Skocz do zawartości

polskie znaki (problem)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, zainstalowałem mini_otwarty ale pojawił sie problem , nie wyświetlają się polskie znaki ł,ś,ź itp ... w bazie sql są polskie znaki widoczne , a na sajcie widać znaki zapytania , w trakcie dodawania kategorii i podkategorii w panelu jak wpiszę wyraz z polskimi znakami to po kliknięciu 'dodaj' wyskakują errory . Pytałem admina serwera co z tym fantem można zrobić to odpowiedział mi że skoro w sql widać polskie znaki to trzeba w plikach dokleić linię :

mysql_query(\'SET NAMES latin2\');

i tu mam gorącą prośbę ...poprostu nie wiem do jakiego pliku i w której lini to wkleić , proszę o jakieś łopatologiczne wytłumaczenie gdzie i jak to zrobić , nie mam dużego doświadczenia i trzeba mi to powiedzieć jak krowie na rowie, z góry wielkie dzięki i pozdrawiam .

Nie mam żadnego doświadczenia ze skryptem piotrka, ale tą linijke musiałbyś wpisać po funkcji łączenia się do bazy "mysql_connect()" [lub funkcji za to odpowiadającej].

"Wielkie uczyniłaś pustki w kraju naszym,

Ty żałosna partio tym rządzeniem waszym.

(...)

Z każdego kąta żałość człowieka ujmuje

A kraj już nowych rządów tęskno wypatruje."

a jakie masz ustawione kodowanie ?

i w jaki sposób widzisz ze w bazie sql masz polskie litery ?

Parkietland oferuje parkiety i podłogi egzotyczne.

Dysponujący pokojami jedno, dwu, trzy i cztero osobowymi Dom Pomocy Społecznej Parkosz.

Ustroń to ceniony ośrodek wypoczynkowy i wczasowy leżący w Beskidzie Śląskim nad rzeką Wisłą. Ustroń posiada wyśmienite warunki do rekreacji.

a jakie masz ustawione kodowanie ?

i w jaki sposób widzisz ze w bazie sql masz polskie litery ?

nie umiem się fachowo wyrazić .. ale proszę spojrzeć na screeny

https://www.lewis.pl/sql1.jpg

https://www.lewis.pl/sql2.jpg

https://www.lewis.pl/sql3.jpg

.................

natomiast wg. podpowiedzi kolegi FireFox znalazłem plik /otwarty_disp/funkcje.php i tam jest taka linia i jak po niej wkleiłem tą co mi podano to wcale nie można otworzyć strony . :D

ok, w phpmyadmin (to skąd masz screeny) masz kodowanie UTF8 Unicode, zmień kodowanie strony tez na UTF8 i powinno być ok

dla bezpieczeństwa możes zsobie wcześniej

P.S.

sprawdz sobie jeszcze w bazie czy ą Ci niekrzaczy - miałem tak ze wsyztskie ogonki były ok a ą świrowalo

Parkietland oferuje parkiety i podłogi egzotyczne.

Dysponujący pokojami jedno, dwu, trzy i cztero osobowymi Dom Pomocy Społecznej Parkosz.

Ustroń to ceniony ośrodek wypoczynkowy i wczasowy leżący w Beskidzie Śląskim nad rzeką Wisłą. Ustroń posiada wyśmienite warunki do rekreacji.

ok, w phpmyadmin (to skąd masz screeny) masz kodowanie UTF8 Unicode, zmień kodowanie strony tez na UTF8 i powinno być ok

dla bezpieczeństwa możes zsobie wcześniej

P.S.

sprawdz sobie jeszcze w bazie czy ą Ci niekrzaczy - miałem tak ze wsyztskie ogonki były ok a ą świrowalo

Niestety , zmieniałem w pliku jak Piszesz ... plus inne kombinacje - ale to tylko pogarszało sprawę bądź nie zmieniało niczego , nie wiem...napewno coś źle robiłem i nie potrafię tego przeskoczyć , gubię się w tym i działam na ślepo . ;)

yyyy

mysql_query(\'SET NAMES latin2\'); 

to wklej:

mysql_query("SET NAMES latin2");

Ściągnąłem skrypt i oblukałem.

W tym pliku który podałeś wklej zaraz po:

mysql_connect($dbhost, $dbuser, $dbpss);

A tak pozatym, to temat powinienneś założyś w tym dziale:

https://www.forum.optymalizacja.com/index.php?showforum=54

Tam autor go na pewno zauważy i pomoże.

Ten dział tutaj jest o seo.

"Wielkie uczyniłaś pustki w kraju naszym,

Ty żałosna partio tym rządzeniem waszym.

(...)

Z każdego kąta żałość człowieka ujmuje

A kraj już nowych rządów tęskno wypatruje."

yyyy

Wstawiłem i mam taki wpis"

mysql_connect($dbhost, $dbuser, $dbpss);
mysql_select_db($dbname);

Też to niestety nie pomaga i nie wyświelają sie polskie znaki , a podczas próby dodania kategorii ze znakiem 'ż' to mam warningi :

Warning: mysql_fetch_assoc(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/avebobo/domains/avecenter.pl/public_html/katalog/otwarty_admin/index.php on line 80

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/avebobo/domains/avecenter.pl/public_html/katalog/otwarty_admin/index.php:80) in /home/avebobo/domains/avecenter.pl/public_html/katalog/otwarty_admin/index.php on line 86

---------

mam nadzieję że moderator zauważy i przeniesie temat w odpowiednie miejsce(sorki za nieuwagę)

Nie jestem do końca pewien , ale coś sie kroi ... po nagabywaniu admina serwera wyjawił mi rąbek info że zmieniali wersję mysql , kiedyś była u mnie wersja 4.0 która ponoć jest mało bezpieczna i zapodali wersję 4.1 ... ja sobie kojarzę te zmiany że jest coś spaprane i ta nowa wersja nie obsługuje polskich znaków , mój admin obiecuje szukanie przyczyny , jeśli coś sie wyjaśni to poinformuję. ;)

otwarty_disp/funkcje.php

Między znacznikami <head></head> w okolicach 224 lini zmienić kodowanie

<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />

Ta linia już tam jest "fabrycznie" wstawiona przez twórcę skryptu . :soczek:

Najnowsze info od admina serwera :

Katalogu nie da sie naprawic, wgral Pan bledna baze danych - prosze zobaczyc w phpmyadmin
( nie ma poslkich liter! ).
To samo tyczy se rowniez innych baz mysql - jezeli w phpmyadmin nie ma polskich
znaczkow, to nie moze ich byc na stronie...
Prosze sprawdzic, czy baza danych zostala dobrze zexportowana poprawnie uzywajac
latin2...

to teraz nasuwa mi sie pytanie jak tego dokonać o osohosi ? ... skąd mam wziąć baze do zexportowania i jak to zrobić ? ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności