Skocz do zawartości

Rozliczanie AdSense w rajach podatkowych

marco990

Rekomendowane odpowiedzi

Liczy się Twoje rezydencja podatkowa lub rezydencja podatkowa Twojej firmy

gó**o prawda. Wg. prawa liczy się miejsce zawarcia transakcji. Czyli jeśli strona znajduje się na serwerze danego kraju za miejsce zawarcia transakcji można uważać np. UK.

Ja rozliczam AdSense w UK, próg wolny od podatku to 9 440 funtów ( ~47 000 zł) + kilometrówka + pensja dyrektora to ponad 100 000 zł wolne od podatku ;-) I jeszcze możesz liczyć na emeryturę brytyjską.

Koszt utrzymania spółki to 3100 zł rocznie ;-)

Jeśli ktoś jest zainteresowany mogę pomóc w założeniu spółki LTD, szczegóły PW.

Jeżeli jest to spółka i posiada osobowość prawną to tak, jeśli jednak Ty jako jej właściciel jesteś rezydentem podatkowym Polskim i wypłacasz sobie pensję dyrektora to musisz ją opodatkować w Polsce - jeśli tego nie robisz to możesz mieć spory problem...

Spółka nie ma właściciela tylko udziałowca/ów i ja jestem jej dyrektorem. A jeśli chodzi o podatki to spółka posiada swoją rezydencję podatkową w UK i tam odprowadza podatki dlatego chroni mnie ustawa przed podwójnym opodatkowaniem i nie muszę odprowadzać podatków w PL skoro zrobiłem to w UK.

Noclegi Busko Zdrój - Zapraszamy do naszego pensjonatu!

• Odpowiedzi 36
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

co do indywidualnej interpretacji zastanawiam się:

- czy nie odpowiedzą mi że mam założyć działalność

- jeżeli dostane zgode na ryczałt czy muszę zgłosić oświadczenie o ryczałcie do 20 stycznia ?

- "Na podstawie umów zawieranych z różnymi przedsiębiorcami " chyba nie odnosi się do adsense?

- "Wnioskodawca nie ma żadnego wpływu na treści wyświetlane w danym polu reklamowym." raczej trzeba to wykreślić bo jakaś kontrola przecież jest

co do indywidualnej interpretacji zastanawiam się:

- czy nie odpowiedzą mi że mam założyć działalność

- jeżeli dostane zgode na ryczałt czy muszę zgłosić oświadczenie o ryczałcie do 20 stycznia ?

- "Na podstawie umów zawieranych z różnymi przedsiębiorcami " chyba nie odnosi się do adsense?

- "Wnioskodawca nie ma żadnego wpływu na treści wyświetlane w danym polu reklamowym." raczej trzeba to wykreślić bo jakaś kontrola przecież jest

ad.1

mogą

ad.2

tak

ad3.

o co pytasz?

ad.4

rób jak uważasz.

@BullTerrier

idź radzę Ci porozmawiaj z doradcą podatkowym bo w tym momencie jak dla mnie wypisujesz farmazony.

W skrócie przypomnę Ci, że większość spółek podlega podwójnemu opoodatkowaniu - pierwsze na poziomie spółki - drugie na etapie wypłaty dywidendy udziałowcom a jeśli jak piszesz jesteś tam dyrektorem a przebywasz więcej niż 182 dni na terenie Polski to twoja rezydencja podatkowa jest w PL zatem dochód z tytułu pełnienia tej funkcji musisz i masz święty obowiązek rozliczyć w Polsce...nie ma innej możliwości.

https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/5C1D58AF2C

Na podstawie umów zawieranych z różnymi przedsiębiorcami udostępnia na tych stronach miejsce pod reklamę, za które otrzymuje wynagrodzenie.

jak rozumiem google twierdzi założenie konta równa się zawarciu umowy ale czy US myśli tak samo

I tak już nie dostaniesz interpretacji do 20 stycznia, zazwyczaj trwa to do 3 miesięcy.

chyba żeby zgłosić ryczałt do 20 stycznia i mieć nadzieje że odpowiedź dojdzie do 20 lutego (termin zapłacenia podatku za styczeń)

idź radzę Ci porozmawiaj z doradcą podatkowym bo w tym momencie jak dla mnie wypisujesz farmazony.

W skrócie przypomnę Ci, że większość spółek podlega podwójnemu opoodatkowaniu - pierwsze na poziomie spółki - drugie na etapie wypłaty dywidendy udziałowcom a jeśli jak piszesz jesteś tam dyrektorem a przebywasz więcej niż 182 dni na terenie Polski to twoja rezydencja podatkowa jest w PL zatem dochód z tytułu pełnienia tej funkcji musisz i masz święty obowiązek rozliczyć w Polsce...nie ma innej możliwości.

Nie opowiadaj bzdur.

Mam NIN (brytyjski odpowiednik NIPu), bez niego nie mógłbym otrzymywać pensji (pensja to nie dywidenda) więc i tam jest moja rezydencja podatkowa. Ustawa o podwójnym opodatkowaniu jasno mówi, że nie mogę być opodatkowany z tego samego dochodu w dwóch krajach UE.

A jeśli nie przebywam na terenie żadnego kraju dłużej niż 182 dni to jestem zwolniony z podatku wszędzie? Znam człowieka który sprzedaje towar na polski rynek, firmę ma w UK a prawie cały rok mieszka w Tajlandii i tak od kilku dobrych lat ;-)

Miejscem rezydentury podatkowej jest kraj w którym dokonywana jest transakcja.

Noclegi Busko Zdrój - Zapraszamy do naszego pensjonatu!

art. 3 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. Zgodnie z nim osoby fizyczne, jeżeli mają miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, podlegają obowiązkowi podatkowemu od całości swoich dochodów (przychodów) bez względu na miejsce położenia źródeł przychodów (nieograniczony obowiązek podatkowy). Za osobę mającą miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej uważa się osobę fizyczną, która:
  • posiada na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej centrum interesów osobistych lub gospodarczych (ośrodek interesów życiowych) lub
  • przebywa na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej dłużej niż 183 dni w roku podatkowym.

Wybacz ale jedyną osobą piszącą bzdury w tym wątku jesteś Ty....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności