Skocz do zawartości

Przekierowanie z podstrony na inną podstronę z dalszym pozycjonowaniem starej

frycek1987

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Po przejrzeniu wszystkich postów na podobny temat i nieznalezieniu odpowiedzi pozwoliłemsobie założyć ten temat.

Mam problem, a mianowicie nie mam pojęcia w jaki sposób zrobić przekierowanie aby było ono optymalne pod SEO.

Mam zainstalowanego WordPressa z dobrym contentem i nie najgorzej wypozycjonowanymi postami pod poszczególne frazy.

Wczoraj otrzymałem alternatywne wersje dla moich postów (które są normalnymi stronami w html), które wyglądają o niebo lepiej i są lepsze dla użytkowników (pod względem wizualnym i użytkowym). Problem jest taki, że na te nowe nie mogę strony mają dużo mniej contentu, nawalone jest tam java scriptów i innych bajerów (ale właśnie z nich chcę korzystać).

i teraz sedno sprawy, czy możliwym jest (i co też ważne czy nie grozi za to filtr) przekierowanie odwiedzających na nową podstronę przy jednoczesnym pozostawianiu robotów na starej?

Jeśli działanie podane powyżej grozi nałożeniem filtra, to czy jest inny sposób, aby roboty brały pod uwagę content ze starej podstrony gdy na niej będzie przekierowanie na nową?

Również chciałbym zapytać, czy istnieje możliwość "zablokowania" adresu URL podczas przekierowania? Ponieważ gdy teraz próbuję ustawić przekierowanie z www.mojadomena.pl/post1 na www.mojadomena.pl/nowy_post1 to w oknie adresu widnieje nowy adres, a chciałbym aby widniał adres starej strony.

Czy po takim przekierowaniu mogę dalej pozycjonować stary post żeby był top 1 w danych frazach, a po wejściu w jego link odwiedzający zostanie przeniesiony na nową podstronę?

Jeśli pominąłem jakieś ważne kwestie, proszę o informację a wszystko szczegółowo opiszę.

Od razu chcę poinformować że nie jestem mózgiem znającym siędoskonale na SEO więc jeśli można proszę o odpowiedź w przystępnym dla laika języku ;)

i teraz sedno sprawy, czy możliwym jest (i co też ważne czy nie grozi za to filtr) przekierowanie odwiedzających na nową podstronę przy jednoczesnym pozostawianiu robotów na starej?

Nie. Nie da się zjeść ciastko i mieć ciastko.

Również chciałbym zapytać, czy istnieje możliwość "zablokowania" adresu URL podczas przekierowania? Ponieważ gdy teraz próbuję ustawić przekierowanie z www.mojadomena.pl/post1 na www.mojadomena.pl/nowy_post1 to w oknie adresu widnieje nowy adres, a chciałbym aby widniał adres starej strony.

Nie da się. Albo jesteś na starym adresie albo na nowym. Albo pod starym adresem wyświetlasz starą treść, albo nową.

Czy po takim przekierowaniu mogę dalej pozycjonować stary post żeby był top 1 w danych frazach, a po wejściu w jego link odwiedzający zostanie przeniesiony na nową podstronę?

Przekierowanie = usunięcie z indeksu starego adresu i zastąpienie go nowym. Stary można jak najbardziej linkować, ale w wynikach się już nie pojawi.

• 2 tygodnie później...

A czy przypadkiem nie zalezy to od typu przekierowania? Czyli, że to o czym piszesz WebReklama odnosi się do przekierowania 301, a to, o co chodzi założycielowi wątku, to przekierowanie 302..?

Profesjonalne stoiska targowe - https://kornet.pl Proste strony internetowe, loga, wizytówki... --> moje projekty.

https://www.w3.org/Protocols/rfc2616/rfc2616-sec10.html

302 to nie jest przekierowanie. To tylko informacja, że szukana informacja (zasóB) jest (tymczasowo) pod innym adresem.

Czyli - stara strona jest dalej w wynikach (bo 302 się kiedyś "powinno" skończyć) i nie przekazuje to mocy nowej stronie.

301, 302, 303 (See Other) i 307 (Temporary redirect) odsyła na nowy adres zarówno użytkowników jak i roboty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności