Skocz do zawartości

Nie chodzi o linki, nie chodzi o rozkład anchorów, chodzi o frazy.

intruder2600

Rekomendowane odpowiedzi

akurat walka ze spamem to szlachetny porów amerykańskich idealistów. Gorzej z tym, że mali zostali wypchnięci poza nawias Internetowego życia. Cokolwiek człowiek stara się znaleźć w Google wyświetla mu się tylko pkt, panorama firm, zumi, tablica i inne syfy i to na zdecydowanej większości branżowych fraz (tych lżejszego kalibru). Współczuje komuś kto chce znaleźć hydraulika, bo zamiast trafić na niego bezpośrednio musi przekopać się przez tony adresów z książki telefonicznej. A dla nas to i lepiej, bo taki hydraulik sam nie ma szans przebić się przez książki telefoniczne więc szuka kogoś kto mu w tym pomoże, czyli pozycjonera :)

• Odpowiedzi 166
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Algo nie może być zaawansowany z jednej prostej przyczyny - moc obliczeniowa

Google mając po swojej stronie kasę i zaplecze naukowe i technologiczne jest w stanie to obejść. ;)

Gdyby było w stanie cokolwiek obejść nie byłoby ręcznej moderacji na pewne frazy. Poza tym po co cokolwiek obchodzić? Wystarczy wziąć po 30 stron z topów na frazy najbardziej dochodowe i losowo wyświetlać 10 z nich w top 10. Każdy mający więcej $ w takiej sytuacji przeszedłby do adwords bo seo stałoby się zbyt nieprzewidywalne.

Google mając po swojej stronie kasę i zaplecze naukowe i technologiczne jest w stanie to obejść. ;)

Gdyby było w stanie cokolwiek obejść nie byłoby ręcznej moderacji na pewne frazy. Poza tym po co cokolwiek obchodzić? Wystarczy wziąć po 30 stron z topów na frazy najbardziej dochodowe i losowo wyświetlać 10 z nich w top 10. Każdy mający więcej $ w takiej sytuacji przeszedłby do adwords bo seo stałoby się zbyt nieprzewidywalne.

Raczej każdy zakładałby bo kilka stron :P

Raczej każdy zakładałby bo kilka stron :P

Kilka ? ja tygodniowo stawiam około 20 pod jedną branżę.

Intruder ma rację. Mi przyszło w "komercyjnych" frazach kilka powiadomień za nienaturalne linki chociaż nie mają ani jednego. Ostatnio trochę zmienili algo pod "komercyjne" frazy i ani przekierowania ani przenoszenie strony nic nie dadzą.

nie mów tylko że te 20 stronek dostaje naturalne linki od wdzięcznych czytelników, w to raczej ciężko uwierzyć ;)

Ale popatrzmy na to w ten sposób - znajdź jedną domenę, która ma 100% naturlanych linków i jest w topach :) To co robi google to jest jedna wielka obłuda. Dlaczego WordPress jest w topie na frazę wordpress, skoro 90% linków ma nienaturalnych ?

Algorytm to jest maszyna i powinien być obiektywny bo maszyny nie mają zdolności rozstrzygania, która strona powinna być w topie a która nie. Zlicza linki, nienaturalne - wylotka. Jednak tak nie jest - wielcy są w topach niezaleznie od linków, mali lecą zanim zaczną. Czasami mali wcale nie lecą mimo, że mają same nienaturalne linki. Gdzie tu logika ? :) Wydaje mi się, że przyczyną jest random + podział na frazy non-profit i komercyjne. Moje testy to potwierdzają, jednak to jeszcze za mało, żeby wyciągnąć całkowite wnioski.

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

Po jakim czasie następuje według Ciebie rozróżnienie i co jest czynnikiem decydującym - kontent czy linki? Może oba?

Chodzi o anchory, następuje od razu po zaindeksowaniu strony w przypadku fraz mocno spamowanych (pozycjonowanie, odchudzanie, pożyczki itp), tak jak na wykresie. Reakcja jest błyskawiczna. W przypadku innych fraz komercyjnych (fototapety, projektowanie wnętrz, meble, zabawki - z fraz, które pamiętam) wylotki miały miejsce dopiero po kilku dniach. Mówie tutaj o domenach pozycjonowanych zarówno black hatowo jak i zapleczem. Tym samym zapleczem i tym samym black hatem inne frazy wchodziły normalnie.

Ja właśnie taki robię. Publicznie go nie pokażę, ale zainteresowanych zapraszam na PW za tydzień/dwa, nie spiszę się z tą domeną - żadnego linka bezpośrednio na anchor, pozycjonowane podstrony na 20-30 słów kluczowych (konkurencyjne + nisze po 70 wyszukań miesięcznie zawierających frazę konkurencyjną), łącznie prawie 300 fraz każda na 99 kombinacji "naturalnych" czyli prawie 3000 fraz.

Właśnie o tym pisałem - napisałem nawet co planuję zrobić w tym topiku :)

Ok, napiszę pierwszy test, który wyszedł niepomyślnie. Stwierdziłem, że "naturlane" będzie pozycjonowanie keywordsów, które są elementem jakiegoś kontekstu, więc kupiłem kilka domen, linkowałem również tymi samymi postami xrumera, tylko z tą różnicą, że 2 domeny linkowałem 100% anchorem "pozycjonowanie" a dwie domeny takimi anchorami:

profesjonalne pozycjonowanie i tworzenie stron internetowych

nazywamy pozycjonowaniem

etyczne pozycjonowanie stron internetowych

pozycjonowanie to działania, które służą zwiększeniu popularności strony

pozycjonowanie, linki sponsorowane, audyty strony

wykorzystując pozycjonowanie, optymalizację i marketing internetowy

zajmuje się pozycjonowaniem stron internetowych

optymalizacja, oraz pozycjonowanie stron

portali internetowych stało się pozycjonowanie

pozycjonowanie – co to jest i na czym polega?

pozycjonowanie jest procesem ciągłym

strony interentowe - pozycjonowanie

oferuje pozycjonowanie naturalne

optymalizacja i pozycjonowanie stron

pozycjonowanie stron i linki sponsorowane

pozycjonowanie stron i tworzenie serwisów www

reklama i pozycjonowanie stron www w internecie

administrowania i pozycjonowania serwisu

pozycjonowanie zleciłem tej firmie

...

Anchorów było ponad 500 i nie użyłem ani jednego anchora "pozycjonowanie". Efekt ? 2 domenki linkowane 100% pojawiły się w top50 po 2-3 dniach, 2 linkowane tymi 500 anchorami nie pojawiły się nawet w top800. Zła droga :)

Teraz robię inny test, wstępnie wyniki wyglądają obiecująco, ale potrzebuję kilku dni. Dam znać i trzymajcie kciuki bo chyba znalazłem rozwiązanie zagadki :)

@intru

Pisałem o tym już kiedyś: https://www.silesiasem.pl/google-pingwin-2-1-przyczyny-i-wnioski-na-podstawie-44-przykladow#comment-12965

Idziesz w dobrym kierunku, ale zauwaz, ze kazda strona z topu ma (na Twoich przykładzie) anchor "pozycjonowanie". Roznica polega na tym, ze nie tyle co kiedys i nie tak szybko. ;-)

Na pewno chcesz o tym rozmawiać publicznie? ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności