Skocz do zawartości

Uwaga! nierzetelny partner! /proszę zgłaszać [nierzetelnych] partnerów wyłącznie tutaj, żeby nie brudzić na całym forum/

Nowaczyk-Robert

Rekomendowane odpowiedzi

A czy złamaniem ustawy będzie wklejenia linka do profilu firmy na CEIDG? Albo linka do profilu na fb?

Jeden seo rabin powie tak, a inny powie nie.

Zostałem SEMitą, żeby nawet w pracy siedzieć przy komputerze B)

• 3 tygodnie później...
Dnia 2.02.2017 o 09:27, AdamBoganD napisał:

Albo wklejenie scanu z cedig?

Przeczytaj co wklejono odnośńie cedigu - cokowliek wkleisz łamiesz ustawę.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Dnia 1.02.2017 o 11:00, noupe napisał:

Dnia 1 stycznia 2012 r. przestała obowiązywać ustawa z 19 listopada 1999 r.  prawo działalności gospodarczej i jej art. 7a ust. 2 zgodnie z którym ewidencja działalności gospodarczej była jawna i dane osobowe w niej zawarte nie podlegały przepisom ustawy o ochronie danych osobowych.

Zmiany te podyktowane były m.in. tym, że dnia 1 lipca 2011 r. weszły w życie przepisy rozdziału III ustawy o swobodzie działalności gospodarczej (...)

Powyższe oznacza, że od 2012 r. dane osobowe przedsiębiorców, znajdujące się w CEIDG, podlegają ochronie na gruncie ustawy o ochronie danych osobowych.

Co za tym idzie? Dane osobowe przedsiębiorców znajdujące się w jawnej i dostępnej dla wszystkich ewidencji, tj. imię, nazwisko, NIP, PESEL, adres zamieszkania czy adres e-mailowy, są już objęte ochroną, a podmioty przetwarzające te dane muszą spełnić wszystkie wynikające z tego obowiązki.

ź: https://www.ipblog.pl/2013/12/faq-czy-dane-osobowe-przedsiebiorcy-podlegaja-ochronie/

Bardzo słusznie - z danymi osobowymi należy uważać :)

Niestety nasze prawo jest bardzo zmienne i niekonsekwentne, o czym chyba nikogo nie musimy przekonywać :) 

Od 2016 r. dane osobowe przedsiębiorców, znajdujące się w CEIDG, PONOWNIE NIE podlegają ochronie na gruncie ustawy o ochronie danych osobowych.

Dokładnie od 19 maja 2016 r., w wyniku wejścia w życie ustawy z dnia 25 września 2015 r. o zmianie ustawy o swobodzie działalności gospodarczej oraz niektórych innych ustaw, znaczącej zmianie uległo m.in. przetwarzanie danych osobowych przedsiębiorców, ujawnionych w Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej.

W wyniku nowelizacji, do ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej dodano art. 39b, który stanowi:

Do jawnych danych i informacji udostępnianych przez CEIDG nie stosuje się przepisów ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2014 r. poz. 1182 i 1662 oraz z 2015 r. poz. 1309), z wyjątkiem przepisów art. 14-19a i art. 21-22a oraz rozdziału 5 tej ustawy.

Zgodnie z wprowadzoną zmianą, za dane osobowe nie będzie się uważało danych dotychczas ujawnianych w rejestrze CEIDG.

Tymi danymi są:

• imię i nazwisko przedsiębiorcy,
  • numer NIP,
  • numer REGON,
  • firma przedsiębiorcy,
  • dane kontaktowe przedsiębiorcy, w szczególności adres poczty elektronicznej, strony internetowej, numer telefonu, o ile dane te zostały zgłoszone we wniosku o wpis do CEIDG,
  • dane adresowe, takie jak: adres głównego miejsca wykonywania działalności, adresy dodatkowych miejsc wykonywania działalności, adres do doręczeń,
  • informacja o obywatelstwie polskim przedsiębiorcy, o ile takie posiada, i innych obywatelstwach przedsiębiorcy,
  • dane dodatkowe, takie jak m.in.: informacja o wykonywanej działalności gospodarczej, data rozpoczęcia, zawieszenia, trwałego zakończenia oraz wznowienia działalności gospodarczej, informacja o istnieniu lub ustaniu małżeńskiej wspólności majątkowej,
  • informacje o spółkach cywilnych, których wspólnikiem jest przedsiębiorca,
  • zapisy dotyczące ustanowionych zakazów,
  • informacje dotyczące upadłości, postępowania naprawczego lub postępowania restrukturyzacyjnego,
  • dane dotyczące ustanowionych pełnomocnictwa,
  • informacje o koncesjach, zezwoleniach, licencjach oraz wpisach do rejestrów działalności regulowanej wydanych na rzecz przedsiębiorcy,
  • informacja o wykreśleniu przedsiębiorcy z CEIDG.
  • Like 1

Ale na tego @zgreda się uwziąłeś :) To też człowiek i pewnie myli się częściej niż widzisz :D

Ja też nie wiedziałem nic o tej zmianie, w takim razie czas zacząć sprzedawać parser ceidiga wraz z wbudowanym ocrem.

Nie macie do końca racji.Co prawda jest taka ustawa, ale mówi że przetwarzając dane trzeba chronić je przed wyciekiem,uszkodzeniem itp., a także nie wolno ich przekazywać innym, dotyczy to wszystkich danych z CEIDG.

Więc podanie ich publicznie na innej stronie nie jest do końca legalne.

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

GIODO działa bardzo, bardzo , bardzo wolno niestety.Co jakiś czas mam pretensje od kogoś tam że nie mamy zgłoszenia w bazie GIODO i rzeczywiście tak jest korzystając z ich wyszukiwarki.Jednak zawsze proponuję ,,zainteresowanemu,, zadzwonić do GIODO podać NIP i zapytać czy bazy są zgłoszone.Odpowiedź zawsze jest TAK. A trwa to już lata.

Teoretycznie jak ktoś korzysta z ich wyszukiwarki nie znajdzie że NovaCash ma zgłoszenia, a jak zadzwoni do nich i poda NIP/Regon/itp. powiedzą że tak, wszystko jest ok.

Interesuje bo np. ja zgłaszam TY sprawdzasz w rejestrze online, a mnie tam nie ma.Interesuje kogoś?Mnie !!

Jak zwykle wszystko interpretujesz pod siebie.

Możesz mi powiedzieć dlaczego nas opisałeś w jednej z kampanii jako że płacimy stawki śmieszne?

Dlaczego nas opisałeś a promujesz tą kampanię nadal przez Bankier? A my mamy to na wyłączność?Bankier bierze to od nas bo nie ma innej możliwości?

Człowieku opanuj się trochę !

U Ciebie w grupie na FB nie mogę odpowiedzieć bo niestety wyrzuciłeś mnie za niezbyt korzystne dla Ciebie info.

Edytowane przez Finan
Pytanie do użytkownika AdamBogdanD

Dnia 24.02.2017 o 10:20, AdamBoganD napisał:

Przecież każdy, bez zalogowania może wejść w Cedig i dane sprawdzić.

Co do wycieku, zabezpieczenia dotyczy to wrażliwych danych (będących w zbiorach) i to zgłoszonych do GiODO.

---------------

Może poniższa tabela wyjaśni kwestię obowiązków i zabezpieczeń dot. danych osobowych z CEIDG.

Pamiętajmy, że jeżeli mamy jakiekolwiek dodatkowe dane (np. adres e-mail czy telefon nieujawniony w CEIDG) to mamy już kompletnie inny zbiór i znajduje zastosowanie pierwsza kolumna.

58b9926e9690c_tabela2.png.0158acdba97d218d55668ced4f8d07a3.png

Zabezpieczać musimy każdy rodzaj przetwarzanych przez nas danych - nie tylko danych wrażliwych.

Na marginesie - PESEL, data urodzenia, telefon i adres nie są w żadnym wypadku danymi wrażliwymi :) 

Gdyby było tak jak mówisz, musiałbym każdego kontrahenta pytać o zgodę na przekazanie faktur do księgowej jak i o zgodę na zapłacenie faktury przelewem bo tam też są dane podmiotu.

Nie jest to trafiony argument, gdyż w tym przypadku masz inną podstawę przetwarzania danych osobowych (realizacja umowy lub/i uzasadniony interes administratora - art. 23 uodo)

Są firmy, które pobierają dane z Cedig i można legalne kupić rekordy wg kryteriów nas interesujące. Podobnie jest z KRS gdzie są podane dane właściceli (imię i nazwisko) bo wpis do KRS w zakresie podanym na ich stronie jest publiczny podobnie jak Cedig.

Owszem, ale nie każdy może tak robić. Każdy ma prawo do bezpłatnego dostępu, dalsze udostępnianie to trochę co innego.

Myślę, że @Finan miał na myśli własnie te obostrzenia.

Ustawa o swobodzie działalności gospodarczej:

Art. 39. 1. Dane CEIDG mogą być nieodpłatnie udostępniane, w sposób inny niż określony w art. 38 ust. 2, po uprzednim ustaleniu z ministrem właściwym do spraw gospodarki warunków udostępniania tych danych.
2. (uchylony)
3. W zakresie nieuregulowanym w ust. 1 do ponownego wykorzystywania danych CEIDG stosuje się przepisy ustawy z dnia 25 lutego 2016 r. o ponownym wykorzystywaniu informacji sektora publicznego (Dz. U. poz. 352).

Polecam również artykuł: https://www.rp.pl/Administracja/305179992-CEIDG-latwiej-przetwarzac-dane-przedsiebiorcow.html#ap-1

20 godzin temu, AdamBoganD napisał:

Obowiązkiem jest zgłosić do GiODO a czy oni to dodadzą do bazy nikogo nie interesuje.

GIODO to sprawa smutna i tragiczna.

Mi jeszcze nie wpisali zbiorów rejestrowanych w 2014 roku ;)

Masz rację @AdamBoganD - formalnie spełniamy obowiązek i nikt nie może mieć do nas pretensji. Jednakże w praktyce zdarzają się osoby, którym nie przemówi się do rozumu, że proces rejestracji trwa lata. Dla nich czego nie ma w publicznym rejestrze, to nie istnieje...

Jedyne co można zrobić to odsyłać do GIODO, jak wskazał @Finan lub legitymować się potwierdzeniem nadania zbiorów do GIODO (jak ktoś jest upierdliwy to wskazuję numery referencyjne złożonych wniosków - na platformie e-GIODO każdy wniosek automatycznie zyskuje taki numer).

• 2 tygodnie później...
Dnia 29.01.2017 o 10:17, AdamBoganD napisał:

Ostrzegam przed "ESIA" Marcin Izdebski

z siedzibą ul. Stefana Żeromskiego 9 08-110 Siedlce

NIP 8212382499

Sprzedaje usługi których nie jest w stanie zrealizować. W moim przypadku był to transfer punktów statlinka który zakończył się 38 dni przed opłaconym terminem bo jemu też zakończyli przelew z powodu braku płatności.

Przyznał się do "wałka" i obiecał oddać kasę 5 dni temu i ... znikł.7jy35hal8wed_t.jpg

Poszkodowanych jest więcej:

https://www.statlink.pl/forum/viewtopic.php?t=3332

https://sadinternetowy.pl/gielda-wierzytelnosci/81db72ae06d987602276c1124eeb3164868156dc/

Poszukiwane są osoby które miały inny biznesowy kontakt z w/w np. sprzedawały usługi i nie otrzymały zapłaty.

Dziś po urlopie złożyłem zeznania na policji. I na razie w bazie policyjnej Izdebskiego nie ma (żadna inna prokuratura nie postawiła mu jeszcze zarzutów). Czyżby nikt inny z oszukanych nie zgłosił tego?!

• 1 miesiąc temu...

Ja z punktu widzenia wykonawcy nie polecam firmy Pozycjonusz, która współpracuje z forum. Współpracowałam z nią przez dłuższy czas, po rezygnacji (m. in. z powodu notorycznie opóźnianych płatności, na które nie bardzo już miałam możliwości i cierpliwość cały czas czekać) właściciel firmy chyba doszedł do wniosku, że może po prostu nie zapłacić za kilka miesięcy wcześniej wykonywanych zleceń i w ten sposób  zaoszczędzić sobie na kosztach (około 2 tys. zł za opisy do katalogów więc łatwo można sobie wyliczyć, ile to jest zmarnowanego czasu).

Zaległości są od września, na odpowiedź czekam od stycznia, a każda wiadomość w tej sprawie jest po prostu ignorowana. Firma nie jest do końca uczciwa w stosunku do swoich współpracowników, raczej nie polecam pisania dla niej jeżeli ktoś nie chce prosić się o zarobione pieniądze.

• Like 1

W naszym małym copywriterskim światku ta firma jest dość dobrze znana. Nie wiem, jak wygląda sytuacja obecnie, ale znajoma współpracowała z nią w 2015 roku i nie chwaliła sobie tej współpracy, a zwłaszcza jej końca. Firma życzyła sobie wtedy, aby każda umowa była wydrukowana, a następnie przesłana im w dwóch egzemplarzach, problem w tym, że sami potem tych umów nie odsyłali. I wedle mojej wiedzy z początku marca znajoma do tej pory nie otrzymała dwóch z trzech podpisanych umów, bo zawsze gdy się upominała, były problemy z biurem rachunkowym, księgową, zmienianiem biura rachunkowego i księgowej itp. W pewnym momencie kiedy doszło do sytuacji, że nie miała jeszcze rozliczonej umowy za poprzedni miesiąc (brak wypłaty, brak kontaktu), a dostawała zlecenia już na kolejny tylko że bez żadnej nowej umowy i postanowiła zerwać współpracę, to nagle się okazało, że szef "miał urlop i nie był dostępny, więc wypłata będzie jak wróci za dwa tygodnie". Tylko że na tym urlopie swobodnie odpisał na maila, którego koleżanka wysłała z fejkowego konta podając się na potencjalnego klienta. Finalnie przelew dostała pod koniec miesiąca, chociaż powinien być na początku.

Możliwe, że przez półtora roku standardy traktowania współpracowników, którzy nie prowadzą firmy i nie wystawiają faktur zmieniły się na lepsze. Chciałem tylko opisać podobny przypadek jak wyżej, bo doskonale wiem, jak oceniane są pod względem wiarygodności tutaj nowe i świeże konta, które na dzień dobry wyskakują z taką negatywną opinią.

Konto współdzielone. Kup teksty przez GT i z fakturą VAT.

Potrzebujesz tekstów? Pisz na PW albo zajrzyj, a na pewno coś wymyślimy ;)