Skocz do zawartości

szybkość wczytywania strony a pozycjonowanie

bombell

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ten atrybut jest ważny dla pozycjonowania?

przeczytałem gdzieś

"Dość istotny wskaźnik obliczany przez Google pokazujący jak szybko wczytuje się Twoja strona. Atrybut ten jest ważny nie tylko dla wygody Klientów, wolne strony gorzej pozycjonują się w Google."

Czy to prawda?

czym większy czas wczytywania strony tym większy procent "odrzuceń". Jeśli algo obliczenia pozycji w serpach zawiera ten wskaźnik to można stwierdzić że czas wczytywania strony jest powiązany z pozycją w serpach. Tak jak algo nikt nie zna, a Google zbytnie nie wierzymy to i stwierdzić coś na 100% nie możemy. Ja takich testów nie robiłem bo musiałem by celowo zamulać strony lub wyłapywać te co maja największy procent odrzuceń i maja ten sam profil linków , dla mnie to strata czasu

U mnie strona poleciała właśnie przez szybkość (z 2 sekund prędkość spadła do ponad 20 sekund). Wiadomo, że Google nie chce wolnych stron w indeksie.

Jeśli Ci chodzi o różnicę np. pół sekundy to raczej nie będziesz miał gorszych szans od konkurencji, ale ludzie lubią szybkie strony, więc ze względu na klientów zawsze powinieneś zadbać o to, aby strona wczytywała się jak najszybciej.

Kocham Polskę

Długi czas odpowiedzi powoduje wzrost błędów 503. Dodatkowo czynnik wczytywania strony jest istotny w reklamach Adwords. Przy pozycjonownaiu już mniej.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Czy ten atrybut jest ważny dla pozycjonowania?

Tak

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

czy wtyczki do WP to zlo jeżeli patrzymy pod względem SEO? Bo zastanawiam sie czy dlugi czas ladowania www to wina wtyczek czy serwer nie wytrzymuje. Moze nie długi ale stosunkowo dłuższy niż przed zainstalowaniem wtyczek.

Drugie pytanie czy dysponujecie jakimis stronami które pozwalaja na monitoring odwiedzin mojej www?

Masz też i wtyczki które mają wpływ na "przyśpieszenie" jak i monitorujące odwiedziny, poza tym jest piwik i inne narzędzia do statystyk i monitoringu.

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

"zło" to brak optymalizacji kodu, obrazków, skryptów, css, zapytań do bazy... "zło" to brak cache i stawianie dobrej strony na serwerze gdzie są setki (albo tysiące) seo wordpressów po których z uporem maniaka "śmigają" boty...

Tak, ma znaczenie - szczególnie kiedy w webmaster tools będziesz miał komunikat że bot nie mógł uzyskać dostępu do twojej strony. Znaczy to, że ludzie już tam raczej nie zaglądają :)

Whitepress - Liczy się tylko content marketing

Biznes-Host - serwery które polecam

Na serwerach VPS, fajnie działają akceleratory np. varnish, które są dedykowanymi cacherami i pozwalają zmniejszyć czas ładowania strony o pare sekund, jeśli ma się dużo statyki (np. obrazki).

ja na to spoglądam w ten sposób

priorytet: porządnie napisana strona (odpowiednia semantyka, optymalizacja kodu pod kątem seo i szybkości działania oraz rwd) to podstawa

pozycja jest na drugim miejscu

dlaczego?

mając top 1 i badziwną... lub piękną stronę, która nie reaguje za szybko, to współczynnik odrzuceń wędruje do góry, a co za tym idzie nie ma ruchu na stronie, nie ma konwersji, nie ma sprzedaży - więc po co top jak nie ma sprzedaży - lepiej palnąć sobie w łeb :)

ułamki sekund mają marginalne znaczeni ale już na urządzeniach mobilmych mogą mieć większe, a strony wole i nieresponsywne na smartfonach i tabletach z siecią gsm są w du**e.

początkujący SEOziutek i webMajster od czasu do czasu

Tak to jest jeden z czynników branych pod uwagę - takich samych jak np. to jak często strona jest aktualizowana.

Dodam coś jeszcze: nie chodzi tylko o szybkość twojego serwera ale też o szybkość wszystkich rzeczy które ładują się na stronie: np. wtyczek facebooka, reklam adsense (sic!), wszelkiego rodzaju skryptów pobieranych z innych źródeł.

Reasumując szybkość załadowania strony to czas od rozpoczęcia requestu HTTP do czasu załadowania wszystkich elementów w przeglądarce - bo tak to jest właśnie mierzone.

Dlatego strony bez żadnych dodatków, facebooków, reklam adsense i innych są często najszybsze w oczach google.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności