Skocz do zawartości

site: - dziwny parametr (przynajmniej dla mnie)

skibbbi

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem w sieci dziwną składnię parametru site. Czym różnią się, oprócz ilości podawanych wyników następujące komendy:

site:www.adrestrony.pl *** -view

site:www.adrestrony.pl

Pewnie dla większości to oczywiste a mi jakoś nie przychodzi nic do głowy oprócz tego, że *** zastępują dowolne słowo kluczowe (ale czemu 3 gwiazdki) -view skojarzyło mi się, że wyniki zapytania site są pokazywane bez stron, które już widziałem. Ale to taka fantazja na temat.

Pozdrawiam,

Skibbbi

He he, z tego co pamiętam wymyślił to @Kojotek :D (trzy gwiazdki i -view) :D

Ja wymyśliłem z pięćioma gwiazdkami i czymś innym niż view:

site:www.google.pl ***** -google_jest_gupie

Nieważne kto co i gdzie :) Ale raczej to był Kojotek, bo jest tam źródło podane w tym artykule. Już śpieszę z wyjaśnieniem tej zagadki ;)

Spróbuj znaleźć jakieś wzmianki od Google o komendzie "-view". Nie znajdziesz, bo takiej nie ma. Ale trzeba przyznać, że komenda "-view" wygląda niezwykle profesjonalnie, przez co niejeden dał się na to nabrać. Ale choćby nie wiem co, takiej komendy nie ma w zapytaniach Google. Została ona przez kogoś wymyślona, żeby potomnym szczęka opadła - prawdziwie profesjonalne, nawet Google o tym nigdzie nie wspomina, a ten ktoś wyczaił super komendę. Bóg. Pewnie też zna wszystkie czynniki rankujące.

No to zobaczmy przykład dla strony view.com:

site:view.com ::: 880 wyników

site:view.com *** -view ::: 0 wyników.

Co to? Przecież dopisanie *** -view powinno zwrócić więcej wyników, a tu nic, okrągłe zero? Jak to wytłumaczyć? Wiesz już?

Jeśli ktoś chociaż trochę zna się na dodatkowych parametrach dla zapytań bardzo dobrze wie jak to wytłumaczyć:

site:domena.pl ::: wiadomo, zwraca site wg google

* ::: oznacza dowolny ciąg znaków, czy wpiszesz jeden taki znak, czy 10 takich znaków - nie ma znaczenia. Efekt ten sam.

- ::: wyłącza z wyników strony, które zawierają ciąg znaków umieszczony po minusie.

Teraz już wiesz, dlaczego site:view.com *** -view zwraca 0 wyników? Dokładnie, zapytanie wykluczyło wszystkie wyniki dla strony zawierające słowo view. A że słowo jest akurat w domenie, to musiało wykluczyć wszystkie wyniki wyszukiwania!

Reasumując: nie ważne ile wpiszesz gwiazdek, ważne jest żeby po minusie wpisać ciąg znaków, które są mało prawdopodobne do wysąpienia. Prawda jest jednak taka, że google dla samej komendy site:domena.pl nie pokazuje pełnej ilości zaindeksowanych stron. Przy dodatkowych parametrach nie wykluczających żadnych podstron wypluwa większą ilość zaindeksowanych stron (jeśli nie wszystkie) - ot pewnie brak jakiegoś zabezpieczenia. Google nie jest głupie, ale jak wszystko ma luki.

Teraz już wiesz, dlaczego

site:www.google.pl ***** -google_jest_gupie

zwraca większy site niż

site:www.google.pl *** -view

Odpowiedź: bo na wielu stronach google.pl występuje słowo view.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności