Skocz do zawartości

Pozycjonowanie vs, AdWords

unnamed

Rekomendowane odpowiedzi

Po ostatnich updejtach zauważyłem że ludzie się zaczynają wykruszać z pozycjonowania. Część pozycjonerów zaczęła nawet klientom podsuwać AdWords jako alternatywę i jedyne wyjście w sytuacji gdy pingwin i panda szaleją. Wszyscy się chyba zgadzają że kończy się pewien etap w pozycjonowaniu i nadejdzie kolejny jeszcze gorszy dla wielu. Kto na tym zarobi ? Google. Google też jest przyczyną tego że ludzie będą musieli zmienić zawód lub ograniczyć wydadki. Część już się zaczęła przebranżawiać i zamiast pozycjonować zaczęli "wyciągać z pingwina" , "sprawdzać profile linków" . "pisać broszurki" , "udzielać wywiadów za kase (szkolenia)" "sprzedawać multikody" "robić zdjęcia naleśnikom" .Oczywiście ich rozumie - trzeba z czegoś żyć a google już żyć nie daje jak kiedyś. Ta walka już się skończyła. Więc - pozycjonerzy którzy zostali dzielą się na 5 grup:

1. Ci którzy jeszcze walczą ale nie wiedzą jak długo powalczą.

2. Ci którzy pozycjonują i "dorabiają" kierując się bardziej na dorabianie.

3. Ci którzy walczą z google pozycjonując swoje strony i klikając na reklamy konkurencji ( jak klient dużo zapłąci za AdWords to mu sie odechce - zapominają że są setki innych na jego miejsce !! )

4. Ci którzy chcą walczyć z google ale jeszcze nie wiedzą jak i czekają na impuls.

5. I niewielki odsetek tych którzy wierzą że uda im się przekonać 95 % Polaków żeby przeszli na binga, yandex itp.

Nie ma sensu zastanawiać się nad poszczególnymi postawami. Jest jedna rzecz która łączy te grupy - google i AdWords zmieniają ich życie. Jak wygrać z google ? Żeby wygrać z google wystarczy wygrać z AdWords. Jak wygrać z AdWords ? W teorii to proste - marketingiem szeptanym :) .Wielu z Was ma możliwości, umiejętności i narzędzia do przeprowadzenia akcji pos hasłem "reklamy google są złe" " kupiłem rzecz z reklamy i przepłaciłem" " poleci mi ktoś normalny sklep bo te reklamowane przez google to g..no" " nigdy więcej hydraulika z reklamy google" itp ... Akcja na miarę "ptasiej grypy " albo i większa :)

Ja myślę, że to pójdzie w taką stronę, że zamiast "pozycjonowania" będą usługi "marketingowe". I będzie zawierało to wszystko w jednym: optymalizację strony, dbanie o sociale, adwordsy i inne kampanie reklamowe a ewentualnie na szarym końcu jakieś delikatne pozycjonowanie.

Sorry, nie odpowiadam na PMy

"robić zdjęcia naleśnikom"

Masz przechlapane :D

Chodzi o koszt, pozycjonowanie jest o wiele droższe niż było.

Da się to zrobić inaczej niż dotychczas, a po tej samej cenie. Precyzując, updaty uderzyły w głównie komercyjne pozycjonowanie, m.in. przez destabilizację i podniesienie kosztów obecnych metod. Co jednak niczego nie zamyka, kto dobrze kombinuje ten sobie poradzi ze zdobyciem ruchu bez AW.

Ja poczekam jeszcze ze dwa tygodnie, aż się ustabilizują wyniki i wtedy ogarnę zmiany. Co nagle, to po diable. Zwłaszcza, że w ciągu ostatnich dni coś się działo.

Przy okazji, polecam ten artykuł o narzędziach do śledzenia globalnych zmian w SERPach: https://www.silesiase...w-zmian-pozycji

Jeszcze się nieraz przydadzą ;)

Nie zakopujmy SEO żywcem.

Poprzez częste zmiany algorytmów wyginą gimbusy. Pozycjonowanie stanie się elitarną profesją, którą będą się parać tylko najlepsi.

Nie widzę problemu z kupowaniem AdWords. Jest to jeden z elementów marketingu internetowego, który obecnie rozwija się.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Poprzez częste zmiany algorytmów wyginą gimbusy.

moim zdaniem będzie na odwrót - wyginą tylko agencje, szczególnie te zajmujące się tylko i wyłącznie SEO. dlaczego? ano dlatego, że dla gimbusa jest to praca dorywcza i czy ma z tego dodatek 5k/mieś, czy 1k/mieś i tak przeżyje i będzie miał się dobrze. agencja zatrudniająca ludzi ma konkretne koszty miesięczne - kiedy przychodu nie starczy na ich pokrycie zacznie się redukcja etatów aż do zamknięcia - pewnych kosztów w firmie nie da się zlikwidować (ZUS, podatki, wynajem biura, etc.)

Wygina gimbusy poniewaz wzrosna (juz rosna) koszty pozycjonowania. Pozycjonowania za 9,90 zl. juz nie bedzie. Pozostana duze profesjonalne agencje z potencjalem, ktore oferuja caly wachlarz marketingu internetowego, lacznie z AdWords. Pozostana tez prawdziwi specjalisci, ale koszt pozycjonowania witryny bedzie o wiele wyzszy.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

ale koszt pozycjonowania witryny bedzie o wiele wyzszy

i do tego dążę - wtedy bardziej się będzie opłacać AdWords więc też dostaniesz po du..ie . Wtedy też się przebranżowisz i będziesz bardziej reklamował swoje usługi jako "pomoc przy adwords etc ... " a pozycjonował będziesz frazy niszowe które i tak gimbus będzie próbował robić za 9.99 więc konkurencja zostanie :)

Wtedy też się przebranżowisz i będziesz bardziej reklamował swoje usługi jako "pomoc przy adwords etc ...

Widzisz, problem ze mna jest taki, ze ja zwine sie dopiero kiedy to ja podejme taka decyzje, nie google.

Pozycjonowanie jest uboczna galezia firmy. Bardziej hoobystycznym projektem niz zarobkowym. ;)

Nie robie fraz typu "fryzjer radom", zajmuje sie komleksowa obsluga wybranych klientow. Lacznie z AdWords. :)

to nie do końca tak, jak trudniej wypozycjonować się w organiku, to ilość chętnych na adwordsy wzrasta, aby nie być na 3 stronie z adwordsami, musisz podbijać stawkę za klika i spirala się nakręca. Co do pozycjonowania to zapewne niedługo, nie wystarczy kupić automat za 300 dodać do listy zaspamowanych katalogów, czy listy komentarzy (komentarz nr 8439) aby wbić stronkę stabilnie w topy

Zwiną się Ci, którzym albo to się przestanie opłacać, albo po prostu znudzi. Jak ktoś ma zasoby / pomysły to nadal można ranking ustawiać, wiadomo że duże brandy nie zgodzą się na pewne działania ale np kolesi od przeprowadzek czy elektryków nie interesuje brand tylko wizytówka nawet na darmowym hoście z nr telefonu która jest wysoko. Dla pewnych branż adwordsy są po prostu nieopłacalne - i odwrotnie. Myślę, że tort jest na tyle duży że każdy znajdzie coś dla siebie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności