Skocz do zawartości

Kolejny kamień milowy w AdSense...nowe regionalne formaty...

melepl

Rekomendowane odpowiedzi

Przed chwilą na Waszych maila zapewne też pojawił się mail o poniższej treści :D

Jak wiadomo istnieją specyficzne formaty reklam, wykorzystywane przez reklamodawców i wydawców w Polsce, dlatego też postanowiliśmy oddać do Twojego użytku trzy nowe, regionalne formaty reklam dostępne z panelu Google AdSense:
  • 750x100 (PL Billboard)
  • 750x200 (PL Double Billboard)
  • 750x300 (PL Triple Billboard)

Według raportu gemiusAdMonitor formaty typu „Billboard” występują w ponad 50% polskich kampanii displayowych. Dlatego możliwość ich wykorzystania w AdSense będzie doskonałą okazją, by jeszcze lepiej dostosować jednostki reklamowe do układu graficznego strony. Nowe formaty najlepiej sprawdzają się w części strony widocznej na ekranie tuż nad lub tuż pod menu.

Formaty PL Billboard, PL Double Billboard oraz PL Triple Billboard będą dostosowane zarówno do reklam graficznych, jak i tekstowych. Po włączeniu reklam graficznych na nowych jednostkach reklamowych AdSense może przez jakiś czas wyświetlać mniejsze formaty (np. 728 x 90). W takiej sytuacji reklama będzie wyrównana do górnej krawędzi oraz wyśrodkowana. Odsetek takich reklam będzie się stopniowo zmniejszał, w miarę jak reklamodawcy będą dodawać swoje kreacje w nowych formatach.

Jesteśmy przekonani, że nowe formaty reklam – ze względu na dużą popularność wśród reklamodawców – pozwolą Ci efektywnej zarabiać na treści Twoich witryn.

Uważam, że to znakomite posunięcie AdSense :D

Ciekawe jakie miny będą mieć teraz agencje reklamowe w PL które do tej pory jako jedyne udostępniały ten format reklamowy dla dużych reklamodawców i był on ich "asem w rękawie" na polu internetowej reklamy w PL...był...

Również przed chwilą otrzymałem takiego maila. Trzeba zacząć testować nowe jednostki :)

Na chwilę obecną jest niskie pokrycie reklamami graficznymi ale za kilka tygodni będzie bardzo ciekawie - tak samo jak było z jednostką 300x600

Jak sądzicie odbije się to na agencjach reklamowych w PL ?

Jakiś czas zastanawiałem się nad tym czemu adsense nie ma billboardów, a tu dzisiaj miła niespodzianka. Wyświetlają się Wam w ogóle jakieś reklamy (tekstowe lub graficzne) w formacie 750x300 ?

Przez chwilę jak testowałem były tekstowe a z graficznych na razie bannery zwykłe - jeszcze nie widziałem żadnej kreacji 750x300...ale to tylko kwestia czasu :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności