Skocz do zawartości

Podwójne wywołanie skryptu/strony... dlaczego?

bojownik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jakiś czas temu zauważyłem pewien problem i nie wiem czym może on być wywołany.

Otóż skrypt postawiony jest na joomla. Jakiś czas temu, chciałem sprawdzić popularność kategorii i wykorzystałem do tego nieużywaną przez joomla kolumnę w mysql.

Wygląda to mniej więcej tak:

UPDATE tabela SET counter = counter + 1;

Zauważyłem, że zamiast w tabeli zwiększać o 1, zawsze zwiększa o 2.

pomyślałem sobie, oj tam nie jest to takie ważne, będę sobie dzielił wyniki przez 2, bo dane miały być tylko poglądowe.

Później chciałem sprawdzić konwersję nie dla popularności stron, a dla określonych użytkowników.

Oparłem się na ciasteczkach, czyli coś w stylu

jeśli jest ciasteczko UPDATE -> zwiększ licznik, jeśli nie ma INSERT z licznikiem 1

I znowu to samo, jak robi update to o 2 a nie o jeden.

Czym to może być spowodowane?

Wygląda to tak jakby strona była otwarta i od razu po otwarciu jeszcze raz się odświeżona.

Funkcja nie wywołuje się dwa razy...

Pomyślałem, że może to być spowodowane rodzajem przeglądarki i zainstalowanych w niej pluginów ...

I teraz ciekawostka:

na FF i Chrome zwiększa o 2

na IE zwiększa o 1

O co tu chodzi? Jak dojść do tego co stwarza problem?

Co ma wspólnego przeglądarka z wykonywanymi komendami SQL :olaboga:

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

No właśnie nie wiem kolego, pomyślałem, że może jakiś plugin niezoptymalizowany pobiera drugi raz zawartość strony w celu analizy... nie mam pojecia o co tu chodzi :(

Ale jak sprawdzam po statystykach innych osób, to wyszscy musieli by mieć takie pluginy :)

Na prawde nie wiem o co tu chodzi...

EDYCJA

odpaliłem FIREBUGA i faktycznie pobierana jest strona 2 razy.

Może nagłówki coś komu podpowiedzą:

Pierwszy GET

Nagłówki odpowiedzipokaż źródło
Cache-Control private
Connection Keep-Alive
Content-Encoding gzip
Content-Type text/html; charset=utf-8
Date Tue, 10 Dec 2013 11:06:38 GMT
Keep-Alive timeout=1, max=100
P3P CP="NOI ADM DEV PSAi COM NAV OUR OTRo STP IND DEM"
Server Apache/2
Transfer-Encoding chunked
Vary User-Agent
X-Content-Encoded-By Joomla! 2.5
X-Powered-By PHP/5.2.17
Nagłówki żądaniapokaż źródło
Accept text/html,application/xhtml+xml,application/xml;q=0.9,*/*;q=0.8
Accept-Encoding gzip, deflate
Accept-Language pl,en-us;q=0.7,en;q=0.3
Connection keep-alive
Cookie 729bc8545bac30c2b83eadf8c9e46ebe=4c1a243490878ac7ce10a7ae5f03362c; b99df109aa8ae661aaa45473c14697c6=2667de6c48eef240aa5473e9f55a72fe; bt_arise_tpl=bt_arise; ab_test_image=a-284; PHPSESSID=7bfe0b121dbc5611471ec0cb08e35529; configuration=site; jpanesliders_permissions-sliders=0; jpanesliders_module-sliders=0
DNT 1
Host ********
User-Agent Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:25.0) Gecko/20100101 Firefox/25.0

Drugi GET

Nagłówki odpowiedzipokaż źródło
Cache-Control private
Connection Keep-Alive
Content-Encoding gzip
Content-Type text/html; charset=utf-8
Date Tue, 10 Dec 2013 11:06:40 GMT
Keep-Alive timeout=1, max=98
P3P CP="NOI ADM DEV PSAi COM NAV OUR OTRo STP IND DEM"
Server Apache/2
Transfer-Encoding chunked
Vary User-Agent
X-Content-Encoded-By Joomla! 2.5
X-Powered-By PHP/5.2.17
Nagłówki żądaniapokaż źródło
Accept image/png,image/*;q=0.8,*/*;q=0.5
Accept-Encoding gzip, deflate
Accept-Language pl,en-us;q=0.7,en;q=0.3
Connection keep-alive
Cookie 729bc8545bac30c2b83eadf8c9e46ebe=4c1a243490878ac7ce10a7ae5f03362c; b99df109aa8ae661aaa45473c14697c6=2667de6c48eef240aa5473e9f55a72fe; bt_arise_tpl=bt_arise; ab_test_image=a-284; PHPSESSID=7bfe0b121dbc5611471ec0cb08e35529; configuration=site; jpanesliders_permissions-sliders=0; jpanesliders_module-sliders=0
DNT 1
Host *****
User-Agent Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:25.0) Gecko/20100101 Firefox/25.0

Różnica występuje w nagłówku Keep-Alive i Accept.

Czy to może mieć znaczenie?

Czy to może mieć znaczenie? NIE

Wyświetl sobie jakie zapytania robi skrypt lub je loguj to będziesz <lub i nie > wiedział co słychać ...

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Znalazłem :) skrypt ajax miał błąd i odświeżał mi w tle stronę ;)

Swoją drogą zauważyłem w firebugu, że jeśli strona ma zaimplementowane rel="next" to przeglądarka wysyła żądanie do następnej strony.

Czy to normalne? Myślałem, że to błąd w joomli pół dnia siedziałem, nad tym, żeby znaleźć błąd... w końcu patrze na ceneo i tak samo tam jest.

Pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności