Skocz do zawartości

Rozliczanie AdSense w rajach podatkowych

marco990

Rekomendowane odpowiedzi

Ok dzięki @melepl za łopatologiczne wyjaśnienie. A orientujesz się może, czy występując o indywidualna interpretację warto powołać się na taki wyrok WSA z łodzi? Czy nic mi to nie da?

Tu miała być sygnatura...

• Odpowiedzi 36
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Właśnie - jeśli ktoś z Was już próbował. Napiszcie jak to najłatwiej załatwić i jak to po kolei wygląda.

Trzeba przynieść im umowę/regulamin z AdSense?

Jeśli znacie gdzieś w sieci informacje o wyrokach sądów - proszę wrzućcie linki. Wydaje mi się, że jeśli taki stos papierów przedstawi się w US to pozytywną dla nas decyzję mamy już w kieszeni ;)

Nie mogę edytować, więc napiszę w nowym.

To rozwiązanie z dzierżawą i tak mi nie pomoże niestety. Właśnie wyczytałem, że to działa tylko do 4000 euro, a tyle to można mieć w parę miesięcy, a nie w parę lat.

Chyba, że jeden przelew z AdSense dało by się rozbić na np 3 osoby - załóżmy, że 3 osoby prowadzą jedną stronę www i równo dzieli się zyskami. Przejdzie coś takiego? Oczywiście wszystko przy założeniu, że miejscowy US uzna dzierżawę jako poprawna forma rozliczenia AS.

No chyba, że wiecie jak to zrobić by AS zrobił kilka mniejszych przelewów zamiast jednego dużego jak się wstrzymuje płatności...?

Nie wiem czy to prawda, ale:

Od 1 stycznia 2010r. przychody z najmu , podnajmu, dzierżawy, poddzierżawy lub innych umów o podobnym charakterze objęte ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych opodatkowane są w całości stawką 8,5%. Limit 4000 euro został zniesiony i nie ma obecnie zastosowania.

źródło: https://www.uswrzesnia.pl/informacje-podatkowe/34-podatek-dochodowy1/122-najem-i-dzierawa-limity-dla-zryczatowanego-podatku-dochodowego

Tu miała być sygnatura...

Wow, to by było świetnie! :)

A powiedzcie mi - czy jak się ma działalność gospodarczą i jest się VATowcem to też działa? Czy to musi być ktoś z działalnością na ryczałcie lub w ogóle bez działalności?

To się wlicza też w ogólny dochód? Tzn. czy jak mi wyjdzie ponad 100k dochodu za rok (moja normalna praca + dzierżawa dla AS) to już przez to wskoczę na wyższy próg podatkowy?

Ok dzięki @melepl za łopatologiczne wyjaśnienie. A orientujesz się może, czy występując o indywidualna interpretację warto powołać się na taki wyrok WSA z łodzi? Czy nic mi to nie da?

Tak, we wniosku o interpretację należy przywołać możliwie jak najwięcej argumentów popierających Twoje rozumowanie w tym także wyroki sądów przez przywołanie cytatów i sygnatur akt...

Limit został zniesiony dla najmu prywatnego.

@melepl oczywiście chodziło mi o WSA

@Igns oczywiście warto w interpretacji przytoczyć jak najwięcej wyroków i interpretacji popierających twoje stanowisko; w wyroku z Łodzi masz podane sygnatury kolejnych wyroków dwóch WSA i też warto je przytoczyć (chociaż one dot. zapytań firm wypłacających środki pieniężne osobom takim jak Ty tzn. otrzymującym wynagrodzenie z tyt. dzierżawy powierzchni stron, ale są one korzystne dla tych firm a tym samym dla Ciebie)

@marco990 dla podmiotów samodzielnych rozpoczynających działalność nie ma limitów dla ryczałtu (jak było kiedyś i dwie stawki ryczałtu), dla podmiotów kontynuujących działalność jest limit dla ryczałtu 150 tys euro; jak się ma DG i jest vatowcem to się sytuacja nieco komplikuje; wszystko zależy od tego co jest przedmiotem działalności, jak opodatkowujesz DG.. długo by pisać. Jak DG polega na sprzedaży majtek na bazarze i rozliczasz DG np. na zasadach ogólnych (a możesz się opodatkować ogólnie, liniowo, kartą podatkową, ryczałtem) to Adsense możesz mieć i tak jako osoba fizyczna, gdzie nie jest to związane z DG i tak możesz rozliczać ryczałtem. Do tego jak jesteś watowcem to musisz wystawiać Adsense FV ponieważ VAT obejmuje wszystkie Twoje dochody (nie tylko z DG) oprócz np. przychodów z umowy o pracę czy umów cywilno-prawnych jak np. sprzedasz auto. Do tego dochodzi temat NIP EU i deklaracji VAT-7 EU... temat rzeka, strasznie skomplikowany w US nie zawsze wiedzą jak to ugryźć i uwaga: na telefonicznej informacji podatkowej też potrafią gadać bzdury (czasem się widać trafi jakaś nowa osoba nie do końca znająca ustawy jako konsultant przy słuchawce).

Ryczałtu nie sumujesz z przychodami z umowy o pracę: za ryczałt z Adsense do końca stycznia składasz pit28 a za pracę w normalnym terminie pit36 ew. 37 jak masz do tego dodatkowo działalność gosp. nie opodatkowaną ryczałtem.

Generalnie mam normalną pracę + DG która ma kilkadziesiąt PKD (od produkcji filmów, po fizjoterapeutę, sprzedaż detaliczną działalność agencji reklamowych i portali internetowych). Jestem VATowcem i rozliczam się na zasadach ogólnych. Jeśli chodzi o internet to już rozliczałem normalnie fakturą vat reklamę z domów mediowych i klientów indywidualnych. Adsense/adkonteksta jeszcze nigdy nie rozliczałem - od zawsze wstrzymuje płatność.

Z tego co rozumiem to w takiej sytuacji najlepiej jest rozliczyć tę dzierżawę jako osoba fizyczna i nie łączyć tego z firmą, bo wówczas podatek byłby 18% zamiast 8,5%?

Da radę to tak zrobić skoro w ramach działalności rozliczam normalnie faktury za utrzymanie serwera, usługi administracyjne + pracowników portalu?

W takim przypadku może być ciężko obronić to że adsense nie jest związane z DG, co innego jakby DG polegała na sprzedaży majtek na bazarze. W Twoim przypadku opodatkowałbym adsense tak jak przychody z DG.

Ciekawostka: mając w DG ryczałt (np. dotychczas handlując majtkami z 3% ryczałtem) i chcąc rozliczyć w ramach działalności adsense (dopisując wcześniej do GD odpowiednie PKD) trzeba zrezygnować z ryczałtu.

Skoro tak się nie da to mam jeszcze kilka opcji do wyboru.

Nową działalność żony w PKD jest fotografia, parę pierdół i działalność agencji reklamowych. Też vatowiec na zasadach ogólnych. Niczego nigdy nie rozliczała związanego z reklamą/internetem. Jednak w tym roku może wyjść, że będzie się starać o zwrot VATu lub przynajmniej jego przeniesienie, bo ma więcej kosztów niż przychodów. A to zwiększa prawdopodobieństwo "odwiedzin".

Albo kuzyna, który nigdy nie miał żadnych dochodów i nie ma działalności.

Liczy się Twoje rezydencja podatkowa lub rezydencja podatkowa Twojej firmy

gó**o prawda. Wg. prawa liczy się miejsce zawarcia transakcji. Czyli jeśli strona znajduje się na serwerze danego kraju za miejsce zawarcia transakcji można uważać np. UK.

Ja rozliczam AdSense w UK, próg wolny od podatku to 9 440 funtów ( ~47 000 zł) + kilometrówka + pensja dyrektora to ponad 100 000 zł wolne od podatku ;-) I jeszcze możesz liczyć na emeryturę brytyjską.

Koszt utrzymania spółki to 3100 zł rocznie ;-)

Jeśli ktoś jest zainteresowany mogę pomóc w założeniu spółki LTD, szczegóły PW.

Noclegi Busko Zdrój - Zapraszamy do naszego pensjonatu!

Liczy się Twoje rezydencja podatkowa lub rezydencja podatkowa Twojej firmy

gó**o prawda. Wg. prawa liczy się miejsce zawarcia transakcji. Czyli jeśli strona znajduje się na serwerze danego kraju za miejsce zawarcia transakcji można uważać np. UK.

Ja rozliczam AdSense w UK, próg wolny od podatku to 9 440 funtów ( ~47 000 zł) + kilometrówka + pensja dyrektora to ponad 100 000 zł wolne od podatku ;-) I jeszcze możesz liczyć na emeryturę brytyjską.

Koszt utrzymania spółki to 3100 zł rocznie ;-)

Jeśli ktoś jest zainteresowany mogę pomóc w założeniu spółki LTD, szczegóły PW.

Jeżeli jest to spółka i posiada osobowość prawną to tak, jeśli jednak Ty jako jej właściciel jesteś rezydentem podatkowym Polskim i wypłacasz sobie pensję dyrektora to musisz ją opodatkować w Polsce - jeśli tego nie robisz to możesz mieć spory problem...

trzeba wypełnić formularz wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej ORD-IN

zastanawiam się czy skopiować tekst ze strony Lisa https://zarabianie-na-adsense.pl/podatek-dochodowy-z-adsense-bez-dzialalnosci-gospodarczej-jak-dzierzawa/

Wnioskodawca jest osobą fizyczną, nieprowadzącą pozarolniczej działalności gospodarczej. Prowadzi hobbistycznie różne strony internetowe m.in. dotyczące gier komputerowych. Na podstawie umów zawieranych z różnymi przedsiębiorcami udostępnia na tych stronach miejsce pod reklamę, za które otrzymuje wynagrodzenie. Kontrahenci strony są zarówno przedsiębiorcami krajowymi jak i podmiotami mającymi swoją siedzibę na terenie Unii Europejskiej. Umowy między wnioskodawcą, a przedsiębiorcami określa regulamin programu partnerskiego. Regulamin ten jest przygotowany przez przedsiębiorcę i określa m.in. rodzaje stron, które mogą przystąpić do programu partnerskiego, rodzaje reklam oraz sposób wynagrodzenia. Wnioskodawca przystępując do programu partnerskiego musi zaakceptować regulamin.

Do obowiązków wnioskodawcy należy umieszczanie w określonym przez regulamin miejscu na stronie internetowej specjalnego kodu, który umożliwia przedsiębiorcy wyświetlanie i kontrolę reklam. Przedsiębiorca dokonuje kontroli prawidłowości zamieszczonego kodu, jego umiejscowienia oraz rodzaju strony internetowej, na której został zamieszczony. Przedsiębiorca ma pełną kontrolę nad wyświetlaniem reklam i to on decyduje, co będzie się pojawiać na stronie internetowej (może zamieszczać reklamy tekstowe (linki), banery (reklama graficzna), filmy, czy nawet pozostawić dane miejsce puste). Wnioskodawca nie ma żadnego wpływu na treści wyświetlane w danym polu reklamowym.

Wnioskodawca uzyskuje od przedsiębiorcy wynagrodzenie, które jest uzależnione od ilości kliknięć w reklamę i aktualnej stawki za kliknięcie, które określa przedsiębiorca. Wynagrodzenie jest wypłacane co miesiąc. Przedsiębiorca nie rozlicza się z Urzędem Skarbowym za wnioskodawcę, wypłaca mu natomiast wynagrodzenie brutto. Zgodnie z regulaminem programu partnerskiego wnioskodawca sam powinien regulować należne podatki.

.....................itd.

czy wniosek przejdzie po wykreśleniu hobbistycznie? co o tym myślicie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności