mathkit Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 Witam szanownych forumowiczów. Jestem administratorem forum statystycznego https://www.statystycy.pl Przyznam się szczerze, że dawno (tj. od ponad 4 lat) nie zajmowałem się tematyką pozycjonowania. Całą wiedzę zaczerpnąłem od szanownych forumowiczów swojego czasu i zawsze mnie przerażało a zarazem fascynowały tajemna wiedza dotycząca pozycjonowania. Do rzeczy jednak. Chciałbym Was jako ekspertów w tej dziedzinie prosić o radę. Jakieś 4 miesiące temu wpadłem na pomysł, żeby w tematach na forum używać funkcji bolt dla frazy która jest w temacie posta. Powiedzmy dla przykładu, że temat dotyczy problemu "Dominanta". Wszędzie gdzie w wątku wystąpi słowo "dominanta" edytowałem tekst i pogrubiłem to słowo. Chciałem przeanalizować jak wyglądam teraz na pewne frazy w wynikach. Niestety spadłem i to bardzo istotnie (o blisko 20 oczek) w dół. Bardo prosiłbym o informację, czy takie działanie może się algorytmowi google mogło nie spodobać i czy w przypadku gdybym znów wrócił do normalnego tekstu może to uratować sytuację. Byłbym wdzięczny za wszelkie wskazówki. Pozdrawiam serdecznie Statystyka, ekonometria, data mining Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karlosky Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 Poczytaj sobie o czymś takim, jak "przeoptymalizowanie" -> https://www.google.p...optymalizowanie Edit: A tak poza tym, to wcale nie jest powiedziane, że to za te pogrubienia strona poleciała. Dużo się dzieje ostatnio w SERP-ach, więc przyczyn spadków może być wiele Moje skromne przemyślenia na temat pozycjonowania próbuję przedstawiać na blogu -> https://blog.karlosky.plOsoby zainteresowane współpracą w zakresie SEO zapraszam na stronę www.topmaker.pl oraz https://pozycjonowanie-bialystok.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mathkit Opublikowano 19 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 Dziękuję bardzo za pierwszą odpowiedź. Po pierwsze jestem w szoku, że są wypowiedzi ludzi google. Z tego co pamiętam, jak swojego czasu interesowałem się optymalizacją, że wszystko było tajne, nikt nic nie wskazywał, raczej wszystko chodziło owiane tajemnicą. Ludzie przeprowadzali na forum testy, które miały wykazać co się dzieje w wynikach przy użyciu jakiegoś zabiegu SEO. Nie wiem czy ten dział dalej istnieje. Pytanie które mi się narzuca, to czy lepiej w takim momencie żeby odkręcić to pogrubianie i zostawić zwykłą treść czy nie? OCzywiście zdaję sobie sprawę że przyczyn spadku może być wiele, ale to jednak nie jest wróżenie z fusów. To była jedyna zmiana itostna której dokonałem z serwisie. Pozdrawiam serdecznie, Krzysztof Statystyka, ekonometria, data mining Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trotyl Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 Bardzo prawdopodobne ww. "przeoptymalizowanie". Masz duży skok i spadek BL'ek w okolicach września: https://ahrefs.com/site-explorer/overview/subdomains/statystycy.pl Podejrzewam, że prowadziłeś jednocześnie więcej działań niż próba optymalizacji nihil fit sine causa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzlafRock Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 Tu prawdopodobnie była też rotacja uruchomiona Optymalizacja i boldowanie tekstu nie daje takich skoków Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beerbant Opublikowano 20 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 Chciałem przeanalizować jak wyglądam teraz na pewne frazy w wynikach. Niestety spadłem i to bardzo istotnie (o blisko 20 oczek) w dół. Po pierwsze przeanalizuj dla jakich fraz spadłeś bo może się okazać, że przyczyną jest (paradoksalnie) brak optymalizacji. Czego przykładem jest duplikacja strony głównej z www bez www i index.php .... edyta PS nie stosuj parametru bold , lepszym jest strong Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania .... Moja fotografia kulinarna Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dargre` Opublikowano 20 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 Pomijając fakt, że pogrubienie mogłoby być uznawane jako element do oceny względem popularności frazy jest totalnym bezsensem, to z drugiej strony używanie bold czy strong nie jest zbyt eleganckie. HTML rośnie, wspólczynnik tagów i kodu HTML do treści też rośnie. Po to mamy arkusze stylów CSS, żeby odseparować strukturę HTML od jego prezentacji. Dokument jest wtedy bardziej przejrzysty, CSS ułatwia wprowadzanie zmian w HTML. Jest znacznie więcej zalet używania CSS, no ale przecież to podstawy HTML, więc nie ma się co rozpisywać... Sorry, nie odpowiadam na PMy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonsnow Opublikowano 21 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 JA jak piszę artykuł to staram się słów kluczowych nie pogrubiać. Pogrubiam te które są ważnymi informacjami dla czytelnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanoB Opublikowano 24 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2013 Jednokrotne pogrubienie słowa kluczowego w tekście moim zdaniem bardziej pomoże niż zaszkodzi. Oczywiście, oprócz dobrych linków ważne jest takie słowo np. odmienić, powtórzyć, dać w tytule meta, i/lub w nagłówku h1, h2, h3, w znaczniku alt ... oczywiście wszystko z umiarem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nieznanowice Opublikowano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2013 Jasne ja pogrubiam cały akapit. Jednak właśnie uważam, że należy testować wszystko pojedyńczo. Zgadzam się, że nie należy przesadzać, bo może to przynieść skutek odwrotny od oczekiwanego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmod Opublikowano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2013 Jasne ja pogrubiam cały akapit. Jednak właśnie uważam, że należy testować wszystko pojedyńczo. Cały akapit? Pojedyńczo? Zgadzam się, że nie należy przesadzać Alkowiki - dla większego relaksu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzlafRock Opublikowano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2013 Jasne ja pogrubiam cały akapit. Ja czasami pisze WIELKIMI LITERAMI, roboty google lepiej widzą taki tekst. Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blake Opublikowano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2013 nie stosuj parametru bold , lepszym jest strong A może i? Paranoja i pośpiech jest wskazana przy łapaniu pcheł (słynne powiedzenie pana od ZPT z podstawówki). Powiem wam tak... Mam jednego "naturszczyka" - praktykanta, którego "przyuczałem" do stawiania stron pod MFA. Dałem mu jeden temat i kazałem zrobić 10 stron z przeredagowanymi tekstami z innych stron. Wszystko na domenach testowych (14 dni za 50 gr netto). Zrobił 10 stron i nawet nie patrzyłem na nie, miałem do testów 10 urli z 3 frazami - weszły 2 linkowane różnymi metodami (dla testu ). Po ustabilizowaniu się (minęły 2 tygodnie) przedłużyłem 2 domeny, ale miałem dylemat co bardziej pomogło - czy linki z określonego skryptu czy to, że title i description są w całości capitolami napisane a cała treść na stronie w <strong> czy to skąd są linki... Inna strona bez stronga i capitoli jest 2 pozycje niżej (czyli na 3 pozycji linkowana z całkowicie innych miejscówek w 3x większej ilości. Jedno jest pewne - teksty na stronie w całości zrobione STRONGIEM są w topach, ale jajek na stół nie położę, że to dzięki temu, bo teraz jeszcze kilkanaście innych testów muszę zrobić żeby to potwierdzić. "Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014 "Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beerbant Opublikowano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2013 Blejkuś znasz to powiedzenie "ziarnko do ziarnka" ? Jeżeli masz na stronie "dopieszczoną" jak największą ilość parametrów to zawsze będziesz miał łatwiej od innych (chociaż sam ściemniacz Cutts twierdzi, że to obojętne czy strong czy bold) Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania .... Moja fotografia kulinarna Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blake Opublikowano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2013 Jeżeli masz na stronie "dopieszczoną" Jak już pisałem: Dałem mu jeden temat i kazałem zrobić 10 stron "naturszczyka" Wszystkie były na WP, ale że czcionka mu się za mała wydawała to zrobił ją boldem. Nie patrzyłem nawet na te strony (zerknąłem dopiero jak weszły w topy i okazało się, że na niektórych podstronach zapomniało mu się nawet treści wrzucić albo nie zapisał, nie wiem). Strony nie miały ogólnie wielu podstron, ale... akurat na tej udało mu się (przez przypadek oczywiście, bo panel WP to widział pierwszy raz dopiero jak mu pokazałem niedługo wcześniej) zrobić linkowanie wewnętrzne z dobrym anchorem do strony głównej (czyli główną frazą). Skórki oczywiście z darmowych instalował, które znalazł w podpowiedziach z instalatora WP (do dzisiaj co poniektórzy twierdzą, że zróżnicowanie kodu ma znaczenie a te same skórki są na tysiącach innych WP) "Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014 "Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.