Skocz do zawartości

Finansowe programy partnerskie a ręczne sterowanie SERP-ami

rissah

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanie, związane z pewną moją obserwacją, przy czym od razu zaznaczam, że piszę jako laik, zarówno w zakresie pozycjonowania (w tym szczególnie fraz typu kredyty), jak i udziałów w programach partnerskich.

Otóż mam bloga, luźno związanego z branżą finansową. Blog nie jest jakoś specjalnie zadbany (nigdy mi na nim specjalnie nie zależało, bo nie liczyłem na cokolwiek w tej branży, to był poryw świeżego czytelnika PiO i newsów na temat milionów przez internet), w ramach pozycjonowania jakieś katalogi, precle, komentarze, profile (niewiele). Do pozycjonowania ciężkich branż nie mam ani zaplecza, ani narzędzi, ani tym bardziej wiedzy. Niemniej jakiś czas temu wróciłem do bloga z czystej ciekawości. Zacząłem systematycznie wrzucać nowe artykuły, założyłem socjale itp. Okazało się, że te 50 - 150 odsłon dziennie jest (a tendencja okazała się rosnąca z miesiąca na miesiąc i to dość wyraźnie), więc wrzuciłem reklamy AS, nie spodziewając się cudów. Blog raczej nie jest zoptymalizowany pod kątem AS, ale te dwie stówki miesięcznie wyciąga. Zarejestrowałem się w programie partnerskim Bankier, stworzyłem tam podstronę w domenie systempartnerski.pl, którą podpiąłem do menu bloga (po kliknięciu przenosi na stronę w PP, nie na podstronę mojego bloga). Dodatkowo wrzuciłem jedną reklamę w sidebar.

I tyle było działań, a dosłownie dzień po wrzuceniu reklamy produktów PP do sidebara i podpięciu do menu strony w domenie systempartnerski.pl statsty odwiedzin spadły o jakieś 80 %. Ta sytuacja miała miejsce kilka dni temu, ale dziwne dla mnie jest to, że w GWT mam tak zielono, jak na murawie Narodowego - pozycje w górę, odsłony w górę itp. Nie monitoruję strony w jakiś systemach, opieram się tylko na GWT, a do niego - jak poczytałem na tym forum, nie można mieć zaufania, więc na tą zieleń patrzę przez palce (tym bardziej, że jak już wspomniałem, ten blog nie leży w moim głównym centrum zainteresowań, ale skoro coś tam zarabia, to czemu nie :) ).

Czy ktoś miał podobne doświadczenia? Nie chodzi o Bankiera pewnie, ale w ogóle o branże wrażliwą. Ktoś zauważył takie spadki, po podpięciu PP finansowych? Ta branża jak widzę, to same niespodzianki - spamów w SERP-ach dziś tyle, że nie wierzę już w Content is the King i dbałość gugiela o wyniki:).

Raczej nie wchodzą w grę filtry (powiadomienia o ręcznym nie mam, algorytmiczny raczej nie groził, bo treści dużo, linków mało, No-Follow jakieś 30 %, ponad połowa to goły adres itp., aczkolwiek oczywiście niczego nie można wykluczyć.

Monitorujesz gdzieś pozycje czy patrzysz tylko w GWT?

Tylko w GWT. Nie monitoruję pozycji, bo też na żadną frazę bloga nie pozycjonuję, sprawdzam statsy odsłon w Ga od czasu do czasu, przy okazji sprawdzania innych stron.

Fresh site bonus dla nowych treści.

Licznik wyświetleń w GWT zwiększa się nawet jeśli jesteś na pozycji 99.

"Pozycje" w GWT to średnie; aktualnie mogą być o wiele, wiele niższe.

Rel="nofollow" dla linków wychodzących.

Fresh Site Bonus raczej nie, bo strona w sieci od stycznia. Stoi na WP, więc artykuły bardzo szybko indeksowane. Dopóki nic z nią nie robiłem (od czasu do czasu jakiś link w komentarzu), miała ruch na poziomie 5 - 10 uu dziennie. Odkąd się za nią zabrałem (ale nic konkretnego, tak, jak pisałem w pierwszym poście), ruch rósł systematycznie.

No nic, dam jej jakiś czas, zdjąłem już link do programu partnerskiego, zobaczymy. Jak wróci, to fajnie, jak nie, to strata niewielka, chociaż tak, jak pisałem, te dwie stówki miesięcznie wyciągała nawet przy niewielkim ruchu :)

Na stronie oprócz tego linka do pp nie było żadnych wychodzących.

• 1 miesiąc temu...

Fresh Site Bonus raczej nie, bo strona w sieci od stycznia. Stoi na WP, więc artykuły bardzo szybko indeksowane. Dopóki nic z nią nie robiłem (od czasu do czasu jakiś link w komentarzu), miała ruch na poziomie 5 - 10 uu dziennie. Odkąd się za nią zabrałem (ale nic konkretnego, tak, jak pisałem w pierwszym poście), ruch rósł systematycznie.

No nic, dam jej jakiś czas, zdjąłem już link do programu partnerskiego, zobaczymy. Jak wróci, to fajnie, jak nie, to strata niewielka, chociaż tak, jak pisałem, te dwie stówki miesięcznie wyciągała nawet przy niewielkim ruchu :)

Na stronie oprócz tego linka do pp nie było żadnych wychodzących.

Czy wróciła?

@Dark - nie, nie wróciła. Nie monitorowałem jej na żadne frazy, nic z nią nie robię obecnie, poza wrzucaniem nowych artykułów i jakimiś linkami z profili (niewiele).

• 3 miesiące temu...

W tej branzy powiem otwarcie bo sie nia zajmuje to liczy sie unikatowa treśc chcesz tam sie wbijac to udeżaj w pytanie - odpowiedz czyli pozycjonowanie trescia na długi ogon to daje rezultaty lepsze niz walka o pozycje pod krótkie frazy.

Po drugie spójrz oczami potencjalnego uzytkownika szukasz kredytu na dowód to napisz tytuł gdzie mozna dostac kredyt na sam dowód i artykół okolo 1000znaków nie notka i wartośc tresci i + w google tez ci pomaga tak jak like w FC tak wiec uwierz mi dośc unikalne pytania w nagłówku i ogólne rozwiniecie bogate w wypunktowania i obowiazkowo obrazek , zdjecie z atrybutem alt

To najlepszy sposób na trudne frazy po za tym zero linkowania na ilość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności