Skocz do zawartości

Użycie myślnika w adresie a efektywność SEO

DarioAngelo

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie !

Rozważam otwarcie nowej strony fotograficznej, a ściślej swojej strony głównej wraz z subdomenami tematycznymi. Na hostingu to rozwiązanie tańsze a jednocześnie pojemne jeśli chodzi o potencjalne opcje rozbudowy o subdomeny w ramach tego samego jednego projektu.

Przykładowo strona główna mogłaby wyglądać tak:

dariuszsobiecki.com

lub tak: dariusz-sobiecki.com

Niegdyś czytałem, że SEO "nie lubi" myślnika. Z drugiej strony sądzę, że dziś nie ma to już większego znaczenia. A jakie są fakty ? Preferuję myślnik, ponieważ dzięki niemu adres jest bardziej czytelny dla odwiedzających - zbitka spółgłosek szs nie wygląda najlepiej.

Oczywiście subdomeny to już żaden problem:

photography.dariusz-sobiecki.com itp.

Czekam na mądre rady i wasze doświadczenie w temacie !

nie ma żadnej różnicy

jednak myślnik pomaga botom googla rozdzielić słowa w domenie (jak to już FirSoft powiedział):

co do estetyki? kolega mnie rozbawił ;) ... patrz na praktyczne podejście: wszędzie, gdzie mam myślnik lub podkreślnik w domenach firmowych, powstaje problem, kiedy taki adres się dyktuje... często również ludzie się mylą przepisując taki adres z wizytówki (sprawdzone). Natomiast pojęcie "jednym ciągiem" jest już mocno osadzone przy podawaniu adresu.

od strony SEO nie ma to właściwie znaczenia

tak samo się pozycjonuje

przykladowa-strona.pl

co

przykladowastrona.pl

a łączenie słów przez boty również w niczym nie przeszkadza, kiedy masz

przykladowa_strona.pl

A tak właściwie warto mieć wszystkie trzy opcje, wybrać jedną, która się najbardziej podoba Tobie i z pozostałych ustawić 301: to rozwiązuje problem (no... do pojawienia się subdomen :P)

dymna.jpg

W realu nie ma to znaczenia dla pozycjonowania.

a ja mam wrażenie, że autor nie pytał, jak to jest w realu, ani w tesco czy kauflandzie, tylko pytał jak to jest w google ;) i w tej kwestii dałem mu odpowiedź, zatem Twoje "coś" nie wniosło nic nowego (jak niestety większość Twoich postów). Jak będziesz tak dalej trollował, to dostaniesz banana w prezencie.

dymna.jpg

Początkującemu chodzi o to, żebyś wybrał jedną domenę główną np. dariuszsobiecki.com, a z reszty zrobił przekierowanie na nią.

Wtedy jak ktoś wpisze w oknie przeglądarki dariusz-sobiecki.com przekieruje go na stronę dariuszsobiecki.com

no i w takim przypadku masz mały problem: za każdym razem stawiasz identyczną subdomenę na każdym z serwisów i robisz 301. po prostu więcej pracy, ale efekt lepszy (nie wspomnę o korzyściach, jakie to niesie za sobą...)

dymna.jpg

no i w takim przypadku masz mały problem: za każdym razem stawiasz identyczną subdomenę na każdym z serwisów i robisz 301. po prostu więcej pracy, ale efekt lepszy (nie wspomnę o korzyściach, jakie to niesie za sobą...)

To się nazywa efektywna intuicja :) A boty są przyzwyczajone do ciężkiej pracy ! Jednak zauważ, że powielam domenę raczej niż subdomenę bowiem np. photography.dariusz-sobiecki.com , portfolio.dariusz-sobiecki.com , whatever.dariusz-sobiecki.com

Oświecony wklejonym filmikiem rozstrzygam kompromis estetyki i efektywności na rzecz myślnika. Zrobiłbyś to samo ? :)

nie. nie zrobiłbym tego samego.

• jak już napisałem: zarejestrowałbym na Twoim miejscu trzy domeny:

dariusz-sobiecki.com

dariusz_sobiecki.com

dariuszsobiecki.com

• ustawiłbym 301 do jednej z nich z pozostałych dwóch
  • po stworzeniu subdomeny photography.dariusz-sobiecki.com natychmiast stworzyłbym dwie kolejne:

photography.dariusz_sobiecki.com

photography.dariuszsobiecki.com

i ustawiłbym z nich 301 do photography.dariusz-sobiecki.com

• po stworzeniu subdomeny portfolio.dariusz-sobiecki.com natychmiast stworzyłbym dwie kolejne:

portfolio.dariusz_sobiecki.com

portfolio.dariuszsobiecki.com

i ustawiłbym z nich 301 do portfolio.dariusz-sobiecki.com

• po stworzeniu subdomeny whatever.dariusz-sobiecki.com natychmiast stworzyłbym dwie kolejne:

whatever.dariusz_sobiecki.com

whatever.dariuszsobiecki.com

i ustawiłbym z nich 301 do whatever.dariusz-sobiecki.com

itd

daje to spore możliwości po pierwsze działania "pod przykrywką" linkując pośrednio do strony docelowej, a w razie problemów - w bardzo prosty sposób można "odczepić" linki od strony docelowej...

dopiero wówczas można mówić nie tylko o kompromisie, ale o pewnego rodzaju dojrzałości w tej branży... bo tu nie o kompromisy chodzi.

mam nadzieję, że teraz zrozumiałeś, gdzie jest więcej pracy, a gdzie korzyści ;)

dymna.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności