bobak Opublikowano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Witam, na mojej stronie znajdują się dość długie artykuły podzielone na 3-10 podstron. Każda z podstron ma następujący format title: Tytuł artykułu - Strona (numer strony) - nazwa portalu Często zdarza się, że w serpach nie jest zwracana podstrona z początkiem artykułu, ale jedna z kolejnych, więc użytkownik trafia gdzieś do środka długiego tekstu. Moje pytanie: a) nic z tym nie robić - google po prostu wybiera podstronę z treścią bardziej dopasowaną do zapytania użytkownika; b ) zastosować rel prev, rel next Z góry dziękuję za wskazówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donangelo Opublikowano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Warto zastosować rel prev i rel next dla takiego artykułu, które wskazują że te podstrony są powiązane i rozwiązują problem zduplikowanych tytułów i opisów. W serpach nie zawsze wprowadzi to zmianę. Czyli na przykładzie artykułu o niemieckich samochodach: ktoś wpisując "niemieckie samochody" prawdopodobnie trafi z google na stronę 1 artykułu, a wpisując "opel" trafi na konkretną podstronę artykułu, na której mowa o oplach :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beerbant Opublikowano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Czyli na przykładzie artykułu o niemieckich samochodach: ktoś wpisując "niemieckie samochody" prawdopodobnie trafi z google na stronę 1 artykułu, a wpisując "opel" trafi na konkretną podstronę artykułu, na której mowa o oplach :-) To trochę nie tak z tym Twoim przykładem bo podałeś przykład dwóch stron które zasługują na osobne podstrony inaczej było by gdyby albo samochody albo opel miały po kilkanaście stron tekstu. Ja osobiście zastanowiłby się nad tym czy rzeczywiście ta strona musi być pod jednym adresem i czy nie można było by jej usystematyzować dzieląc na na przykład na kilka stron z tematyką szczegółową . To takie gdybanie jak sie nie zna treści Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania .... Moja fotografia kulinarna Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donangelo Opublikowano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Przykład był ok w kontekście pytania bobaka. Artykuł o samochodach ma 10 podstron z czego na podstronie nr 6 są 2 akapity o oplu. Ktoś szukając informacji o oplu pewnie zostanie skierowany nie na podstronę nr 1, a właśnie na podstronę nr 6. To że lepsze jest kilka podstron z tematyką szczegółową niż 1 długi artykuł podzielony na podstrony to racja, ale kolega już o to nie pytał i pewnie nie zamierza przebudowywać strony. Poza tym taka paginacja jest zwykle denerwująca i głównym jej celem jest wyświetlenie kilka razy reklam, a nie wygoda użytkownika. No ale, jeżeli już stosujemy paginację, to rel="prev" i rel="next" będą korzystne pod kątem seo, a dodatkowym plusem ich użycia jest to, że niektóre przeglądarki mogą wczytywać w tle kolejną podstronę spod tego linka, przez co szybciej wyświetla się ona dla użytkownika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beerbant Opublikowano 3 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2013 Bardziej chodziło mi o logiczny podział struktury serwisu bo wydaje mi się, że jeżeli mamy stronę o samochodach niemieckich zawierającą opisy różnych marek tych samochodów (tak zrozumiałem) to dla mnie logicznym byłby podział zawartości tej strony na podstrony (każda osobna dla danego modelu) zgrupowane w kategorii nadrzędnej (samochody niemieckie) Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania .... Moja fotografia kulinarna Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobak Opublikowano 3 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2013 Dziękuję Wam za odpowiedzi Co do długości artykułów już wyjaśniam: to są artykuły eksperckie, każdy stanowi integralną całość i jedyne co można z nimi zrobić, to albo publikacja jednym ciągiem, albo zastosowanie paginacji. Zdecydowałam się na paginację i zależy mi na utrzymaniu tego modelu:) Rzeczywiście - jak wspomniał donangelo - pojawił się przy tym problem zduplikowanych tytułów. Szczerze mówiąc nigdy nie stosowałam rel prev/rel next i zastanawiam się, czy rzeczywiście google stosuje się do tych wskazówek, czy wprowadzanie ich jest jedynie dobrą praktyką No cóż. Sprawdzę to Dzięki za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@k Opublikowano 3 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2013 rel prev/rel next stosuje i działa bardzo dobrze. Dla świętego spokoju dla drugiej, trzeciej strony itd Dopisz w title strona 2, strona 3 itd i dla Google będą to już inne tytuły strony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.