Skocz do zawartości

Wykrywanie powielonych słów kluczowych i nie tylko - arkusz kalkulacyjny

skibbbi

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Nie wiem czy komuś się przyda ale miałem problem z porównywaniem słów kluczowych w różnych plikach i zestawach. Często kiedy dochodziły nowe to zawsze był problem jak sprawdzić 500 czy 1000 słów pod kątem powielania się w już istniejących zasobach.

Stworzyłem prosty arkusz w którym mamy 4 kolumny: Lista 1, Lista 2, Nie ma na liście 1, Nie ma na liście 2

Jak to działa? Przypuśćmy, że mamy dwie listy słów:

Lista 1:

pozycjonowanie

seo

słowa kluczowe

katalogowanie

preclowanie

Lista 2:

strony www

seo

zarabianie w sieci

Otrzymamy na stępujące wyniki

Nie ma na liście 1:

strony www

zarabianie w sieci

Nie ma na liście 2:

pozycjonowanie

słowa kluczowe

katalogowanie

preclowanie

W zależności którą listę chcemy uzupełnić wybieramy odfiltrowywane dane, kopiujemy do odpowiedniej Listy i gotowe. Mamy pełną kontrolę nad danymi.

Tabelę można stosować do porównywania list linków i tak naprawdę dowolnych danych. Jedyny problem polega na tym, że powyżej 5tys. wierszy trochę muli (ale to może na moim AMD 9650 i LibreOffice)

Czy ktoś zna jakieś alternatywne metody lub programy na porównywanie np. plików, które mają po 100tys wierszy i zapisywanie różnicy w oddzielnym pliku? Są programy takie jak WinMerge, które pięknie umieją porównać dwie listy ale raczej to działa na kodzie strony, bo tam ma znaczenie też kolejność. Ale nie umiem wyciągnąć z takiego programu listy z różnicą między plikami. Na tę chwilę znalazłem tylko takie rozwiązanie jak w tym arkuszu.

Plik do ściągnięcia https://drive.google...dit?usp=sharing

Pozdrawiam,

Myślę, że zdecydowanie warto zainteresować się tym, co oferuje linux (i nie tylko linux, odpowiedniki tych narzędzi są też dostępne na Windowsa):

grep, cat, tail, head, sort, uniq, sed, tr, diff, awk, cut (oczywiście jest tego wiele więcej - te tak na szybko przyszły mi do głowy)

Do tego dołożyć podstawy skryptów w bashu albo podstawy jakiegoś języka skryptowego (Python jest łatwy i przyjemny).

Jeśli powyższe narzędzia się nie podobają to wystarczy przyswoić podstawowe operacje na tekstach + prostych strukturach (listy) np. właśnie z Pythona.

Gdy nie masz powyższych pod ręką, zawsze można powalczyć jakimś narzędziem online, np.:

https://textmechanic.com/Sort-Text-Lines.html (Kliknij w Open Tool Menu, pojawi się jeszcze trochę ciekawych opcji).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności