Skocz do zawartości

Google nie widzi meta opisów ( title oraz description)

rexxx

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuje pomocy od Was. Jakiś czas temu zrobiliśmy z moim programistą przekierowanie 301 i dodaliśmy DublinCore, GeometaTagi oraz znaczniki H na stronie i od tego czasu optymalizację jakby piorun strzelił. Strona była dobrze opisana, a teraz jest jakiś totalny chaos.

Od googla otrzymałem taki komunikat:

pOG7spW.png

To samo twierdzi submitexpres, podczas gdy SeoQuake widzi opis strony i ja też go widzę na górze wyszukiwarki. Co ciekawe, przed przekierowaniem strona wyświetlała się bardzo ładnie. Co to może być? Szukając problemu wywaliłem póki co wszystkie znaczniki H, bo i tak były źle, ale żadnej poprawy. Taki stan rzeczy trwa już ok 2 tygodni, a poprzednim razem, opisy potrafiły wyświetlić się w google po 1 dniu. Temat dotyczy strony z podpisu.

Wyjątkowy materac gimnastyczny polskiej produkcji!

Tak wygląda sekcja meta. Zmiany dokonane ok 1-2 tygodnie temu. Dokładnie wam nie powiem, bo najpierw przekierowanie było z www a później, zmienione na bez www. Generalnie problem trwa już ok 2 tygodni. Zastanawiam się czy to jest błąd po mojej stronie i google nie chce uznać moich opisów i generuje je sobie z treści, czy jest to normalne i wystarczy poczekać. Jeżeli to 1, to mam problem, bo na stronie głównej treści jako takiej nie ma i nie będzie.

<!-- MetaTagi --!>
<title>Biuro Podróży - Taniowswiat.pl - Wakacje last minute i all inclusive.</title>
<meta name="Description" content="Szukasz wycieczki last minute? Chcesz spędzić wakacje all inclusive? Nie czekaj i rezerwuj najtańsze i najlepsze oferty w sprawdzonych biurach podróży." />
<meta name="Keywords" content="last minute, Chorwacja, biuro podróży, wakacje, bilety lotnicze, Egipt, Turcja, Grecja, wizy" />
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8" />
<meta name="language" content="PL" />
<meta http-equiv="Content-Language" content="PL" />

Jak samo Google twierdzi - wyświetlają to co jest dla nich trafniejsze. Też miałem takie przypadki i we wszystkich pomógł czas. Google robi jakby focha, że było tak świetnie, a Ty to zmieniłeś. ;) Ale później wraca do normy.

Najlepsze efekty w pozycjonowaniu przynosi nic nie robienie. Po prostu rozwijaj cały czas swoją stronę, a sama się wbije do top 10 i będzie to pozycja niezachwiana. Nie wierzysz? Też kiedyś nie wierzyłem...

Całkiem możliwe, że masz problem, bo google stale ulepsza swojego bota. Treść na stronie to podstawa. Bot filtruje strony pod względem zawartości i unika takich, gdzie treści nie ma lub jest ona mało "wartościowa". Z drugiej strony 1-2 tygodnie to niedługi okres czasu. Poczekaj jeszcze trochę. Tagi meta wyglądają w porządku. Możliwe, że bot sprawda meta tag title i DC.title, ale to nie powinno wysypywać takiego blędu. W ogóle ten komunikat jest absurdalny.

Właśnie chodzi o to, że moja strona, to tak naprawdę jedna wielka wyszukiwarka i tutaj ciężko z treścią. Chociaż z drugiej strony, jest dział aktualności, gdzie są wrzucane artykuły a mimo, to one również nie są dobrze przez google opisane. No nic, poczekamy i najwyżej napiszę do nich, jeżeli istnieje taka możliwość.

Domyślam się że w Twoim przypadku chodzi o to że domena została przejęta (wykupiona) i miała narzuconą z góry tematykę. Dla zaplecza miałem do samo. Ostatnio coraz większą rolę ma fakt niejakiego "osadzenia strony" w określonych ramach.

W profilu linków masz dziwne linki i myślę że google się gubi i będzie potrzebował jeszcze trochę czasu na wyłapanie co jest ok. Troszę międzyczasie powinieneś linkować i neutralizować stare linkowanie

Zapraszam na pozycjonowanie za granicą  :)

stylem-logo.png- Profesjonalne pozycjonowanie.

pluseo.pl - Darmowy Audyt SEO dla Twojej strony.  

Nie, nie. Domena jest moja i z tego co sprawdzałem, nigdy wcześniej nie była wykorzystywana, jeżeli o to pytasz. Natomiast dziwi mnie, że jeszcze niedawno wszystko było ok a teraz wielki chaos :) Z tego co widzę, to w Yahoo jest wszystko ok.

Co do linkowania, to opisywałem już kiedyś na forum, że na moje forum wpadł kiedyś jakiś bot i zasyfił mi wszystko viagrą. Do teraz po tym sprzątam i zastanawiam się nad użyciem disavow.

Nie przejmowałbym się tym, że Google nie widzi tych meta, i tak dla niego nie są aż tak istotne. Sprawdź pod kątem składni kod, może coś nie trybi? Sprawdzałeś walidacje?

Zapraszam na mój blog - websem.pl - marketing internetowy i pozycjonowanie!

Kurs pozycjonowania

banner5.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności