzmiało beznadziejnie. Nigdy mi takich tekstów nie oddawano do poprawy, aby "napisać frazę gramatycznie" - bo była ujęta tak, jak ujął ją klient w zleceniu. Już na początku pisania na TB przestałam być pod tym względem bardziej papieska, niż sam papież - klient życzy sobie niegramatycznie, to dostaje tekst z niegramatyczną frazą kluczową. Widać to nie grzech w tekstach pisanych bardziej pod SEO, niż pod dobrą do czytania lekturę dla wymagającego czytelnika (nawet jak to tekst lepszy, niż zapleczówka). 

15 godzin temu, TextBookers.com napisał:

Tak, wiemy, że rzadko kto czyta regulamin, ale szczerze polecamy :) to często rozwiązuje problem zanim on jeszcze zaistnieje :) a też akceptując coś, warto wiedzieć na co się zgadzamy.

Zespół TextBookers.com 

A mnie w tej wymianie zdań nt. braku oryginalności / plagiatu zainteresował fakt, że tekst, o którym jest tu mowa nie został od razu odrzucony jako plagiat, tylko oddany do poprawy z powodu innych błędów. A dopiero po ich poprawie system pokazał go jako za mało oryginalny i myślę, że o to chodziło Piszącemu.

5 godzin temu, gosia-gosia napisał:

Co do zacytowanego zlecenia - od razu bym to zgłosiła, skoro same frazy kluczowe przekraczają liczbę znaków, za którą płaci klient, to jest to perfidna próba wyłudzenia. O pozostałych wymogach nie wspominając.

Oczywiście, że zgłosiłabym to od razu, tylko że zlecenie zarezerwowałam będąc w pracy i nie miałam czasu wejść w szczegóły, a gdy popatrzyłam lepiej, dwanaście godzin już minęło. Po drugie, z pewnością jakiś copy widział je, bo wisiało od jakiegoś czasu jako jedyne i też nie zgłosił.

5 godzin temu, gosia-gosia napisał:

Natomiast to, o czym piszesz - czyli konkretnie brzmiące frazy, a drobne ich przerobienie, żeby były gramatyczne. Niech to będzie "fryzjer damski Gdynia". Proste, że jak nie umieścimy tego dokładnie w tej formie w samym tekście albo pod tekstem, system nie puści tekstu, bo tak TB ma to ustawione.

Owszem zazwyczaj tak robię i, mimo że strasznie mnie to razi, wysyłam tekst z niegramatycznymi sformułowaniami. Ale zdarzyła mi się historia, że moderator odesłał mi tekst z poleceniem wpisania słów kluczowych w poprawnej formie, chociaż klient umieścił je byle jak. Zrobiłam to i tekst przeszedł, natomiast to zlecenie o którym wspominałam pochodziło od stałego zlecającego, który dobrze zna mój styl pisania i NIGDY nie odesłał mi tekstów do poprawy, chociaż wiele razy wpisywałam niegramatyczne formy pod tekstem. Jednak tym razem, ten czepiający się mnie moderator postąpił inaczej. Poprawiłam oczywiście te zwroty, ale ponieważ były trzy różne i na dodatek z poleceniem umieszczenia ich po dwa lub trzy razy, jeden zwyczajnie przeoczyłam. I oczywiście odrzucili mi tekst, a zamiast ponad dwudziestu złotych dostałam ledwo 6 z groszami.

Pracuję tu już prawie 5 lat, więc wiem wszystko o zwyczajach panujących w TB, ale czasami nie wytrzymuję niektórych absurdów. Nie trzeba mnie pouczać (już o to kiedyś prosiłam), bo gdy piszę jakieś posty na forum to tylko po to, aby nowi copywriterzy-forumowicze zostali uświadomieni w różnych kwestiach.

19 godzin temu, Joanna53 napisał:

Oczywiście, że zgłosiłabym to od razu, tylko że zlecenie zarezerwowałam będąc w pracy i nie miałam czasu wejść w szczegóły, a gdy popatrzyłam lepiej, dwanaście godzin już minęło. Po drugie, z pewnością jakiś copy widział je, bo wisiało od jakiegoś czasu jako jedyne i też nie zgłosił.

Owszem zazwyczaj tak robię i, mimo że strasznie mnie to razi, wysyłam tekst z niegramatycznymi sformułowaniami. Ale zdarzyła mi się historia, że moderator odesłał mi tekst z poleceniem wpisania słów kluczowych w poprawnej formie, chociaż klient umieścił je byle jak. Zrobiłam to i tekst przeszedł, natomiast to zlecenie o którym wspominałam pochodziło od stałego zlecającego, który dobrze zna mój styl pisania i NIGDY nie odesłał mi tekstów do poprawy, chociaż wiele razy wpisywałam niegramatyczne formy pod tekstem. Jednak tym razem, ten czepiający się mnie moderator postąpił inaczej. Poprawiłam oczywiście te zwroty, ale ponieważ były trzy różne i na dodatek z poleceniem umieszczenia ich po dwa lub trzy razy, jeden zwyczajnie przeoczyłam. I oczywiście odrzucili mi tekst, a zamiast ponad dwudziestu złotych dostałam ledwo 6 z groszami.

Pracuję tu już prawie 5 lat, więc wiem wszystko o zwyczajach panujących w TB, ale czasami nie wytrzymuję niektórych absurdów. Nie trzeba mnie pouczać (już o to kiedyś prosiłam), bo gdy piszę jakieś posty na forum to tylko po to, aby nowi copywriterzy-forumowicze zostali uświadomieni w różnych kwestiach.

I tu bym poprosiła @TextBookers.com o wyjaśnienie moderatorom, że jak niegramatyczny zapis dotyczy fraz kluczowych, to nie ma prawa być to powód do odesłania tekstu do poprawy. Bo widać, nie każdy moderator zna podstawy SEO (a my musimy, prawda?). Pozdrawiam

16 godzin temu, maggyxflame napisał:

Niesamowita podwyżka dla copy 0,5 groszy szaleństwo.

Tematyczny przy zlecaniu 1000 znaków Cena: 10.45 pkt (12.85 PLN brutto). Copy dostaje 6,31 pkt z czego mu jest jeszcze odciągany podatek. Czy na jakiejś platformie można zarobić mniej czy już się nie da?

To mnie właśnie zastanawia, czy zleceniodawcy korzystający z takich platform mają świadomość, że copy dostaje tylko nieco ponad połowę tego, co zleceniodawca płaci za dany tekst. Już to niecałe 13 zł brutto za 1000 zzs w t. tematycznych to malizna.

Edytowane przez gosia-gosia

W dniu 7.04.2022 o 18:03, maggyxflame napisał:

Niesamowita podwyżka dla copy 0,5 groszy szaleństwo.

Tematyczny przy zlecaniu 1000 znaków Cena: 10.45 pkt (12.85 PLN brutto). Copy dostaje 6,31 pkt z czego mu jest jeszcze odciągany podatek. Czy na jakiejś platformie można zarobić mniej czy już się nie da?

chyba nigdzie, tu poniżej stawki z innej platformy, zwróć uwagę na ilość znaków....

stawki.jpg

Dawno nie byłam na forum, więc odniosę się krótko do najczęściej poruszanych kwestii.

1. podwyżki nie zauważyłam, choć od od 7.04 napisałam kilka tekstów.

2. Niegramatyczne frazy typu: lekarz Gliwice zlecają osoby, które nie znają aktualnych algorytmów Google. trzeba je umieścić i nie ma rady lub odpuścić. 

Czasami zlecającym zdarzają się literówki w frazach kluczowych, ale wtedy w formie poprawnej wystarczy umieścić je w tekście, a błędne pod tekstem, bez problemu przejdą przez moderację.

3. Co do plagiatów to uważam, że TB jest liberalne. Plagiat powinien oznaczać całkowite wykluczenie. Pisanie tekstów na zasadzie kopiuj-wklej nie ma nic wspólnego z copywriterem. Pizę dla TB od kilkunastu lat i nie zdarzyło mi się odrzucenie z powodu plagiatu. Napisanie tekstu wymaga korzystania z kilku źródeł oraz własnej inicjatywy. To właśnie plagiaty spowodowały, że jeden z klientów wymaga wcześniejszego sprawdzania tekstów w programie antyplagiatowym. Nie jest to najlepsza ocena dla TB i copy. 

Chciałam powiedzieć, że parodią jest system kar. 

Zlecenie na 100 tekstów, każdy płatny 3 zł. Jeden tekst odrzucony przez moderatora ostatecznie. Moja wina - nie zauważyłam błędu przy poprawianiu. Jednak obniżenie wartości całego zlecenia o połowę, to już jawna kpina. Straciłam 150 zł za odrzut jednego tekstu wartego 3 zł. Pozdrawiam. 

8 godzin temu, Gocha napisał:

Dawno nie byłam na forum, więc odniosę się krótko do najczęściej poruszanych kwestii.

1. podwyżki nie zauważyłam, choć od od 7.04 napisałam kilka tekstów.

2. Niegramatyczne frazy typu: lekarz Gliwice zlecają osoby, które nie znają aktualnych algorytmów Google. trzeba je umieścić i nie ma rady lub odpuścić. 

Czasami zlecającym zdarzają się literówki w frazach kluczowych, ale wtedy w formie poprawnej wystarczy umieścić je w tekście, a błędne pod tekstem, bez problemu przejdą przez moderację.

3. Co do plagiatów to uważam, że TB jest liberalne. Plagiat powinien oznaczać całkowite wykluczenie. Pisanie tekstów na zasadzie kopiuj-wklej nie ma nic wspólnego z copywriterem. Pizę dla TB od kilkunastu lat i nie zdarzyło mi się odrzucenie z powodu plagiatu. Napisanie tekstu wymaga korzystania z kilku źródeł oraz własnej inicjatywy. To właśnie plagiaty spowodowały, że jeden z klientów wymaga wcześniejszego sprawdzania tekstów w programie antyplagiatowym. Nie jest to najlepsza ocena dla TB i copy. 

ad 1 - informowaliśmy w mailu, że podwyżki dotyczą zleceń dodawanych po zmianach - do wczoraj jeszcze funkcjonowały zlecenia, które dodawane były po starych cenach, a więc i wynagrodzenie za nie było jeszcze w starych stawkach. 

ad 2 - dokładnie tak i na to obsługa serwisu nie ma wpływu

ad 3 - i tu się zgodzić nie możemy - kara za plagiat, włącznie z blokadą konta na stałe, wydaje nam się adekwatna. Mamy bardzo dobry system antyplagiatowy, jednak moderatorzy są właśnie od tego, aby weryfikować faktyczny plagiat. Proszę sobie wyobrazić sytuację ze stwierdzeniem "ważnym elementem tego zjawiska jest......" - w ilu tekstach w sieci się powtarza? W bardzo wielu i de facto nasz system wskazuje to jako plagiat - czy jednak to plagiat musi określić i zweryfikować moderacja. Podobnie jest z frazami "Zapraszamy do zapoznania się z ofertą" itd. itp. Klient, o którym Pani wspomina, za naszą radą dodał ten komentarz, gdyż on akurat nawet takiego plagiatu nie może przyjąć (choć w praktyce to nie dosłowny plagiat, a podobny styl konstruowania wypowiedzi). 

W dniu 8.04.2022 o 10:40, gosia-gosia napisał:

To mnie właśnie zastanawia, czy zleceniodawcy korzystający z takich platform mają świadomość, że copy dostaje tylko nieco ponad połowę tego, co zleceniodawca płaci za dany tekst. Już to niecałe 13 zł brutto za 1000 zzs w t. tematycznych to malizna.

Nasz system pobierania opłat za zlecenia i wynagradzania autorów nie jest tajemnicą  - każdy może te informacje sprawdzić i podjąć decyzję, czy takie warunki współpracy są dla niego odpowiednie. 

W dniu 7.04.2022 o 15:01, Joanna53 napisał:

Odpowiedź skierowaliśmy w mailu z zapytaniem. 

Od siebie możemy tylko jeszcze raz poprosić o weryfikowanie zleceń, zanim podjęta zostanie decyzja o realizacji, gdyż system moderacji zleceń zgłaszanych przez copywriterów działa tylko wtedy, kiedy autorzy z niego korzystają. 

Zespół TextBookers.com 

Edytowane przez TextBookers.com

TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO
E-mail: biuro@textbookers.com
Najlepszy copywriter w TextBookres dla copywriting online