Skocz do zawartości

file_get_contents() nie działa na niektórych stronach

skorpionek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Tworzę niewielki skrypt do wyciągania linków ze stron (wewnętrznych, zewnętrznych, w zależności jakie są potrzebne) i testy wychodziły bardzo dobrze dopóki nie trafiło na stronę niebezpiecznik.pl (naturalny link hehe), z której skrypt nie wyciągnął żadnego adresu mimo, że w kodzie strony jest ich multum. Po sprawdzeniu czy kod strony się pobrał:

$kod = @file_get_contents($url);
echo($kod);

zamiast kopii strony niebezpiecznik.pl wyświetlił mi się spis katalogów na moim hostingu...

Nie mam pojęcia czym to jest spowodowane. Domyślam się, że pewnie w jakiś sposób konfiguracja serwera na, którym stoi strona blokuje funkcję file_get_contents ale nie mam pojęcia w jaki sposób i co zrobić aby jednak pobrać kod tej strony (znaczy się nie chodzi mi konkretnie o kod strony niebezpiecznika tylko ogólnie o strony, w których nie można użyć file_get_contents, niebezpiecznik służy tylko jako przykład bo u nich po raz pierwszy trafiłem na ten problem).

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź

zainteresuj się cURL a najlepiej od razu Multi cURL :)

Ok dziękuję bardzo, zaraz zabieram się za szukanie materiałów :)

A mógłbym jeszcze prosić o odpowiedź na drugie pytanie (już bardziej z ciekawości) czyli w jaki sposób jest zablokowana funkcja file_get_contents na tej stronie?

Pozdrawiam

A mógłbym jeszcze prosić o odpowiedź na drugie pytanie (już bardziej z ciekawości) czyli w jaki sposób jest zablokowana funkcja file_get_contents na tej stronie?

Od tego trzeba zacząć, że żadna strona www lub inna usługa nie może zablokować funkcji oprogramowania klienta w tym wypadku przedmiotowej file_get_contents.

Funkcja file_get_contents wykonuje żądanie HTTP, a każde żądanie HTTP zawiera odpowiednie nagłówki http, więc co najwyżej serwer przetwarzając żądanie klienta może przeanalizować skład / poprawność nagłówków i jeśli "uzna", że są poprawne zwrócić przewidziany dla żądanie dokument lub odmówić dostępu. Mogą tam być też inne blokady, ale to już przekracza zakres tego postu.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Od tego trzeba zacząć, że żadna strona www lub inna usługa nie może zablokować funkcji oprogramowania klienta w tym wypadku przedmiotowej file_get_contents

Wiem, to był tylko skrót myślowy, w pierwszym poście już pisałem ,że jest pewnie serwer, na którym stoi strona to blokuje :)

Dziękuję za odpowiedzi

PS. Jakby ktoś przez przypadek znalazł artykuł, o którym pisał japek to byłbym wdzięczny za wklejenie linka lub wysłanie na pw bo szukam ale coś nie mogę znaleźć.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności