Skocz do zawartości

Marketing szeptany - Co o nim sądzić?

murek5

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym prosić Was forumowiczów o opinie nt. marketingu szeptanego.

Co o nim sądzicie?

Jakie są Wasze doświadczenia odnośnie tej formy reklamy?

Na co zwrócić uwagę przy wyborze firmy/osoby do wykonania tego zadania?

Jaki wpływ ma taka kampania pod kątem SEO, a jaki pod kątem marketingowym?

Czyli ogólnie czy warto? ;)

Na co zwrócić uwagę przy wyborze firmy/osoby do wykonania tego zadania?

zrobić test na inteligencję -> jak wyjdzie ponad iq 200 to dopiero zlecać :D

Poszukaj tutaj: https://www.google.pl/search?site=&source=hp&q=marketing+szeptany&oq=marketing+szeptany&gs_l=hp.3..0l10.1023.4389.0.4786.18.12.0.6.6.0.163.1454.2j10.12.0....0...1c.1.31.hp..0.18.1554.vuuFLwYhqbM

Poszukaj również o zagorzeniach oraz braku kontroli na szeptanym oraz o tym co chcesz wiedzieć na ten temat...

Ogólnie szeptany jest zawsze skuteczny jak jest dobrze wykonany...

Właśnie tego się obawiam, że nie mam całkowitej kontroli nad tym co się dzieje, a najbardziej tego, że źle przeprowadzony marketing może wyrządzić bardzo dużo złego - zrażenie się klientów do firmy etc. Dlatego też przeszukuje "internety" ;) w poszukiwaniu informacji i pytam m.in. tutaj.

zły marketing to szeptanie np tabletkami na impotencję, na forum dla kobiet :)

Jeśli gdzieś ktoś zamieści wzmiankę na forum typowo męskim (chociaż w stopce) to mimo wszystko jest on ok (moim zdaniem)

Ogólnie jakby nie patrzeć to jest spam i 70% ludności będzie "zła" na twój link, a z tego 70% i tak znajdzie się jakieś 20% mężczyzn, którzy u Ciebie jednak coś kupią ;-)

normalne i ludzkie :)

Dobrze wykonany "marketing szeptany" daje sporo.

1. Wzmacnia domenę i daje sporo stałych linków

2. Pozwala wygenerować spory ruch.

Podstawowe pytanie, które musisz zadać osobie zajmującej się tym rodzajem marketingu, to czy udziela się na forach, na których będzie "postowała" oraz ile ma tam postów

To jest bardzo ważne, bo bardzo często osoby biorace się za taki marketing działają jak "wolny strzelec", a więc rejestrują się na danym forum, piszą 5 postów ( czasem nawet tego nie robią ) i wciskają gdzieś post z linkiem i to wszystko. Nowy klient i mechanizm działania ten sam, a posty takich osób przetrwają max 60 dni ( w zależności od forum i czasu moderacji)

Szkoda pieniędzy na coś takiego .

Edytowane przez kokodżambo

O tym jak pojmowany jest marketing szeptany świadczą powyższe wypowiedzi w których nikt nawet słowem nie zająknął się o tym, że marketing szeptany wiąże się z koniecznością zapoznania osoby która ma "szeptać" o produkcie/usłudze. Nie muszę chyba wspominać, że za darmo dać skorzystać, lub za cenę znacznie niższą od rynkowej ...

• Like 1

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

jakie stawki taki marketing, widać czasami ogłoszenia, gdzie ktoś proponuje 50gr za aktywny post na forum - napisany ręcznie i wymaga niewiadomo czego od wykonawcy. każdy kto zajmuję się marketingiem, zdaje sobie sprawę, że taka usługa musi odpowiednio kosztować (chyba, że ktoś nie ma co robić i oferuje pisane na forach w ramach dorobienia na piwo). mamy już taką mentalność, że chcemy mieć wszystko jak najtaniej, nie liczy się jakość, a cena..

Usługi seo, zaplecze, link building, copywriting e-reklama

Najlepszy program partnerski, do 40 procent prowizji od każdej sprzedaży - sprawdź tutaj

@Beer, bo zdecydowanej większości marketing szeptany kojarzy się z tekstem "a ja polecam to-i-tamto. kupiłam tu-i-ówdzie. pozdrawiam. krysia" p|erdolniętym na kozaczku czy jakimś innym dziadostwie.

na takim poziomie właśnie jest PL marketing szemrany - bo z szeptanym to on wiele wspólnego nie ma.

• Like 1

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

arketing szeptany wiąże się z koniecznością zapoznania osoby która ma "szeptać" o produkcie/usłudze. Nie muszę chyba wspominać, że za darmo dać skorzystać, lub za cenę znacznie niższą od rynkowej ...

Ciekawe podejście, nie spotkałem się z nim nigdy, no chyba że mówisz o blogerach z ich "wpisami sponsorowanymi".

Idę o zakład, że ani jeden ze spamerów spamujących fora, które moderuję, nigdy nie miał do czynienia z tym, co niby poleca.

Nie wiem czy wiecie, że do działań w sferze marketingu szeptanego są zaliczane takie rzeczy jak wybudowanie ogródków dla dzieci przez znaną hamburgerodajnie jak i akcję jabcoka "My wife say no , Apple say yes" ...

W PL na palcach jednej ręki można policzyć dobre akcje marketingu szeptanego, przeważa marketing szemrany .. :D

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

@Beerbant jeśli mówimy o sieci to niestety budowa ogródków dla dzieci nie wchodzi w grę - chyba, że wirtualna (chociaż nie wiem czy zabawa w takim parku jest korzystna dla naszych dzieci - których nie mam jeszcze)

ogólnie marketing szeptany/szemrany to jest coś ala pozycjonowanie :)

więc jeśli ktoś wie jak umieścić link przy pozycjonowaniu to i wie jak to zrobić w szeptanym i tyle na temat :)

W końcu tylko wartościowe źródła się liczą - a w wartościowych jest ruch i zainteresowanie naszą stroną (czy się mylę ?)

więc jeśli ktoś wie jak umieścić link przy pozycjonowaniu to i wie jak to zrobić w szeptanym i tyle na temat

Bzdura :D

Celem marketingu szeptanego nie jest umieszczanie żadnego linku w sieci.

a przykład:

"Witam,

uważacie, że to zdjęcie: https://www.foto-kulinaria.pl/wp-content/uploads/2013/08/salatka-camember-3.jpg do tematu: "Zdrowa żywność" będzie lepsze od tego: https://www.foto-kulinaria.pl/wp-content/uploads/2013/08/krewetkoburger-5.jpg ? Ze strony mogę pobrać zdjęcie za 1 zł i w sumie jest to ciekawa oferta. Które zdjęcie byście wybrali? "

Czy nie jest to w pewnym sensie marketing szeptany ? :P

Dzięki czemu nie robię "chamskiego" linkowania - tematyczne pytanie przy tworzeniu zwykłego prostego bloga (a w sumie postu na nim).

Reklamuje twoją stronę "bezwiednie".

Nie, to nie jest marketing szeptany a dalej szemrany :D

marketing szeptany ?

Byłby wtedy gdybyś dostał parę fotek (spodobały by sie Tobie) i pokazywał je swoim znajomym :D