Lis Opublikowano 5 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2013 Przez pierwsze 2 lata masz obniżone stawki ZUS, rzędu chyba 430 PLN/m-c, więc przez ten czas wychodziłbyś na plus. Dodatkowo: masz możliwość odliczania sobie kosztów (hosting np.). A jako że AdSense nie podlega opodatkowaniu VAT w Polsce, dostawałbyś pewnie też zwrot VAT z urzędu skarbowego. Policz to sobie na spokojnie i oceń, co jest lepsze dla Ciebie. Blog o nowoczesnym survivaluMój blog o zarabianiu na blogach (AdSense, programy partnerskie, itd.) www.DrewnoZamiastBenzyny.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boyakki Opublikowano 5 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2013 w dodatku niemal cały ten obnizony ZUS można płacić dochodowym więc tak na parwdę w pierwszych 2 latach, jeżeli ma się chociaż te 2 tys zł zysku miesięcznie nie płaci się nic ZUSu. W dodatku można bez problemu zgarnać 20 000 na rozpoczecie DG. Nie am się co zastanawiać. Sprzątanie po zgonach https://sprzataniepozgonach.pl/ Dezynfekcja i dezynsekcja https://www.isotech-pestcontrol.pl/ Ptaszyniec kurzy https://zwalczanie-ptaszynca.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur1 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 Tak na koniec dodam, że dostałem informacje na KIP, że nie spotkano się jeszcze z sytuacją, by osoba, która rozliczyła pieniądze z PP została przymuszona do założenia działalności gospodarczej. Na tę chwile jest przyzwolenie, by rozliczać to jako inne źródła w PIT36 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hermit90 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 PP = adsense? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meggi27 Opublikowano 20 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 Witam raz jeszcze. Pisałam niedawno, że poradziłam się prawnika i miał mi zrobić rozliczenie w ramach innych dochodów i co miesiąc do 20 robić takie rozliczenie i wpłacać. Teraz się skonsultował z kim z US i stwierdził, że lepiej rozliczyć się rocznie niż co miesiąc, już za wszystkie miesiące razem w picie 36. I czy ktoś z was tak robił? Bo chce mieć pewność, że tak można. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hermit90 Opublikowano 20 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 Ogólnie z tego co wiem, to można po prostu tak i tak, ale ja wole płacić co miesiąc, bo później by mnie serce bardziej bolało i myślę, że tak jest wygodniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miraga Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Ogólnie z tego co wiem, to można po prostu tak i tak, ale ja wole płacić co miesiąc, bo później by mnie serce bardziej bolało i myślę, że tak jest wygodniej. Często widzę na forach taką odpowiedź. Jednak przepisy regulują te kwestie i albo trzeba wpłacać zaliczki w ciągu roku albo też nie. Oczywiście najlepsza byłaby interpretacja indywidualna (koszt 40zł), bo jak wiemy co US to inaczej może to potem zinterpretować. Ja jednak mam pytanie do osób, które już się rozliczały z takich dochodów w 2013 lub mają zamiar 2014. Powiedzcie jak to wyglądało u Was konkretnie. Oczywiście chodzi mi o osoby nieprowadzące działalności gospodarczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carnagge Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Możesz rzucić okiem na mój wpis na blogu - https://www.kodeksinternetowy.pl/podatek-od-adsense-innych-programow-partnerskich-dla-osob-fizycznych/ W zasadzie wszystko już zostało 10 razy opisane. Jedyne różnice jakie powstały na przestrzeni lat to likwidacja PIT-53, zaliczka za grudzień płatna do 20 stycznia, obowiązek posługiwania się nr PESEL. Odnosząc się do możliwości rozliczania ryczałtem ewidencjonowanym to nikomu nie polecam takiej praktyki, gdyż później ktoś się może mocno przejechać - wyjaśnienie w powyższym wpisie. Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.