Skocz do zawartości

pozycjonowanie a płynnośc finansowa firmy

af2p

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 30
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Piszę, bo po prostu się boję wypłynąć na szersze wody

Zakładam, ża masz biznes plan i założyłeś w nim sprzedaż. Sprzedaż z czegoś się bierze, klienci nie przyjdą sami tylko dlatego , że masz sklep.

Jakie działania będziesz podejmował aby zainteresować klientów?

edit.

Od razu wyjaśniam, że promocja sklepu w internecie to nie tylko pozycjononowanie.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Osobiście uważam, że biznesplan jako taki sam w sobie to już przeżytek. Mam szkic, mam doświadczenie w kwestii czego nie robić. Biznesplan miałem wcześniej, kiedy otwierałem sklep stacjonarny, teraz może mi posłużyć tylko do tego aby wiedzieć czego nie robić.

Do tej pory byłem na różnych szkoleniach dotyczących sprzedaży online a także promocji.

Ale się boję :)

Mój Sklep zoologiczny w Zielonej Górze

Zamiast na pozycjonowanie przeznaczyłbym te same środki na budowę własnego zaplecza. Nie musisz tego robić sam możesz to zlecić. Tematyka zacna więc content można różnicować, tak żeby docierał do jak najszerszej rzeszy miłośników zwierząt dogtrekking, groomer, wystawy kotów, wystawy psów, katalogi ras etc. Do tego całość linkujesz do sklepu. Dodatkowo stawiasz adserwer żeby emitować reklamy swoich produktów.

Wszystkie te działania muszą być dodatkowo wspierane adwords i porównywarkami ale moim zdaniem własne zaplecze o dobrym bliskim tematycznie contencie to jest może nie najłatwiejsza ale najlepsza droga.

Filmy animowane typu explainer video. Najlepszy serwis AGD Gdańsk, jak zepsuje się lodówka, pralka lub inne urządzenie AGD. Organizujemy bezpieczny import z Azji do krajów Unii Europejskiej.

Wiem, że jest sporo czynników, ale skoro do tej pory handlując na Allegro jakaś tam sprzedaż jest, to czy w sklepie też się będzie jakoś rozwijać?

Sklepy internetowe rządza się trochę inną logiką niż allegro. Ale wydaje mi się, że choćby z tego powodu, że mając taki sklep zwiększasz swoją wiarygodność - warto go postawić.

Ale tak, jak pisze wyżej Mariusz, spróbuj zagaić z firmą SEO o rozliczenie za sprzedaż, coraz więcej firm się tak rozlicza.

Nie żebym się czepiał, ale chciałbym poznać chociaż ze trzy takie firmy - w sensie trzy sklepy, nie trzy firmy SEO. Temat jest wałkowany od lat, a ja wciąż mam wrażenie, że to tylko teoretyzowanie.

Maruszzzzzz napisał w zasadzie wszystko, co na początek jest ważne :good:

Dawno, dawno temu powiedziałem swojemu byłemu szefowi, że tonący brzytwy się chwyta :) Bo myślał, że jesli zaloży sklep na otwarte24.pl, to mu klienci drzwiami i oknami będa walić, żeby ratować jego podupadający biznes :)

Później mój znajomy pracował jako przedstawiciel handlowy w takiej jednej firmie. Sprzedaż mu nie szła, więc pytał mnie, ile kosztuje zrobienie sklepu internetowego.

Morał niech sobie każdy wyciągnie sam :)

To mi się przypomniało, gdy zobaczyłem tytuł wątku "pozycjonowanie a płynnośc finansowa firmy"...

A teraz do rzeczy. Sklep nie jest złym pomysłem, dobrze zoptymalizowany i pozycjonowany może dać wejścia i nawet konwersję. To samo może dać reklama. Tyle, że potrzebna jest gotówka, żeby zainwestować.

A co do optymalizacji i pozycjonowania sklepu ze stopki:

- duplicate content

https://www.google.pl/search?q=Specjalna+mieszanka+zawieraj%C4%85ca+sortowane+suszone+warzywa,+owoce+suszone+oraz+preparowane,+zalecana+jako+urozmaicenie+pokarmu+podstawowego&ie=utf-8&oe=utf-8&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&channel=rcs&gws_rd=cr&ei=IvlvUsy7MNGv4QTbpoHoDA

- niezbyt przyjazne urle

https://www.hakazoo.pl/advanced_search_result.php?inc_subcat=1&keywords=Purina%20Dog%20Chow%20Puppy%20indyk&azrefine=1

Nowego sklepu nie ma, więc trudno coś powiedzieć :)

Dawno, dawno temu powiedziałem swojemu byłemu szefowi, że tonący brzytwy się chwyta :) Bo myślał, że jesli zaloży sklep na otwarte24.pl, to mu klienci drzwiami i oknami będa walić, żeby ratować jego podupadający biznes :)

Ten sklep ze stopki to właśnie taki przypadek. Teraz robię inny, na Prestashop, pracuję nad opisami.

Z zapleczem próbowałem, mam jakiś seohost ale o zaplecze też trzeba dbać, musiałbym to zlecić, i albo zaplecze albo pozycjonowanie na długi ogon. Albo zacząć na początek od porównywarek.

Co do Allegro, póki co tam jestem, ale marże są bardzo niskie, opłaty dość wysokie, przynajmniej w moich kategoriach, średnio to wychodzi.

Nie mniej, dziękuję za odpowiedzi, nie wiem czy rozwiązało to moje wątpliwości, ale na pewno w jakimś stopniu pomogło.

Mój Sklep zoologiczny w Zielonej Górze

Nie zgadzam się. Myślisz, że ludzie nie porównują cen? Przelecą top10 albo i top20 przed wykonaniem zakupu. O ile nie pójdą do porównywarek. Top1 nie jest dziś koniecznością do osiągnięcia sukcesu przy sklepach internetowych.

Zgadzam się. Jest wiele sposobów na to żeby mieć wiele więcej zamówień będąc na pozycji 4 niż ten kto jest na pierwszym miejscu. Wiele osób patrzy na cenę, ale też na wiarogodność ofertz i sklepu. Dlaczego? Ponieważ klient kupując w internecie jest mało ufny, ponieważ nie może zobaczyć produktu z bliska, dotknąć go i sprawdzić dokładną jego jakość. Dlatego cena jest tylko jedną z wielu czynników na to czy klient zdecyduje się dać towar do koszyka.

Polecam blog o pozycjonowaniu stron w Niemczech - pozycjonowanie Niemcy. Na tym blogu pisze też na temat pozycjonowanie stron w google.de

Jak pozycje rosną to i oglądalność rośnie...

Ale sprzedaż już niekoniecznie.

No i tu też się zgodzę... niestety czasem pozycje w topach, a klienci i tak na allegro.. Kwestia fartu, rozpoznawalności marki? trudno powiedzieć

Wiele osób szukając produktu, usługi, wpisując nazwę dodaje na końcu słowo "allegro".

Allegro jest po prostu znane i ludzie dość chętnie z tego korzystają, bowiem stwarza ono większe poczucie bezpieczeństwa niż jakiś sklep internetowy, który być może widzą pierwszy raz na oczy.

A nawet stała klientela woli allegro bo po prostu znają ta stronę, wiedzą jak kupować itp itd.

Nie żebym się czepiał, ale chciałbym poznać chociaż ze trzy takie firmy - w sensie trzy sklepy, nie trzy firmy SEO. Temat jest wałkowany od lat, a ja wciąż mam wrażenie, że to tylko teoretyzowanie.

Ja rok czy pol roku temu pytalem sie o podobne rozliczenie za seo

Troche inaczej mialo być bo wchodzilo w rachube klikanie w reflink i ilosc wejsc z google

ale firmy to tylko wyliczaly ze to bedzie tyle a tyle za 1 dzien (powazne firmy a mialy gotowe szablony do wyceny)

W koncu wyszlo to seo taniej u znajomego, potem podkupilem podobny portal kolegi a i tak pomimo duzych starań nad promowaniem tego reflinka ten biznes nie jest jakoś super opłacalny

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności