Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio rozmawiałem ze znajomym o wielojęzycznych witrynach internetowych i tu się zrodziło wśród nas poróżnienie i mam pytanie, które rozwiązanie jest lepsze, jeżeli chodzi o pozycjonowanie stron wielojęzycznych. Czy stworzenie kilku stron na kilku domenach, odpowiadających danemu krajowi domena.pl, domena.de, domena.fr, domena.us. Czy posiadanie kilku wersji językowych w jednej domenie? Chciałbym zapytać bardziej doświadczonych kolegów, jakie macie zdanie na ten temat? :)

Witaj, ja mogę napisać jak to u mnie wyglądało. Zakładam tutaj, że polska wersja ma walczyć o pozycje w google.pl, a niemiecka w google.de. Na podstawie wpisów na forum pio i różnych tekstów w internecie odrzuciłem od razu opcje domena.com/pl/ domena.com/de/, ponieważ jak czytałem Google musi gdzieś przypisać do jakiegoś języka Twoją domenę, więc zrobi to do jednego. a opcja global nie jest tu ułatwieniem. Trudniej też się to pozycjonuje, bo wiele katalogów np nie przyjmuje wielu wpisów na jedną domenę. Więc zrobiłem na subdomenach typu pl.domena.com, de.domena.com. Ale pod dłuższej obserwacji, tz 2 lat, miałem wrażenie że te subdomeny nadal prawidłowo nie walczą o swoje pozycje. Zmieniłem to na domena.de, domena.fr, domena.pl i jestem bardzo zadowolony. Pełny komfort z pozycjonowaniem i z przypisawaniem danej strony do języka konkretnego. I wyższe pozycje.

Ciekawi mnie, czy pozycje jednej domeny mają wpływ na drugą? Czy pozyskując wartościowe linki do domeny.de można w jakimś stopniu wpływać na pozycje w domena.pl? Zakładając że wersje językowe witryny wzajemnie linkują do siebie jako wersje językowe tej samej strony, czy dla google są to zupełnie osobne strony..

Link buidling, seo copywriting- wystawiam fakturę VAT - zgłoszenia na priv

@skipperskipper dobrze to opisał. podstawą jest odrębna domena dla każdej wersji językowej.

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności