Skocz do zawartości

Bardzo dziwna sytuacja z GA

Konradzik

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

przedstawię Wam co ostatnio zadziało się i nadal dzieje się u mnie w panelu GA. Kilka dni temu skoczyły mi blisko o 33% wizyty - na forum opartym o PHPBB, myślę, no fajnie. Ale coś mi nie grało (inne wskaźniki starasznie się zaburzyły). I tak, po dłuższym czasie znalazłem jedną stronę (jeden URI) - temat na forum, który generuje ten wzrost. Znalazłem po lokalizacji, że ruch na tę jedną stronę przychodzi z Ukrainy (Donetsk) - co jest już podejrzane. Zalogowałem się wieć do panelu administraycjnego forum aby przesledzić IP, które w danej chwili pojawiają się na stronie, i nic. Konkretnie na tej stronie nie loguje się kompletnie nic. Zainstalowałem więc plik, który tylko i wyłącznie w czasie rzeczywistym tworzy mi listę IP otwierających tę stronę - znów nic. Zalogowałem się do panelu GA, patrzę na raporty w czasie rzeczywistym - nadal "Aktywni użytkownicy" w najliczniejszej grupie są na tym temacie. W ostateczności odłączyłem na jakiś czas kod GA z całego forum - i co, nic. Nadal GA w raportach w czasie rzeczywistym pokazuje mi "Aktywnych uzytkowników" na tym jednym temacie...

Jeżeli ktoś się spotkał z podobną historią proszę o info. "To coś" starsznie mi zaburza statystyki, tym bardziej, że wizyty mają po 00:07 czasu na stronie...

Pozdrawiam i dziękuje za ew. odpowiedzi.

K

Mam to samo. Pisałem już o tym kilka razy ale nikt się nie interesuje sprawą. Gdzieś na jakimś blogu zagranicznym ktoś też to zauważył. Występuje to u mnie na niemal wszystkich stronach. Wygląda to tak, że przez ok. 2 tygodnie pojawia sie ten niby ruch na jakies 1 i to samo słowo kluczowe, po tym znika i pojawia się na inne. Zwykle tyczy się to kilku słów kluczowych jednocześnie. Są to czasem dziwne słowa, np. "dojazd do Biedonki od strony lipowej" i to słowo pojawia się Z LITERÓWKĄ przez 2 tygodnie generując w sumie ruch 200-300 wejść. Podobnie jak Ty przeszperałem wszytsko, napisałem własne staystyki, wychwytujące wszystko, przejrzałem logi serwera. Nie ma nic. Jest to ruch "wymyślony" przez Analiticsa. Pozostałe statsytyki go nie rejestrują.

Sprzątanie po zgonach https://sprzataniepozgonach.pl/

Dezynfekcja i dezynsekcja https://www.isotech-pestcontrol.pl/
Ptaszyniec kurzy https://zwalczanie-ptaszynca.pl/

Dzięki za odpowiedź.

U mnie zaprzestało po kilku dniach "ataku". Fałszywy ruch był tylko z Ukrainy. Wziąłem z GA domenę sieci, z której pochodził ruch oraz dostawcę usług, potem szukałem w google połączenie domeny lub dostawcy ze słowem spam i dokopałem się do kilku forów, które pokazywały na bieżącą serwery spamowe bombardujące strony. W htaccess zablokowałem zakresy IP. Nie wiem jednak do końca czy to to pomogło. Proponuję Ci zrobić dokładnie tak samo. Spróbuj po dostawcy usług szukać. Dobrze, że masz też wykaz słów kluczowych - u mnie było (not provided). Masakra. Cały piątek na to poświęciłem.

Daj znak jak coś Ci się uda.

Pozdrawiam

K

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności