Skocz do zawartości

Co zamiast AdSense?

kacper3355

Rekomendowane odpowiedzi

Piszę niszy, bo tylko w niszy mogą być braki i pojawiać się coś innego, po za tym podaż reklam jest dość duża w adsense - ale też podlega sezonowości.

Tyle, że te nisze jak piszesz są bardzo dobrze obłożone w bardziej rozwiniętych krajach, a w Polsce już nie. U nas po prostu pewne biznesy są niedorozwinięte, lub biznesmeni w pewnych branżach nie dorośli do reklam, uważając, że kto ma kuppić to i tak kupi.

Inna sprawa, to że np. strona jest o pierogach. Ale ty wczoraj przez pół dnia szukałeś w necie laptopów. I co ci się pokaże na stronie z pierogami? Reklamy laptopów.

Tak jak mi obecnie wszędzie pokazuje się reklama Mazdy i próbnej jazdy z racji tej, że mój syn jest na etapie kupowania autka i razem przeglądaliśmy net pod tym kontem.

Wchodzę więc sobie np. na stronkę dotyczącą programowania a tam polska reklama "Umów się na jazdę próbną nową Mazdą". Jakoś nie bardzo potrafię jeździć Mazdą pomiędzy linijkami kodu PHP.

Ja rozumiem że Google tak kieruje teraz reklamy, ale mi się to nie podoba. Kiedyś wyglądało to dużo lepiej (dopasowanie reklam do treści strony).

Uważam, że jeśli ktoś odwiedza jakąś stronę, to jest to właśnie to coś co go w danym momencie interesuje, a nie to co go interesowało przez parę ostatnich dni i najczęściej już jest nieaktualne.

Edit.

Właśnie obejrzałem sobie klip muzyczny z muzyką typu jazz-funk i znanymi nazwiskami (Metheny, Hancock). Pojawiła się reklama. Zgadnijcie jaka? "Umów się na jazdę próbną nową Mazdą". Przecie to kompletna bzdura.

Biegam dalej po necie, szukam akurat nut do słynnego preludium Bacha BWV 846, co mam na stronie z nutami? Wielki baner "Nowa Mazda, umów się na jazdę próbną"

To ma być dopasowanie reklamy do treści? To sa jaja

Sorry, nie odpowiadam na PMy

• Odpowiedzi 30
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Bo klikasz wtedy, kiedy reklama Cię zaciekawi.

Albo kopiujesz URL i wklejasz do paska adresowego ;]

KIedyś brnąlem w brażne rozrywkowe to była tragedia zarówno pod względem CPC jak i CTR. Ta jak napisane było wcześniej lepiej wychodzi się na reklamie kierowanej do starszych osób, mniej świadomych użytkowników mimo, że liczba UU jest znacznie mniejsza.

Sam obserwuję ze zdziwieniem zachowanie swoich rodzciców 55+, którzy korzystają z internetu i klikają w reklamy bez opamiętania, bo nie odróżaniają ich od treści właściwej strony.

Tu miała być sygnatura...

Sam obserwuję ze zdziwieniem zachowanie swoich rodzciców 55+, którzy korzystają z internetu i klikają w reklamy bez opamiętania, bo nie odróżaniają ich od treści właściwej strony.

Nie wrzucaj kolego starszych rodziców do jednego worka.

Ja za miesiąc kończę 55 lat i byś się zdziwił co ja robię w necie i na kompie.

Mój 30-letni syn, spec od sieci i programowania w dużej korporacji francuskiej zawsze mówi, że do Taty to mu bardzo daleko.

No moja małżonka to już inna bajka. Ona wciąż się nie nauczyła, że aby zaakceptować formularz może wcisnąć klawisz ENTER. Ciągle szuka myszką buttona OK, wciąż przewija pasek scrollowania zamiast użyć kółka myszy. No ale to blondynka, więc można wybaczyć. Ona akurat jest już niereformowalna, podobnie jak za kierownicą, zamiast wygodnie siedzieć w fotelu, siedzi sztywno z głową na szybie prawie. I nic juz nie pomożę, nic tego nie zmieni.

Sorry, nie odpowiadam na PMy

@dargre

Są wyjątki oczywiście np. moim promotorem pracy MGR był 65 letni profesor, który miał więcej gadżetów elektronicznych niż nie jeden nastolatek w USA.

Jeśli czyjeś życie zawodowe wiąże się z IT, to oczywiste, że będzie się umial poruszać swobodnie w internecie. Statystycznie jednak, osoby 45+ będą mniej świadome w kwestii np. reklamy adwords, czy adsense.

Z moich obeserwacji wynika, że na stronach, w których jest wyższa średnia wieku lepiej sprawdzają się reklamy dopasowane kolorystycznie do strony, natomiast na stronach adresowanych do osób młodszych przykuwające uwagę, bardziej kontrastowe.

Tu miała być sygnatura...

Kiedyś wyglądało to dużo lepiej (dopasowanie reklam do treści strony).

Ale zdaje się, że AdSense umożliwia włączenie dopasowania reklamy na podstawie klienta, na podstawie strony lub na podstawie tego i tego. Gdzieś mi taka opcja mignęła kiedyś.

Ale temat jest o alternatywach adsense. Ostatnio sporo osób żaliło się na spadające stawki zwłaszcza w PL. Czy z kontekstowych jest coś lepszego na dziś. Ostatnio myślałem nad smartcontext - ale to chyba głównie nadaje się na strony z artykułami. Ktoś testował, bo też mi się wydaje że google moze na to teraz patrzeć niezbyt przcychylanie, jak na linki w treści?

Inna sprawa, to że np. strona jest o pierogach. Ale ty wczoraj przez pół dnia szukałeś w necie laptopów. I co ci się pokaże na stronie z pierogami? Reklamy laptopów.

Gdzieś w panelu AdSense jest opcja, dzięki której możesz wyświetlac reklamy albo dopasowane do treści strony albo do zainteresowań użytkowników - warto z tym poeksperymentować.

Jak ktoś ma wiedzę co to jest Adblock, to zazwyczaj ma też wiedzę, że zarabiamy na reklamach.

A ja myślę, że wielu użytkowników AdBlocka korzysta z niego bo znajomi polecili, nie zastanawiając się nad różnica między toplayerami a reklamą nieinwazyjną.

Darmowe programy
Potrzebujesz tekstów w krótkim czasie? Sprawdź tutaj.

• 1 miesiąc temu...

Gdzieś w panelu AdSense jest opcja, dzięki której możesz wyświetlac reklamy albo dopasowane do treści strony albo do zainteresowań użytkowników - warto z tym poeksperymentować.

Kolego możesz podpowiedzieć gdzie to może być dokładniej bo przeglądam cały panel i takiej opcji nie widzę.

Teraz rozumie Pan, że nic Pan nie rozumiał.

Ludzie korzystający z Adblocków się powinni zastanowić skąd się biorą strony i czemu za dostęp do nich się nie płaci (do stron, nie neta). Ale widocznie uważają, że darmowa treść "im się należy"...

Takie podejście jest bez sensu, zwłaszcza w czasach gdy powstają na blogach wpisy na zamówienie, chwalące konkretne usługi/produkty. I co tu jest mniej inwazyjne i denerwujące?

Marketing Internetowy - SEO/SEM - km-web.pl

Dokładnie mam takie same jak Młody ale mi się wydaję, że bardziej moda na blokowanie reklam wyszła jak reklamy pojawiały się na cały ekran przeglądarki i histeryczne szukanie tego przycisku zamknij, jak by reklamy były "normalnie" nie takie "nachalne" to by był spokój.

Teraz rozumie Pan, że nic Pan nie rozumiał.

Ludzie korzystający z Adblocków się powinni zastanowić skąd się biorą strony i czemu za dostęp do nich się nie płaci

Ludzie korzystający z Adbloków mają to głęboko w d... . Wprowadź sobie płatny dostęp do swoich mega niezbędnych ludziom stron internetowych i przestań zawracać gitarę.

- Przypadek? Wszechświat nie może sobie pozwolić na taki luksus.

Nie mam "swoich mega niezbędnych ludziom stron internetowych". Adblocka też nie mam i jakoś żyję i nie narzekam na nadmiar reklam, odkąd zlikwidowali reklamy z domyślnie włączonym dźwiękiem, to było przegięcie.

Marketing Internetowy - SEO/SEM - km-web.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności