Skocz do zawartości

Problem z adresami URL

ar4

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam postawiony portal na Joomla! i pewien problem...

Przykładowo adres do wpisu wygląda tak:

domena.pl/dzial/dzial2/item/17-adre-do-artykulu.html

Po wpisaniu adresu np.

domena.pl/dzial/dzial2/item/17-adre-do

wyświetla mi się ten sam artykuł co pod pełnym adresem.

Jak można wykonać przekierowanie lub zablokowanie indeksowania niepełnych adresów?

Nie interesuje mnie przekierowanie każdego adresu z osobna na właściwą ścieżkę, gdyż zawsze można wygenerować url który będzie unikatowy.

Artykuły wyświetlają się po ID artykułu, który w odnośniku podanym wyżej ID to 17.

Proszę o pomoc, gdyż na prawdę nie wiem jak z tego wybrnąć.

Jeżeli interwencja miałaby dotyczyć płatnej pomocy, też proszę pisać.

W moim odczuciu masz włączone proste adresy ale nie masz zmienionej nazwy pliku htaccess na .htaccess

Poczytaj https://www.dynamik.pl/publikacje-joomla/proste-adresy-url-w-joomla-25 dopiero po tym artykule zacząłem poprawnie budować menu i linki. Google widzi linki które pokażesz na stronie, nic innego. Do analizy jakie linki na Twojej stronie widzi Google polecam Xenu.

Mam włączone przyjazne adresy i mam plik na serwerze .htaccess

Problem polega na tym, że wyświetla się artykuł pod pełną nazwą url-a czyli z zakończonym znacznikiem .html oraz w każdej innej formie bez zakończenia .html ale po id artykułu...

Chciałbym aby nie tworzyła się kopia artykułów pod innymi adresami

Tak jest z prostymi adresami ew. z / bez przyrostka html. Po prostu w bazie (mysql) tworzy się adres nazwastrony/idcos-tam.php a później w zależności od konfiguracji jest on zamieniany na prosty adres. Po prostu prosty adres powstaje na podstawie tego co w bazie, tym samym nie można zrobić tak by źródła nie było. Ale w gogle nie duplikują się te adresy. Chyba ze adresy zostały włączone po jakimś czasie od utworzenia strony, to trzeba cierpliwie poczekać i stare adresy wylecą z wyników i pojawia się proste.

Leczenie alkoholizmu - Alkoholizm to kiepskie życie za wysoką cenę

A może znacie jakąś dobrą wtyczkę do Joomla 1.5 (może być płatna) która nie dość, że będzie tworzyła seo urle to jeszcze nie będzie powodowała takiego problemu jaki mam teraz? Wiem, że do WordPress było rozwiązanie, które automatycznie przekierowywało na najbardziej odpowiadający artykuł, może do Joomla 1.5 jest coś podobnego lub zamiast tworzyć kopię urla wywala 404 ?

Nie wiem czy są takie pluginy, być może są.

Jakbyś znalazł kogoś mądrego to mógłbys to zlecić, to nie jest takie trudne do zrobienia.

Wystarczy odczytać adres z przeglądarki, porównać go z bazą, jak się zgadadza to wyświetla stronę, jak się nie zgadza to robi przekierowanie na właściwy adres. Robiłem coś podobnego w joomli, i tak to właśnie wygladało.

@ar4, możesz spróbować zapanować nad adresami za pomocą komponentu sh404SEF. Ostatnia darmowa wersja dla J!1.5 jest do pobrania tutaj: https://www.templatki-joomla.eu/komponenty-joomla/sh404sef-optymalizacja-seo-sef-joomla.html.

• 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności