Skocz do zawartości

Metoda rozliczania. CPC Czy wypozycjonowane msc?

Anko

Rekomendowane odpowiedzi

Możesz poeksperymentować z AdWords parę miesięcy. Po pewnym czasie zorientujesz się z jakich fraz masz interesujący Cię ruch. Wtedy sprawdzisz czy biznes się opłaca i jakie frazy/sposób reklamy może Ci pasować. Plus AW to natychmiastowy efekt, brak umowy, nauka.

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Ceny faktycznie są duże. Nadal nie wiem co mam zrobić.

Wklej tutaj informacje co do ilości wyszukiwań na każdą z fraz i CPC to napewno ktoś Ci powie czy to drogo czy tanio.

Na Twoim miejscu dodatkowo pomyślałbym nad programem partnerskim dla sklepu.

Anko, nie ładuj się w wielomiesieczne zobowiązania, bo:

- nie wiesz, co będzie za pół roku;

- nie zmienisz nietrafionych fraz, które nie konwertują;

- w razie braku efektów stracisz rok;

- etc.

Upewnij się, skąd ten ruch i jak to wygląda, bo może być tak jak z kupowaniem fanów na fejsie - kupa małolatów i bałagan na profilu, a sprzedaż = 0.

I ustal próg górny miesięcznej opłaty ;))))

Skąd ruch:

- wejścia Google Organic czyli klasycznie wypozycjonowane frazy

- wejścia z marketingu szeptanego prowadzonego na tematycznych forach, blogach

- wejścia bezpośrednie powyżej bazy którą ustalimy

Próg musiałby być na poziomie ok 1500 zł miesięcznie.

Jeżeli chodzi o ta druga opcję , to zwyczajnie zleć bezpośrednio marketing szeptany, bo po co bawić się w pośredników ?

Jestem na 100% przekonany,ze oprócz ruchu z takiej formy reklamy, otrzymasz także ruch z "surfów", czyli napływ botów :)

Twierdzisz,ze 600 zł za 24 frrazy to dużo ? Wychodzi 25 zł za frazę, a ja za tyle bym nie robił. Zwłaszcza,że frazy komercyjne bardzo trudno się robi. Znaczy się, wbić takie frazy można,ale utrzymać je w Topach, to już inna bajka

Jeszcze jedno, sklep internetowy to coś innego, niż warzywniak na rogu. Do warzywniaka przyjdzie każdy, a żeby ktoś przyszedł do sklepu internetowego, to trzeba sobie wypracować markę i dlatego twój sklep jest mało dochodowy. Ludzie zapłacą xx% więcej u konkurencji , ale ważne, aby sklep był znany.

• 1 rok później...

Wiele zależy od pozycjonowanej strony, ale jeśli ma mierzalne cele (można zdefiniować konkretne konwersje w Google Analytics), to najbardziej przejrzystym modelem jest rozliczenie ryczałtowe (za opiekę, konsulting etc.) plus prowizja od wolumenu konwersji. Nawet popełniłem krótki tekst na temat tego, dlaczego rozliczanie w modelu za pozycje nie jest opłacalne dla klientów: https://www.szymonslowik.pl/pozycjonowanie-w-rozliczeniu-za-pozycje-argumenty-przeciw/. Sensowny sposób zaleca także Rand Fishkin (https://takaoto.pro/jak-mierzyc-skutecznosc-pozycjonowania/). Takie podejście do tematu powoduje, że strona jest pozycjonowana na właściwe frazy, pozyskuje wartościowy ruch, a jeśli mało sprzedaje, to jest to impuls do działań z zakresu CRO i UX design.

Zajrzyj na moją stronę: https://www.szymonslowik.pl/ - znajdziesz tam blog z poradami dotyczącymi pozycjonowania i marketingu, a także informacje o tym, czym się zajmuję.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności