Skocz do zawartości

Optymalizacja karty kategorii

awd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Próbuję jeszcze coś poprawić w sklepie internetowym, zatrzymałem się na karcie kategorii. Sklep działa w oparciu o Magento, kategoria wygląda mniej więcej jak na screenie poniżej.

Domyślnie wyświetla się jako siatka, zablokowałem wyświetlanie w formie listy, usunąłem odnośnik do zmiany ilości wyświetlanych produktów, dałem canonical na podstawowy url kategorii (/przykladowa-kategoria.html) ponieważ przy sortowaniu i stronicowaniu magento tworzyło podstrony typu (/przykładowa-kategoria.html/?dir=asc&order=position) itd., ze zmienionym układem produktów, ale z tym samym opisem kategorii. Chciałem w ten sposób skupić moc na pierwszej stronie, poza tym produkty dodatkowo wyświetlam na dedykowanych podstronach producentów.

Zastanawiam się jeszcze nad odnośnikami z kategorii do produktów, do każdego produktu są minimum 3 odnośniki:

- link pod miniaturą zdjęcia,

- link pod nazwą produktu,

- link pod "Dodaj do koszyka" też kieruje na podstronę produktu.

Czy dodać rel="nofollow" pod zdjęcie i "Dodaj do koszyka", a zostawić dofollow tylko pod nazwą produktu?

28v6t6r.jpg

Mogą być max dwa linki dofollow - jeden graficzny z altem, jeden tekstowy. Tylko do graficznego dodać frazę związaną z kategorią czyli np alt = "Smartfon Samsung jakiś tam" do tekstowego tylko "Samsung jakiś tam" Warto dodać też listę podstawowych cech w stylu

• Producent: Samsung
  • Przekątna ekranu: 4 cale
  • Oprogramowanie: Android 4.3
  • Aparat 41 Mpix

𝓒𝓸𝓰𝓲𝓽𝓸, 𝓪𝓻𝓻𝓲𝓹𝓲𝓸 𝓭𝓲𝓮𝓶, 𝓿𝓲𝓿𝓸, 𝓬𝓻𝓮𝓭𝓸, 𝓮𝓽 𝓼𝓹𝓮𝓻𝓸, 𝓱𝓾𝓶𝓪𝓷𝓲𝓽𝓪𝓽𝓮𝓶 𝓷𝓸𝓷 𝓭𝓮𝓼𝓽𝓻𝓾𝓬𝓽.

Dzięki za rady, zostawię w takim razie dofollow tylko dla nazwy produktu.

Warto dodać też listę podstawowych cech w stylu

• Producent: Samsung
  • Przekątna ekranu: 4 cale
  • Oprogramowanie: Android 4.3
  • Aparat 41 Mpix

To nie wchodzi w gre, musiałbym wyświetlać produkty w formie listy a nie siatki co przy tej ilości produktów w kategoriach nie przejdzie. Chcę żeby strona była przyjazna przede wszystkim dla uzytkownika, a nie tylko dla wyszukiwarki. Nie chcę na siłę pakować tekstu na strony, uzupełnie na górze opis kategorii, nie będzie z tego pewnie nawet 10% nasycenia tekstem, ale dobre i to.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności