Skocz do zawartości

Podatek od adsense - osoba bezrobotna

meggi27

Rekomendowane odpowiedzi

Najgorsze jest to , że np Ja nie znam się na sprawach podatkowych i papierkowych. Gdy poszedłem do US też nie wiedzieli jak się rozliczyć z Adsense. Niema żadnej pomocy dla młodych ludzi w tym aspekcie i to uważam za skandal. .Gość jednak jakiś znalazł się jeden który powiedział że rozliczać mam się ryczałtowo tak jak bym wynajmował mieszkanie czyli 8,5 % . Teraz dopiero sobie przypomniałem, że za marzec nie zapłaciłem tego jeb***ego podatku bo po prostu zapomniałem a to z 7000 zł.. Co mam zrobić? Wcześniejsze miesiące płaciłem i późniejsze też tylko za marzec zapomniałem ... Czy da się zapłacić zaległy podatek ? A może zlikwidować konto w banku , myślicie że dojdą ? :) Teraz nagle wyczarować tysiaka przed świętami ciężko będzie

• Odpowiedzi 82
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Witam ponownie ;)

Chciałam napisać, że mój problem mam nadzieję jest rozwiązany. Zasięgnęłam porady prawnej i będę się rozliczać jako podatek ryczałtowy ;).

A chciałam się zapytać o coś innego. Dostałam mianowicie dzisiaj takiego maila:

"Witamy,

Dziękujemy za zainteresowanie programem Google AdSense. Nasi specjaliści sprawdzili zgłoszenie i stwierdzili, że nie spełnia ono naszych kryteriów. Z tego powodu nie możemy przyjąć go do programu.

Wierzymy, że stosowane przez nas zasady pomagają maksymalizować efektywność reklam Google, zarówno z punktu widzenia wydawców, jak i reklamodawców. Weryfikujemy nowych wydawców i zastrzegamy sobie prawo do odrzucenia każdego zgłoszenia. Gdy program rozwinie się, być może uznamy, że jesteśmy w stanie rozszerzyć go na inne rodzaje zawartości witryn.

Informujemy, że możemy nie być w stanie odpowiedzieć na zapytania dotyczące szczegółów decyzji o odrzuceniu zgłoszenia. Dziękujemy za zrozumienie."

I wygląda to tak, jakby zbanowali mi konto?? Ale wchodzę normalnie na stronę i kasa i kliknięcia mi ciągle nalatuje. I w opcji naruszanie zasad mam ciągle napisane, że nie naruszam żadnych zasad. Więc powiedźcie mi co to jest?

Nie to, żebym była jakaś zrozpaczona, bo i tak miałam zamiar przestać, ale nie rozumiem tego.

Jesli zarobek z Adsense nie jest kosmiczny, co wtedy?

Powiedzmy jest to 1400 PLN/mc i nie ma opcji obniżonej składki ZUS (2 lata).

Czyli ZUS to mniej więcej 1000 PLN. Zostaje 400PLN, z których trzeba zapłacić podatek.

Odliczyć nie ma specjalnie co, jakieś tam śmieszne grosze za hosting, coś tam jeszcze.

Tak czy inaczej zostają grosze. Jest w tym jakiś sens?

Pamiętam, kiedyś miałem poważniejszą DG, robiłem obrót rzędu kilku milionów rocznie(bliżej 10-ciu). Dochód nie powiem, przyzwoity. A z podatakami, VAT-ami, ZUS-ami wychodziłem prawie na zero. Jak kończyłem, wyszedłem na plus!

Im większa DG, tym większe możliwości sterowania.

A biednemu to jak zwykle, jak nie wiatr w oczy, to HWD, jak to słusznie pewien poeta kiedyś podsumował.

Sorry, nie odpowiadam na PMy

Spróbuj podejść do tematu tak, jakbyś wynajmowała komuś mieszkanie. Do tego nie trzeba mieć działalności gospodarczej, a co więcej można obliczać podatek ryczałtem, korzystniej, niż tradycyjne 18%.

https://zarabianie-na...-jak-dzierzawa/

Dokladnie to samo mi kiedys ksiegowa proponowala. Problem w tym, ze to ma limit roczny.

Najgorsze jest to , że np Ja nie znam się na sprawach podatkowych i papierkowych. Gdy poszedłem do US też nie wiedzieli jak się rozliczyć z Adsense. Niema żadnej pomocy dla młodych ludzi w tym aspekcie i to uważam za skandal.

Tez tak kiedyś myślałem. Ale to nie jest skandal. Po prostu to nie nalezy do zadań US. Podobno im nie wolno doradzac. Od tego są doradcy. Nie zapominaj, że istnieje konflikt interesu i US nie może doradzać.

Znaczy, że tylko przez jeden rok tak mogę się rozliczyć a potem inaczej? Mi to pasuje ;)

Absolutnie nie jeden. Nie mozesz przekroczyc limitu rocznego.

Witam

Moja sytuacja jest podobna, tez jestem osoba bezrobotna a adsense w tym roku był moim jedynym dochodem. Dzwoniłm w tej sprawie do Krajowej Informacji Podatkowej i stanowisko 2 róznych konsultantek było takie samo: inne źródła dochodu niezależnie od kwoty. Czy ktoś z Was tak się rozlicza? Czy nzacie przypadki kiedy US nie zgodzał se z taka interpretacją?

Dlatego zastanawiałem się, czy nie zaczać opłacać ZUSu dobrowolnie, wiem że od tego roku jest taka możliwość i wynosi to ok. 500zł/mc. Wydaje mi się, że w ten sposób będę w porządku wobec obu tych instytucji. Zakladanie DG w moim przypadku to spora przesadza, szczególnie, że dochód z adsense mam bardzo nierówny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności