Skocz do zawartości

Regexp - pozostawienie określonego rodzaju domen

lament

Rekomendowane odpowiedzi

Czy jest możliwe utworzenia wyrażenia regularnego, które z listy url-i pozostawi tylko np domeny z rozszerzeniem .pl? Udało mi się napisać coś takiego

(.*?\.(?!pl).*)\r\n

Jednak to wyrażenie usuwa subdomeny oraz domeny drugiego poziomu takie jak domena.org.pl

Nie interesuje mnie opcja we wszelakich programach typu "usuń wszystko co nie zawiera..." ponieważ nie jest ona dość precyzyjna i pozostawia takie domeny jak np blog.play.com.

http://spinning.com.pl - przynęty spinningowe

Pokombinuj coś z czymś takim:

.+\.pl

Ewentualnie bez wyrażeń regularnych w PHP:

$linia = file('plik.txt');
//lub $linia = explode("\r\n",$zmienna);
foreach ($linia as $l) {
if (substr($l,strlen($l)-3,3)== '.pl') {
$z_pl[] = $l;
}
}
var_dump($z_pl);

Panowie mi właśnie chodzi o to, aby regexp dopasował wszystko co nie jest z końcówką .pl i usunął, pozostawiając precyzyjnie tylko domeny krajowe. Poniższe wyrażenie dokładnie pokazuje o co mi chodzi, jednak to nie jest to w pełni dokładna opcja, ponieważ jak powyżej wspomniałem usuwa domeny z rozszerzeniem .pl zawierające więcej niż jedną kropkę.

(.*?\.(?!pl).*)\r\n

http://spinning.com.pl - przynęty spinningowe

(.*?\.(?!pl).*)\r\n

w końcówce: .* musiasz zamienić kropkę na negację kropki - czyli wszystko co nie jest kropką, nie wiem jak to jest w zennoposterze, w php byłoby tak: [^\.]*,

czyli

(.*?\.(?!pl)[^\.]*)\r\n

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności