Skocz do zawartości

Narzędzie do optymalizacji serwisu?

INOMan

Rekomendowane odpowiedzi

Może się mylę i ktoś zna jakieś darmowe czy płatne rozwiązania

Przecież już padły odpowiedzi i gotowe rozwiązania.

A gdzie bo ja nie widzę ? Sam mógłbym wymienić jeszcze z parę Search Engine Optimization Toolkit, Xenu's Link Sleuth, Visual SEO Studio ale żadne z tych narzędzi nie zliczy ci np linków wewnętrznych i nie wygeneruje wykresu jakie strony linkują do siebie i na jakim poziomie.

𝓒𝓸𝓰𝓲𝓽𝓸, 𝓪𝓻𝓻𝓲𝓹𝓲𝓸 𝓭𝓲𝓮𝓶, 𝓿𝓲𝓿𝓸, 𝓬𝓻𝓮𝓭𝓸, 𝓮𝓽 𝓼𝓹𝓮𝓻𝓸, 𝓱𝓾𝓶𝓪𝓷𝓲𝓽𝓪𝓽𝓮𝓶 𝓷𝓸𝓷 𝓭𝓮𝓼𝓽𝓻𝓾𝓬𝓽.

No właśnie... najchętniej sam bym to sobie napisał w jakieś javie ale czasu brak... :(

Tutaj trzeba by było symulować coś w rodzaju działania pageranku: czyli jeżeli ze strony głównej są linki tylko do dwóch podstron to te podstrony otrzymują po 50% mocy, później ta moc dalej się dzieli na kolejne podstrony etc. Do tego wiele innych parametrów...

Xann mi w ogóle nie chodzi o pagerank, pagerank tutaj jest przykładem algorytmu rozkładu mocy.

Ja nie wiem jaką dokładnie ma moc strona, natomiast można ją wyrazić procentowo, gdzie strona główna ma 100% mocy, przy czym stroną główną (startową) nie musi być URL / tylko np. /homepage.html

Oczywiście 100% mocy w kontekście linkowania wewnętrznego, bo któraś z podstron serwisu może mieć o wiele więcej linków przychodzących z zewnątrz. Jednak to są dwie różne rzeczy, składową pozycjonowania jest linkowanie wew. niezależne od innych czynników, mam nadzieję że to jest zrozumiałe.

I teraz najlepszy algorytm analizy wewnętrznego linkowania to taki który mniej więcej będzie się pokrywał z wynikami w SERPie, dodatkowym testem byłaby zmiana linkowania wewnętrznego w oparciu o analizę i dzięki temu osiągnięcie pożądanego rezultatu (zgodnego z nową analizą po zmianach) względem pozostałych podstron w SERPie.

Robiłem też testy... jeżeli dodam np. jakiś główny dział na stronie głównej - czyli dodatkowy link wew. na najwyższym poziomie, to automatycznie pozostałe działy mają mniej mocy i... ich pozycje w G spadają. Wydaje mi się, że aktualnie linkowanie wew. i optymalizacja mają większe znaczenie niż kiedyś.

A gdzie bo ja nie widzę ?

Mam na myśli na przykład wspomniany przeze mnie Website Auditor. Jeżeli uważasz, że ręcznie lub z użyciem Excela zrobisz więcej, to naprawdę proponuję wypróbować.

wygeneruje wykresu jakie strony linkują do siebie i na jakim poziomie

Jeśli nawet miałby coś takiego robić, to jak sobie wyobrażasz odczytanie takich danych przy większym serwisie? Website Auditor pokazuje dokładnie liczbę linków wewnętrznych do każdej podstrony oraz ich źródło.

E: literówki

Moje skromne przemyślenia na temat pozycjonowania próbuję przedstawiać na blogu -> https://blog.karlosky.pl
Osoby zainteresowane współpracą w zakresie SEO zapraszam na stronę www.topmaker.pl oraz https://pozycjonowanie-bialystok.pl

[...]

Website Auditor pokazuje dokładnie liczbę linków wewnętrznych do każdej podstrony oraz ich źródło.

Karolsky tylko fajnie by było aby jeszcze określić dzięki temu moc (to o czym pisałem) i zrobić symulację co by było gdybyśmy tą strukturę linków zmienili (jakby się zmieniła moc).

Co do wielkości serwisu... nawet w dużym serwisie jest to do zrobienia, kwestia napisania dobrze zoptymalizowanego softu i odp. mocy maszyny.

W sumie dość zaawansowane narzędzie... pole do popisu i zarobku dla kogoś kto jest w stanie i ma czas coś takiego stworzyć. Dla właścicieli większych serwisów - w sensie dużej ilości podstron i zagmatwanej struktury takie narzędzie na pewno byłoby przydatne.

Znalazłem coś takiego - powermapper.com - nie wiem czy się przyda. Trzeba by sprawdzić. Głownie jest to pokazanie wizualne struktury linków - https://try.powermapper.com/examples/maps/electrum20/map.htm - nie jest to więc idealne rozwiązanie ale dla wzrokowców się może przydać.

Jest jeszcze www.siteliner.com - też doskonałe nie jest ale ma chyba największy zakres funkcji o które chodzi.

czy któryś z tych softów uwzględniają jakieś wagi dla linków?

Czyli linki znajdujące się gdzieś niżej na stronie mają niższą wagę, bo są np. 1200pixeli od góry?

Szablony do zennopostera - ZenBLOG, ZenSocialBot, ZenOgłoszenia, Szeptacz, ZenFles, ZenReview, szablony do poczty i inne). Tylko profile VIP proszę zamawiać przez priv lub email

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności