Skocz do zawartości

Co zamiast Altusów?

Nikonem

Rekomendowane odpowiedzi

Korzystam ze starych poczciwych Altusów 150 ale przyszedł czas na zmianę wraz z remontem mieszkania. Myślę o kupnie dwóch małych kolumn, które będę mógł zamontować na półce.

Mam wzmacniacz Yamaha ale nie zależy mi na głośności ale w miarę dobrej jakości. Budżet mam ograniczony, powiedzmy 1000 zł. Możecie coś poradzić, zaproponować?

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

odradzam marki marketowe typu sony, thomson itp ;) to niestety nie gra :) kup coś yamahy typu Soavo-2 (2x budżet) lub dużo tańsze NS 333, ewentualnie coś z JBL - np. JBL ES20.

Nie spodziewaj się z tej wielkości głośników, które dodatkowo postawisz wysoko na półce, jakiegoś super dźwięku. Osobiście zainwestowałbym jednak w kolumny stojące - np. Yamaha NS 777, NSF 160 lub JBL ES80, które powinny zmieścić się w Twoim budżecie - bas musi się rozejść po podłodze a nie latać po pokoju ;)

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

Altusy są stare, ale nigdy nie były poczciwe. Kolumny podstawkowe 1000-1500: https://www.audioster...00zl_18705.html

https://www.audioster...00zl_40620.html

https://www.audioster...kowe_75011.html

Zadziwiająco dobrze grają nieprawdopodobnie tanie Ushery S-520. Nie wiem czy są jeszcze produkowane, może mają jakichś następców, ale warto zainteresować się rynkiem wtórnym.

- Przypadek? Wszechświat nie może sobie pozwolić na taki luksus.

Poczytaj opinie o MICROLAB SOLO7C

Interesująca propozycja ale podejrzanie niska cena (około 600 zł) Myślałem też o trochę mniejszych rozmiarach ale jeśli brzmią dobrze to przy takiej cenie warto się zastanowić... Może ktoś z PiO używa tych albo podobnych kolumn?

P.S. W wolnej chwili przejrzę też Wasze pozostałe propozycje. To będzie raczej zakup da siebie pod choinkę więc trochę czasu jeszcze jest ;)

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Korzystam ze starych poczciwych Altusów 150

Miałem kiedyś Altusy 110. ;)

Tak jak mcmagik pisał wcześniej, nie spodziewaj się z kolumn "pólkowych" dobrej jakości dzwięku.

Osobiście polecam do rozważenia JBL Loft 50. Jednak są to kolumny stojące i cena przewyższa budżet ale można zastanowić się i porównać.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Nikonem jakbym nie sam ich nie używał i nie był zadowolony to bym ich przecież nie polecał.

Ja za nie dałem 670zł.

Biją na głowę wszelkie kina domowe za 1500 czy też te plastikowe logitechy itd a są tańsze od nich.

Wdrożenia i modyfikacje sklepów PrestaShop - webKS.pl

@krzysiuus wybacz, ale dwa punkty skreślają te głośniki jako dobre:

1/ wbudowany zasilacz

2/ wbudowany wzmacniacz

o ile zasilacz to pryszcz, to już wzmacniacz większy problem - albo jest mega mały i marnej jakości, albo zajmuje 2/3 głośników i wtedy już brak miejsca na pracę membran i uzyskanie dobrej akustyki.

może i one do podłączenia pod kompa, żeby sobie pograć, się nadają.. ale do niczego więcej. ponadto Nikoś posiada już wzmacniacz ;)

no i obudowa nie jest z drewna, jak opisuje test, a z MDFu w folii finish.

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

Wzmacniacz w tych kolumnach chyba da się ewentualnie wyłączyć. Grunt, że pokazujecie mi różne możliwości za co jestem bardzo wdzięczny :)

@Nikoś, nie da się wyłączyć - jak wyłączysz kolumny nie zagrają.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności