Skocz do zawartości

Dziwne podstrony zaindeksowane w Google

amb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jakiś czas temu został przeprowadzony duży (wielodniowy) atak na stronę, którą zarządzam, w związku z czym firma hostingowa (linuxpl) wyłączyła mi całkowicie stronę i zalecali czekanie.

Po tygodniu nie mogłem jednak dłużej czekać, więc przeniosłem stronę do innej firmy i chociaż strona działa, to zauważyłem kilka dziwnych rzeczy:

1. Google przez cały czas ma problem z zaindeksowaniem mapy strony (obecna firma hostingowa szuka przyczyny), ale pomimo tego w wyszukiwarce zaindeksowanych jest wiele stron typu www.mojastrona.pl/drukuj.php?s=35k8u56quma6jkv3d1w7fl‎, www.mojastrona.pl/drukuj.php?s=lbkve0a3g6tp38kskmnhyo‎ itp.

Jest tego naprawdę dużo, a po wejściu w taką stronę wyskakuje moja 404. Czy ktoś może mi powiedzieć, skąd to się wzięło i jak się przed tym zabezpieczyć?

2. Zauważyłem, że w Google wyświetla się strona www.mojastrona.pl/xmlrpc.php. Wcześniej tego nie było, więc trochę mnie to martwi. Szczerze mówiąc, nie do końca wiem do czego służy to xmlrpc (chyba coś z aktualizacjami?).

Pozdrawiam

amb

Ja bym w narzędziach dla webmasterów -> "parametry w urleach" odfiltrowywał te adresy które maja nie byc indexowane np te które maja a adresie "drukuj.php" i miałbyś spokój.

Zwraca ci 404 (i dobrze) bo takie adresy przecież nie istnieją - po jakimś czasie + wcześniejsze regułki doprowadza do usunięcia z indexu i spokój

Co do drukuj.php to nie wiem skąd, ale jak pojawiają się jakieś krzaki to ktoś mógł wygenerować takie linki, zostawić je gdzieś w sieci i google łyknął je i zaindexował.

Xmlrpc - poczytaj sobie o nim, nie ma w tym nic złego. Polecam wtyczkę SEOYost abys mogl decydować co ma byc indexowane + ukryć standardowe identyfikujące twoją stronę a konkretnie system na jakim dziala

InternetSpeedTest.pl - speed test ookla, orange, upc, t-mobile, vectra | directX.pl - directx 9, 10, 11, 12 | kodex.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności