Skocz do zawartości

Wolne ładowanie strony na serwerze dedykowanym

Maches

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam stronę ala demotywatory oraz serwer dedykowany z kimsufi.

Dokładnie ten - > https://www.ovh.pl/serwery_dedykowane/kimsufi_16g.xml

Przy około 500 osobach online, strona strasznie wolno się ładuję, praktycznie trzeba czekac z 20-40 sekund żeby obrazki się załadowały. (Jest tylko tło, a obrazki jak już się jak ładują to potem wszystkie naraz), czyli tak jakby nie mógł z bazy danych pobrać wszystkich informacji dostatecznie szybko.

Na serverze mam wgrane oprogramowanie Webmin + Virtualmin.

Skryptu jakiego uzywam to IP CMS z allegro (ten za 150zl brutto).

Mógłby mi coś poradzić jak temu zapobiec? Czy trzeba wymienić server na lepszy , czy jak?

W ovh panelu, pokazuje mi,że mimo przy 500 osobach online CPU jak i ram sięga dosłownie pare %... 5-9...

Pozdrawiam i czekam na informację , bo nie wiem co robić, a strona się ciągle rozwija i prawdopodobnie wiele osób tracę

skrypt zamula - przyda mu się optymalizacja.

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

skrypt zamula - przyda mu się optymalizacja.

No ale wydaje się być to dobra firma. Sprzedaje bardzo dużo kopii i ciągle optymalizuje niby ten kod w aktualizacjach, dodatkowo nudnomi.pl korzysta tez z jego skryptu a ma tez sporo osob online a mimo to strona sie wczytuje Ok.

@UP

Zmienic server http? Skoro tak mało wciaga CPU jak i RAM to jest sens? Wydać 2x tyle i znowu będzie to samo?

ja będę obstawiał skrypt - na takich parametrach, jakie ma ten dedyk to można i z 1 kilo userów przyjąć. ewentualnie dopuszczam jeszcze opcję źle skonfigurzonego http

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

"ewentualnie dopuszczam jeszcze opcję źle skonfigurzonego http"

Nie zmienialem nic, instalowalem z gotowca Webmin + Virtualmin, ustawienia zalecane.

Następnie zmieniłem dane mysql,takie jak zalecił mi właściciel skryptu IP CMS na :

"Z tego co widzę to wypadało by zmienić wartości w pliku my.cnf

(po zmianie restart MySQL ):

join_buffer_size co najmniej 5 razy tyle

log_slow_queries na ON

long_query_time na 5

max_connections na 200

open_files_limit na 1800

slow_query_log na ON

I przydała by się aktualizacja MySQL do 5.5"

Lecz nic nie pomogło

Na początku sprawdziłbym co powoduje takie problemy. Logi powiedzą wszystko, a dobra ich analiza potrafi pokazać co sprawia, że tak się dzieje.

Jednak jeśli byłbyś zainteresowany profesjonalną optymalizacją skryptu lub administracją serwerem zapraszam do linku w stopce :) Na pewno Sobie poradzimy :)

Lub zmiana serwera http na inny.

O serwerach HTTP to ja w życiu nie słyszałem..

Z tego co do tej pory wiedziałem, to że HTTP to protokół sieci WWW.

Może ci o web serwer chodzi? Czyli o program działający na serwerze obsługujący żądania protokołu HTTP.

Najpopularniejszym web serwerem jest Apache, może nim tez być IIS Microsoftu, lighttpd, nginx i parę innych.

Wracając do szybkości ładowania strony to czynników jest bardzo dużo.

Jeśli serwer jest wydajny i w dobrej lokalizacji, to wtedy to wyłącznie skrypt. A jak skrypt, to po pierwsze baza danych.

Jeśli mysql nie jest dobrze skonfigurowany, zapytania mysql niezbyt mądrze napisane, to żadna zmiana web serwera nie pomoże.

Przy dużej liczbie wizyt, właśnie mysql pada pierwszy i tu trzeba się przyjrzeć co można poprawić. Najpierw przejrzeć konfigurację ini mysql, później przeanalizować, które zapytania mysql są najwolniejsze i je zoptymalizować. Przy większych serwisach niezbędny jest system do cachowania zapytań mysql, np. memcached.

Przy dużych bazach danych unikać zapytań typu "COUNT", unikać sortowania "RAND" - to podstawy mysql.

Sorry, nie odpowiadam na PMy

O serwerach HTTP to ja w życiu nie słyszałem..

Masz oprogramowanie serwerowe i klienckie działające na protokole. Więc taka forma jest dopuszczalna.

Przy około 500 osobach online, strona strasznie wolno się ładuję, praktycznie trzeba czekac z 20-40 sekund żeby obrazki się załadowały. (Jest tylko tło, a obrazki jak już się jak ładują to potem wszystkie naraz), czyli tak jakby nie mógł z bazy danych pobrać wszystkich informacji dostatecznie szybko.

A co do zamulania, to sprawdź iotop. Może dysk to bottleneck, szczególnie skoro mówisz o wolnym wczytywaniu obrazków.

max_connections na 200

Ja bym ustawil na 600

Quas Primas

up

Chodziło mi o to, ze skoro nie mozna bylo zaladowac strony przy wiekszej ilosci osob, to myslalem ze mysql nie ogarnia,albo skrypt jakos obciaza, ale miałeś rację.

Sprawdziłem logi i wywalało blad MaxClients ble ble.. jak siedziało więcej osób. Edytowałem z 100 na 2048 i jest wszystko ok:)

Dzieki za pomoc, oczywiscie wszystkim,ale w szczegolnosci Tobie.

Temat mozna zamknac,

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności