Skocz do zawartości

Baza klientów - rejestracja w GIODO

japek

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

mam pytanie odnośnie rejestracji bazy klientów sklepu internetowego w GIODO. Jak to jest czy taka zwykła baza ze sklepu podlega rejestracji? Czy muszą być przechowywane jakieś specyficzne dane żeby się kwalifikowała? Czy może wpływa na to ilość przechowywanych danych? Czy po prostu obligatoryjnie trzeba rejestrować i juz?Pytam bo nie mam pojęcia. Czy ktoś moż mi pokrótce opowiedzieć jak wyglada proces rejestracji bazy?

W praktyce każda strona która przechowuje jakiekolwiek dane użytkowników musi być zgłoszona do GIODO. Wszelkie informacje na temat rejestracji zbioru podane są na stronie urzędu: https://www.giodo.gov.pl/148/j/pl/

Z przydatnych informacji mogę tylko dodać, że dwóch dokumentów które są wymagane a których stworzenie trochę kosztuje (ok. 1000 zł) nie trzeba dołączać do wniosku a w praktyce są potrzebne dopiero w przypadku kontroli ze strony GIODO.

Trzeba natomiast posiadać podpisaną umowę powierzenia przetwarzania danych osobowych podpisaną z firmą hostingową.

TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO
E-mail: biuro@textbookers.com
Najlepszy copywriter w TextBookres dla copywriting online

Niektóre firmy mają specjalną ofertę hostingu giodo gdzie wspomniana umowa jest standardem. Choć z tego co się orientuję każda firma hostingowa ma obowiązek na życzenie klienta taką umowę podpisać (trzeba by to jeszcze zweryfikować).

Pozdrawiam,

Maciej Matysik

TextBookers.com - błyskawiczna realizacja tekstów SEO
E-mail: biuro@textbookers.com
Najlepszy copywriter w TextBookres dla copywriting online

Nie ma takiego obowiązku w przypadku gdy dane służą tylko do wystawiania rachunków/faktur - "wyłączone są zbiory danych przetwarzanych w celu wystawienia faktury, rachunku lub prowadzenia sprawozdawczości finansowej".

logo-sklepu-siteseo-sklep.png
Inwestycja w pozycjonowanie otwiera drogę do wielu nowych klientów – sklep.siteseo.pl « Sklep SEO.
Fora, zaplecza i NAPy - seospot.pl « Linkowanie

@Xann proszę Cię, nie pitol głupot.. jeżeli sklep zbiera dane osobowe osób fizycznych, nie prowadzących DG, do realizacji zamówienia - wysyłka, reklamacje, analizowanie zamówień, sranie w banie i inne pierdolety - a nie tylko do wystawienia rachunku, ma obowiązek rejestrować bazę w giodo.

Zbiory danych osobowych podlegają obowiązkowi zgłoszenia GIODO. W jaki sposób stwierdzić czy dane zestawienie jest zbiorem danych osobowych? Decydują o tym następujące kryteria:

zbiór zawiera dane osób fizycznych,

zbiór posiada strukturę,

zbiór umożliwia wyszukiwanie na podstawie co najmniej dwóch różnych kryteriów.

Na stronie giodo (giodo.gov.pl) jest bardzo obszernie i zrozumiale wszystko rozpisane. W trakcie składania wniosku o rejestrację bazy wychodzą jednak kwiatki - np. dla każdej wykonywanej czynności na danych osobowych z osobna musimy zgłosić bazę.

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

@Xann, nie lubię komuś wytykać niewiedzy.. ale pokaż mi, gdzie w podanym przez Ciebie linku jest mowa, że e-sklep jest zwolniony z tego obowiązku? Albo jestem ślepy, albo u Ciebie czytanie ze zrozumieniem idzie jak przedszkolakowi..

z obowiązku rejestracji zbioru danych zwolnieni są administratorzy danych:

1. zawierających informacje niejawne [...]

2. przetwarzanych przez właściwe organy dla potrzeb postępowania sądowego [...]

3. dotyczących osób należących do kościoła lub innego związku wyznaniowego [...] przetwarzanych na potrzeby tego kościoła lub związku wyznaniowego

4. przetwarzanych w związku z zatrudnieniem [...]

5. dotyczących osób korzystających z ich usług medycznych, obsługi notarialnej [...]

6. tworzonych na podstawie przepisów dotyczących wyborów do Sejmu, Senatu [...]

7. dotyczących osób pozbawionych wolności [...]

8. przetwarzanych wyłącznie w celu wystawienia faktury, rachunku lub prowadzenia sprawozdawczości finansowej

9. powszechnie dostępnych

10. przetwarzanych w celu przygotowania rozprawy wymaganej do uzyskania dyplomu ukończenia szkoły wyższej lub stopnia naukowego,

11. przetwarzanych w zakresie drobnych bieżących spraw życia codziennego.

źródło: https://www.giodo.gov...30/id_art/2659/

[edyta] z premedytacją wyboldowałem Ci pewien zapis, który nichuja nie ma się do tego co Tobie się wydaje...

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

Największą paranoją jest to, że jak w bazie maili jest chociażby a.kowalski@nazwafirmy.pl to należałoby to rejestrować bo jest to uważane za dane osobowe po których jesteś w stanie zidentyfikować osobę i naruszasz tym samym jej prywatność :|

Zapraszam do skorzystania z darmowej reklamy w Internecie i dodawania ogłoszeń biznesowych w portalu biznesowym solidnypartner.eu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności