Skocz do zawartości

Artykuły do przedruku, a pozycjonowanie - jakie jest wasze zdanie

Eryk

Rekomendowane odpowiedzi

Co myślicie o zdobywaniu linków dzięki artykułom do przedruku?

Ten artykuł https://artelis.pl/artykuly/961/Jak-wybudowac-dom-jednorodzinny-za-polowe-ceny był czytany od czasu jego napisania tylko na serwisie artelis, aż 200 tys. razy i został przedrukowany na 116 innych stron gdzie również był czytany setki lub tysiące razy.

Z jednej strony raz dobrze napisany artykuł sam zdobywa linki i generuje ruch, ale z drugiej strony na każdej ze stron jest ten sam tekst. Czy wpływa to pozytywnie czy negatywnie na pozycję strony w google?

Czy waszym zdaniem warto pisać dobre artykuły do przedruku?

Jak myślisz, jakiego typu strony wykorzystują takie artykuły do przedruku?

Moje skromne przemyślenia na temat pozycjonowania próbuję przedstawiać na blogu -> https://blog.karlosky.pl
Osoby zainteresowane współpracą w zakresie SEO zapraszam na stronę www.topmaker.pl oraz https://pozycjonowanie-bialystok.pl

Jak myślisz, jakiego typu strony wykorzystują takie artykuły do przedruku?

Kiedyś pisałem artykuły, to większość lądowała na blogerze, ale kilka znalazłem na bardzo zadbanych i poczytnych serwisach. Jeśli artykuł jest naprawdę dobry, to może trafiać na wartościowe serwisy.

Z drugiej strony systematyczne wrzucanie artykułów do przedruku może z czasem generować całkiem spory ruch na stronę ( jeśli będą dobre ) , ale pewnie kosztem pozycji w google.

Szczerze mówiąc dla mnie ten artykuł jest mizernej jakości - bleblanie takie bez żadnych konkretów , od razu widać, że pisany na zamówienie ;) .

Natomiast co do artów "do przedruku" to najlepszym rozwiązaniem jest napisanie jakby "wstępniaka" i umożliwienie jego przedruku i we własnym serwisie opublikowanie jakby artykułu "matki" bardziej rozwiniętego i wzbogaconego o niezbędne szczegóły.

Raz, że chroni sie tyłek przed powielaniem "oryginału" to jeszcze napędza się ruch poprzez wywołanie zaciekawienia na zasadzie "poznania szczegółów" .

Podobne rozwiązania stosuję w sklepach internetowych gdzie są dwie wersje opisów produktów jedna w sklepie a druga w RSSach z których potem robi się autoblogi zapleczowe najniższego rzędu.

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Szczerze mówiąc dla mnie ten artykuł jest mizernej jakości - bleblanie takie bez żadnych konkretów , od razu widać, że pisany na zamówienie ;) .

Natomiast co do artów "do przedruku" to najlepszym rozwiązaniem jest napisanie jakby "wstępniaka" i umożliwienie jego przedruku i we własnym serwisie opublikowanie jakby artykułu "matki" bardziej rozwiniętego i wzbogaconego o niezbędne szczegóły.

Raz, że chroni sie tyłek przed powielaniem "oryginału" to jeszcze napędza się ruch poprzez wywołanie zaciekawienia na zasadzie "poznania szczegółów" .

Podobne rozwiązania stosuję w sklepach internetowych gdzie są dwie wersje opisów produktów jedna w sklepie a druga w RSSach z których potem robi się autoblogi zapleczowe najniższego rzędu.

Bardzo trafne spostrzeżenie, dziękuję za to. Artelis daje obecnie prawo do linka w stopce, gdzie można umieścić info o zamieszczeniu dalszego ciągu i ten link mógłby mieć jakąś wartość (follow). Niestety w treści na Artelis linka nie będzie, chyba że płatny;) Zatem ten art - nawet jeśli jest umieszczony 65 razy (bo trzeba byłoby wyszukać w google, gdzie go zamieszczono) nie daje wielu plusów. Inną sprawą jest fakt, że autor w profilu ma dwa linki do swoich stron - pierwszy nofollow, drugi follow

Niestety w treści na Artelis linka nie będzie

Niestety linki w treści są ostatnio na "cenzurowanym" ;)

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

był czytany od czasu jego napisania tylko na serwisie artelis, aż 200 tys. razy

Takie rzeczy można wsadzić między bajki. 200 tys razy to go boty czytały a nie ludzie. Są lepsze, prostsze i tańsze sposoby generowania ruchu na stronę.

Jedynym plusem (jak dla mnie) jeżeli chodzi o teksty do przedruku jest teioretyczna możliwość połapania kontaktów z właścicielami ciekawych stron. Widzisz że twój tekst został przedrukowany na wartościowej stronie - piszesz do właściciela z propozycją napisania arta za link w treści itp.

Czasem można złapać (albo można było) fajnego linka z artykułów z przedruku, ale zdecydowana większość zwyczajnie ukaranie tekst bez wzmianki o autorze, a 95% linków jakie wpadną będą właśnie z blogspota. Ktoś chyba sprzedawał ebooki lub coś podobnego "jak zostać internetowym bilionerem" i opisywał tworzenie takich stron.

Treningi WattUp.pl

Na pewno ważne jest to, aby na swojej stronie opublikować taki tekst w unikalnej formie, a na artelisy itp. przygotować osobną wersję. W ten sposób masz załatwiony problem z DC.

Kolejny problem to ryzyko zebrania dużej liczby identycznych linków (ta sama podstrona i anchor) różnej jakości stron, co może wiązać się z filtrem. Żeby zmniejszyć to ryzyko, sugerowałabym nie stosować SEO anchorów i skierować link do podstrony z oryginalnym artykułem, a nie do strony głównej lub innej ważnej podstrony. Chodzi o to, aby w razie filtra można było od ręki zmienić adres linkowanej podstrony, a na starym adresie ustawić 404 i tym samym doprowadzić do zignorowania backlinków do niej. Dzięki temu nie będziesz musiał tracić czasu i energii na szczegółowe analizy tych linków.

Generalnie bezpieczniej jest linkować w ten sposób zaplecze, bo tam można sobie pozwolić na eksperymenty. Z drugiej strony, trzeba się mocno postarać albo mieć trochę szczęścia, żeby artykuł opublikowany w tego typu serwisie został aż tak mocno rozpowszechniony, aby obawiać się negatywnych skutków.

Jest problemem jak masz "złe" anchory w takim artykule i w przypadku filtra musisz potem usuwać setki kopii tego tekstu z serwisów których w życiu nie widziałeś, bo Google je podaje jako przykładowe :-)

Marketing Internetowy - SEO/SEM - km-web.pl

Co myślicie o zdobywaniu linków dzięki artykułom do przedruku?

Najszybsza droga do zdobycia filtra choć zależy to od skali, jeśli to są 2-3 artykuły jeszcze nic złego, jeśli będzie ich z 40-50 już masz się czego obawiać. Czym więcej tym ryzyko rośnie.

Porady na temat leczenia lambliozy i innych chorób pasożytniczych jak glista ludzka https://zwalcz-pasozyty.pl/pasozyty/glista-ludzka/

Jeśli szukasz informacji na temat pasożytów człowieka i chorób przez nie wywoływanych koniecznie odwiedź mój blog https://zwalcz-pasozyty.pl

a ja wiem czy trzeba obawiać się 40 artykułów? Ja uważam, że jak już pozyskujemy linki z takich serwisów to nie powinniśmy linkować na słowa excact match. Często stosuję odmienioną formę frazy przez przypadki lub linkuję obejmując anchorem textem 3-4 wyrazy.

Idealny katalog stron dla twojej witryny- dodaj swoją stronę bezpłatnie.
Polecam serwisy o zdrowiu i urodzie: pieknojestwtobie.com oraz twojmedyk.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności