Skocz do zawartości

Nie chodzi o linki, nie chodzi o rozkład anchorów, chodzi o frazy.

intruder2600

Rekomendowane odpowiedzi

Beerbant: po raz kolejny mam wrażenie, że ja mówię o gruszce, a Ty o pietruszce. Nadajemy na zupełnie innych częstotliwościach i mijamy się w przekazie.

Ja mówię jakby o "metodologii" która moim zdaniem przekłada się na SERP"y i ich stabilność i która moim zdaniem dotyczy każdej frazy ;)

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

• Odpowiedzi 166
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

To czemu znając metodologię, która przekłada się na serpy dla każdej frazy nie starasz się okupować tych, które są najbardziej dochodowe? Chętnie bym Cię zobaczył na kasynach, erotyce, farmaceutykach i pożyczkach. Nie jestem zawistny i potrafiłbym się cieszyć z Twojego sukcesu. Zamiast latać po sądach mógłbyś stworzyć super ciekawy program/blog/kanał na yt z fotografii kulinarnej z zakątków całego świata za pieniądze z tych fraz zarobione :)

Tutaj jest największy problem: Arkaszka czy Ty "macie zdanie", "wydaje wam się", "sądzicie" itp formuły świadczące o czystej teorii stojąc na przeciwko "analizowałem", "analizuję", "śledzę", "badałem", "testowałem" przez co właściwie nie ma sensu tego dalej ciągnąć.

Dla mnie zasada jest prosta:

Mechanik Samochodowy Ford Warszawa, Mokotów (i tym podobne) - AdWords wygrywa z pozycjonowaniem, pewnie wystarczy budżet 30 zł

Meble - Pozycjonowanie wygrywa. Budżet rzędu 3k miesięcznie vs 30k miesięcznie.

Na cholere google Pan Mietek z serwisu, co płaci 30 zeta miesięcznie ? Oni chcą Pana Adama i jego 30k. Jak to zrobić ? Wyciąć to co najwięcej warte bo z SEO nie wygrają na takich frazach w kategori koszt / skuteczność.

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

"kiedy pozycjonowanie się poprawi ? Musiałem kupić AdWords i płacę 2 tys miesięcznie netto, pozycjonowanie kosztowało 600 zł i było 5x bardziej skuteczne".

identyczne obserwacje mam w rozmowach z KAŻDYM klientem, który kiedyś wyleciał i przerzucił budżet w AdWords - po prostu nie warto, tyle w temacie

Być może kampanie są źle zoptymalizowane.

Znów ta nieszczęsna optymalizacja. Co robić, trzeba optymalizować aby nie ponosić zbędnych kosztów. ;)

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

To czemu znając metodologię, która przekłada się na serpy dla każdej frazy nie starasz się okupować tych, które są najbardziej dochodowe?

A nie przychodzi Tobie do głowy, że ktoś może mieć zupełnie inne priorytety jak kasa ? ;)

Z pewnych względów nie tykam się pewnych branż pomimo, że dostaję non stop propozycje od tych którym czasami coś doradzę.

Oni chcą Pana Adama i jego 30k. Jak to zrobić ?

Zaproponować panu Adamowi zrobienie więcej różnymi metodami za 15 K ?

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Z pewnych względów nie tykam się pewnych branż pomimo, że dostaję non stop propozycje

Może czas nazwać sprawy po imieniu? Nie tykasz się bo wiesz że nie podołasz, ot cała filozofia a dorabianie do tego większych ideologii nie ma żadnego sensu, bo domyślam się, że jak zgłosi się klient z propozycją na frazy typu "Mechanik Samochodowy Ford Warszawa" to nie będziesz miał oporów żeby te parę złotych zainkasować za 3 linki.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Zamiast latać po sądach

Przypomnij sobie o tych słowach jak zostaniesz przez kogoś zrobiony w balona/"naciągnięty" finansowo (w imię "odnoszenia sukcesu" ;) )

albo jak będziesz pisał o "zepsutym rynku" lub o wprowadzaniu w błąd Twoich klientów. ;)

To czemu znając metodologię, która przekłada się na serpy dla każdej frazy nie starasz się okupować tych, które są najbardziej dochodowe?

Nie każdy kto lubi gotować musi urządzać uczty dla 300 osob ;) Niektórzy świadomie wybieraja działanie na mniejszą skalę.

e:

Nie wywalisz najwięcej nie będziesz w top 3

Spokojnie, nie tylko stawka za klik decyduje o pozycji. Jak zapewne wiesz. Ponadto warto walczyć o dodatkowe frazy, nie tylko te najbardziej oblegane.

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Być może kampanie są źle zoptymalizowane.

Znów ta nieszczęsna optymalizacja. Co robić, trzeba optymalizować aby nie ponosić zbędnych kosztów. ;)

być może.

ale opowiem tu anegdotkę. jako, że klient wydaje trochę kasy na AdWords (miesięczny budżet idzie w tysiące) odezwali się konsultanci bezpośrednio z Google, że zrobią bezpłatnie kampanię dla klienta. kampanię odpaliliśmy testowo na kilka dni, żeby móc pomierzyć i porównać z obecną. i teraz najlepsze, efekty: ilość konwersji: 0, ilość ruchu: 1/15 ruchu w porównaniu do naszej kampanii (budżet bez zmian), jakość ruchu: "WTF?"

to tak jakby ktoś kiedyś chciał korzystać z doradców G. optymalizują super, ale chyba pod wartość spółki Google, a nie pod użytkownika AdWords

Ich model wydawał mi się w tej kwesti logiczny - oni mają top3 w reklamach, poniżej wartościowe wyniki robione przez nas. Teraz mają 30 chętnych na top3 i masakrowanie się stawkami, które już dawno przekroczyły granice opłacalności i beznadziejne wyniki organiczne bo cała reszta top30 została wyrzucona i walcze o te top3. gdzie tu logika ?

Czy myślicie, że po prostu pazerność im przysłoniła oczy ? Ja w to wierze na przykłądzie historii. Hitler był wybitnym politykiem, wyprowadził niemców z kryzysu, jednak zbieg okoliczności (ludzie, którzy się wokół niego pojawili), władza i chwała tak przysłoniła mu oczy, że wszystko poszło w zgubnym i katastrofalnym kierunku. Nie wiadomo kiedy wszystkim zaczęła rządzić zgraja psychopatów. W ostatnich latach wojny głupota wszystkich ważnych decyzyji przekroczyła skalę.

Historia lubi się powtarzać.

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

Chyba zapominamy o czymś takim jak pozyskiwanie wartościowego ruchu ze źródeł niezależnych od korpogoogle (wiem brzmi trochę jak SF ;) ) cały czas niomalże brandzlując się tylko SERP'ami.

Kłótnie, wojny, sprzeczki.. (oczywiście każdy ma swoje zdanie i należy to szanować)

Beerbant, wydaje mi się, że jesteś jedną z solidniejszych osób tutaj na forum, stąd pytanie jak idą ostatnio Twoje stronki? i co z tym projektem zaplecza, który opisywałeś kilka miesięcy temu? (nie mogę tego odnaleźć, a jestem ciekawy)

Co do moich obserwacji, raczej na pewno szodzą linki z miejsc, które dostały powiadomienia w jakiejkolwiek formie, nie istotne czy nadal są w indeksie czy nie, wiem to bo dodawałem i usuwałem linki ze swojego zaplecza, gdzie takich powiadomień kilka przyszło i to na prawdę robi różnicę.

Dodatkowo chyba mogę potrwierdzić, że algo szuka zależności w anchorach niedawno dodanych linków i jeżeli jest ich zbyt wiele to cofa pozycję, bo dodając stopniowo frazy idą do góry, do góry, a później ostro w plecy. (choć to dziwne, bo jak bym dodał jakieś wydarzenie, albo nowy produkt, to ludzie mogliby to masowo linkować naturalnie). Jakość miejscówek również ma znaczenie, mi to wygląda jakby autorytet witryny był robiony na podstawie średniej autorytetów ze stron linkujących, ale na jakiej podstawie Google to liczy? tego nie wie nikt.

Dodawanie contentu (w formie nowych podstron) pomaga.

Optymalizacja i niezduplikowana ani nie kopiowana treść również.

No i oczywiście jestem ciekaw teorii założyciela tego tematu, jak te frazy się trzymają?

Patrząc na swój autorski powiedzmy serpstat, zyski (przy moich ograniczonyh frazach) rosną tylko dla zumi, pf, onetu, allegro itp.. ale myślę, że to nie prawda, one nie rosną, tylko inne strony spadają..

penguins.jpg

Odwiedzaj regularnie mój blog o seo na lukaszt.pl podobno warto ;)

stąd pytanie jak idą ostatnio Twoje stronki? i co z tym projektem zaplecza, który opisywałeś kilka miesięcy temu? (nie mogę tego odnaleźć, a jestem ciekawy)

Stronki powoli sie pną w górę (nawet te "robione" SWLami) , zaplecze wobec zmian w algo wyewoluowało w kierunku serwisów bardziej "informacyjno-pijarowych" które będą prowadzone przez ludzi z którymi nawiążemy współpracę po prostu trzeba zmieniać "politykę" i reagować na zmiany a w/g mnie obecne zmiany (tegoroczne) są najpoważniejszymi w całej historii korpogogle.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności