Skocz do zawartości

Góra dół w kółko

Koba

Rekomendowane odpowiedzi

Domena jest 4 letnia. Jak nie linkuję stoi w miejscu (plus minus jedno oczko, normalne wahania). Jak zaczynam linkować, to przez kilka dni ładnie wzrasta o łącznie kilkanaście pozycji, a potem leci nagle i znowu stoi :/

Wygląda na słabej jakości linki i słaby ich profil

Ale chodzi o linki dotychczasowe czy nowo dodawane? Ze starymi wiem, że jest nie tak - strona była dawniej robiona min. automatami do katalogowania z publicznej listy, widziałem też sporo spam-precli. Dodam, że to nie moja robota :) Może potrzeba disawow?

Nowymi linkami staram się właśnie ten profil poprawić - jest sporo nofollow, większość bez anchorów (takie stanowią jak dotąd raptem 20% całości) i z niezłych domen - głównie fora tematyczne i największe ogólne, np. portali informacyjnych, komentarze w blogach, czasem jakieś ogłoszenia. Generalnie ręczna robota na umiarkowaną skalę. Poza tym z oferty Pozycjonusza wziąłem pakiet wpisów w katalogach firm (też bez anchora), ale strona ledwo drgnęła (a na inną podziałał jedwabiście i liczyłem na podobny efekt).

Może macie inne rady?

WItam, a czy poza linkowaniem zmieniasz treści na stronie?

Ja w swoim serwisie, zauważyłem taką prawidłowość, że na pewne frazy ma stałe pozycje, ale w momencie, gdy na stronie głównej pojawi się news, to na słowo klucz mam skoki 30-15-30 7-17-7 itp. Także, gdy dane hasło wyleci z głównej, to od razu spada w serpach.

Tak i wydaje się to w miarę logiczne, o ile coś obecnie w G jest logiczne, linki z słabych miejscówek znikają (ban, nieprzedłużenie domeny itp) a ty zastępujesz je mała ilością nowych, z których część nie indeksuje się, więc algorytm raz ma ciągłe skoki.

Dla mnie akurat nie jest to logiczne, gdyż oznaczałoby to, że to słabe linki trzymają pozycję (więc nie są słabe), poza tym nie tłumaczy to okresów stabilizacji gdy przestaję dodawać kolejne linki.

Mario - strona główna jest statyczna, podobnie jak większość podstron - strona firmowa.

A tak nawiasem mówiąc jak mam poprawić kiepską strukturę linków? Połowa linków jest na kilka fraz pozycjonowanych - mam ich jeszcze więcej dowalić?

No to juz jest wiadome co jest problemem:) Mozesz dowalic jak masz czym... pytanie czy bedziesz mial taka ilosc dobrych linkow zeby przykryc te zle;)

Algorytm G to zwykłe działanie matematyczne, a w związku z dużymi ograniczeniami mocy obliczeniowej, raczej jest dość prymitywny. To że zastępujesz słabe ale liczne i stare (nikt oprócz G, nie wie które coś dają, a które są ignorowane) równie słabymi linkami (wiek) nowymi. Co z tego ze "tematycznymi". Mit tematyczności wg mnie bierze się głównie z tego że sławne testy, robione były na zasadzie 5K linków z w miarę zadbanych serwisów branżowych, daje więcej niż 5K linków z ogólnych śmietników zaspamowanych do bólu, dziwne aby było inaczej. G przelicza powoli wyniki, dlatego przez pewien czas masz stabilizację. Tu nie ma żadnych czarów, to matematyka, niestety problem polega na tym że to równanie ma dla nas za dużo niewiadomych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności