Skocz do zawartości

Nie chodzi o linki, nie chodzi o rozkład anchorów, chodzi o frazy.

intruder2600

Rekomendowane odpowiedzi

Ja korzystam z zsynonimizowanych tesktów, gdzie pojedyncze zdania się duplikują na kilkunastu/kilkudziesięciu domenach i nie ma z tym problemu.

Aż tak to nie, ale unikalność się liczy. Można potestować na katalogowaniu ;)

Ilość + nasycenie słowami kluczowymi

Nie specjalnie. Myślę, że są dość duże widełki.

• Odpowiedzi 166
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Dopiero zauważyłem watek i przyznam, że te testy mam już za sobą dość spory kawalek temu. Gdybym wiedział to bym pomógł.

Zabawa w dobór różnych fraz nie ma sensu. Większość, która widnieje w propozycji słów kluczowych ADW są poblokowane (maja dobrze przykręcone suwaki) - ich odmiany też.

Faktycznie rozbija się tu o czas. Wystarczy odpalić jakiś system SW mozliwie jak najwolniej i za 1-2 miesiące wszystko wyłazi. Najgorsze to, że trzeba trzymac przysrost bo inaczej domeny lecą w otchłań. Szybka reakcja i pobudzenie robotów pozwala na powrót. Ryzyko jednak rośnie gdy do strony zaczynamy mieć coraz więcej linków o coraz to watpliwszych pochodzeniach.

SWLe itp sieci sa dobre na pocztąku. później trzeba mysleć.

Dodam, że niektóre bardzo popularne frazy da się wbić, a niektóre mniej popularne i to regionalne mają blokady.

Ja tam czekam az w końcu google pozmienia co trzeba i wpusci spamerów na pol roku co bysmy mogli sie odkuc na nowo, a firmy bedace w topach niech teraz powydaja na adw...

O_o

To miało by sens w nawiązaniu do testow Zgreda z frazą koszukową. Fraz jest mało, linkowane z swl. Pytanie tylko o długotrwałość takiego rozwiązania. Ciekawe jakby dokładać do tego testu linki przez cały czas - i jak długo to wtedy wytrzyma.

Blokowisko oszczędza - blog o oszczędzaniu pieniędzy

Ja tam czekam az w końcu google pozmienia co trzeba i wpusci spamerów na pol roku co bysmy mogli sie odkuc na nowo, a firmy bedace w topach niech teraz powydaja na adw...

To mali i średni najbardziej zasilają adwords ;) Dlatego duzi są tam gdzie są.

Ryzyko jednak rośnie gdy do strony zaczynamy mieć coraz więcej linków o coraz to watpliwszych pochodzeniach.

Tutaj wracamy do disawow.

No ja miałem nadzieję, że się punką w głowę już w czerwcu - mówiłem "jeszcze miesiąc i wróci do normy jak zawsze" - nie wróciło. Niestety ale tak już będzie. teraz już nie jest kwestia jak pozycjonować, tylko jak ominąć blokady. W seo jak w życiu - jesteśmy parę lat za USA a tam... Prawie każda fraza lokalna (mechanik, dentysta, sklep rowerowy + miasto) daje yelp.com x 4 pierwsze wyniki, później mapki, później wikipedie i arty. Normalne wyniki od 2-3 strony wyników. U nas już tak jest a będzie jeszcze bardziej. Jest tylko jedna zasadnicza różnica - j. angielski jest tak prostym językiem, że wszystko algorytm ma rozpracowane, j. polskiego raczej automat nie ogarnie więc cała nadzieja w uczeniu algorytmu nowej tematyki, czyli tak jak pisałem katastrofa smoleńska = odchudzanie, odchudzanie to fraza komercyjna, blokowana, jednak w innym kontkście jest non-profit i nie można jej blokować :)

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

• 2 tygodnie później...

Tak jak obiecałem wynikt testu:

Fraza: pozycjonowanie + frazy niezwiązane

Liczba domen 10 (pozycjonowanie) + 10 (zupełnie inna tematyka), ukryte whois, różne hostingi, różni rejestratorzy.

Uwaga - zmieniłem dodatkowe frazy, linkowałem inne ale o podobnym znaczeniu. Po prostu nie publikuję publicznie.

Linkowałem 10 domen na frazy w zestawie anchorów: pozycjonowanie + szklanka wody, pozycjonowanie + historia ufo, itp, itd. Efekt ? Frazy dodatkowe - szklanka wody, historia ufo wchodziły gładko w top3, te frazy + pozycjonowanie - top1. Samo pozycjonowanie - brak w top100. Dla wszystkich 10 domen to samo.

Linkowałem 10 domen z tych samych stron co pozycjonowanie na inne konkurencyjne tematyki, jednak nie blokowane. Efekt ? Powchodziły w topy ładnie. Częśc poleciała, część się trzyma.

Na wszystkich stronach napis: strona w budowie.

Wniosek - przewidzieli próbę oflagowania stron jako non-profit i mieszanie tematyki nic nie daje. Frazy blokowane są dalej blokowane i ten patent nie pomoże. Kombinuję dalej :)

ps. wśród pozostałych fraz lepiej się pozycjonowały te linkowane jednym anchorem exact match niż gdy różnicowałem anchory. Jak było głupio tak dalej jest :)

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

Linkowałem 10 domen na frazy w zestawie anchorów: pozycjonowanie + szklanka wody, pozycjonowanie + historia ufo, itp, itd. Efekt ? Frazy dodatkowe - szklanka wody, historia ufo wchodziły gładko w top3, te frazy + pozycjonowanie - top1. Samo pozycjonowanie - brak w top100. Dla wszystkich 10 domen to samo.

Przecież to świadczy tylko o konkurencyjności poszczególnych fraz. O niczym więcej.

- Przypadek? Wszechświat nie może sobie pozwolić na taki luksus.

Przecież to świadczy tylko o konkurencyjności poszczególnych fraz. O niczym więcej

Każdy może wyciągnąć swój własny wniosek, niekoniecznie trafny. Jak ktoś się zafiksuje na cóś, to i batem go nieodpędzisz... ;)

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

mam dokładnie to samo odczucie co Kung Fu SEO, na frazy łatwe, inne pozycjonowane twój coktail linków był wystarczający, na trudną frazę nawet nie poruszył serpów. Na "pozycjonowanie warzywniak" zapewne wyjdę na topy 2 linkami ;)

Algorytm to zwykła matematyka, powiedzmy że algorytm za stronę (linkowanie, optymalizację) daje 0-100pkt, za linki 0 -+nieskończoność, itd, to w tym teście wrzucając linki na frazy+ coś masz tylko % mocy linków i to zapewne marnych, a nie masz premii za stronę, to jak chcesz zwojować trudna frazę. 20 linków z miniaczków też nie podbije takiej frazy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności