Skocz do zawartości

Jak wycenić domenę?

Michał Lip

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zastanawiam się jak poprawnie wycenić domenę oraz w jakim portalu wstawić ją na sprzedaż.

Czy ktoś siedzi na bieżąco w temacie?

Jakie czynniki / wartości brać szczególnie pod uwagę?

Widziałem płatną możliwość wyceny na aftermarket, tylko czy wycena tego rodzaju jest rzetelna a podana cena możliwa do osiągnięcia? Miał ktoś styczność?

cropped-test1.jpg

wrzuć na di.pl - tam Ci ocenią ale patrz na wycenę troszkę przez palce. Czasem jakąś bzdurę wycenią na kilka tys a konkreta na kilka PLN. Poza tym jak poszukasz u nich w historii to domeny które 5 lat temu wyceniali na kilka-kilkadziesiąt k PLN teraz nawet nie są przedłużane :)

Jak domena .com z angielskim keywordem to chyba SEDO najlepsza do sprzedaży a jeszcze jakaś kasa może wpaśc z parkingu - zalezy od domeny. Z tego co się orientuję to najwięksi i najbardziej wytrwali stawiają stronkę z tekstem "for sale" i czekają na klienta końcowego który sam wychodzi z propozycją ( przeważnie student który potrzebuje Twojej domeny do pracy magisterskiej i da za nią 50 PLN ;) )

jeśli to stronka ze stopki to websurf nie pomoże :)

Domena jest warta tyle, ile ktoś chce za nią zapłacić, wyceny nie mają wiele do rzeczy, kolega sprzedał "zwykłą" domenę, którą zarejestrował dla jakiegoś precla za 12 tysięcy bo akurat duża firma wymyśliła sobie, że będzie jej pasować na jakiś serwis ;).

pozdrowienia.

googlerulz.

Cena sprzedaży = koszty dotychczasowego utrzymania + marża :)

Mam nadzieję, że pomogłem ;)

@Odkurzacz - co to znaczy, że domena "potrafi zarobić 10 zł"? Zarabiać to może tandem, domena + strona; chyba, że masz na myśli przechwycone adresy z dużym ruchem wstawiane na parkingi, ale nie o tym ten temat. Poza tym wycena domeny/strony na podstawie 3-miesięcznych dochodów jest znacznie zaniżona. Nie wiem po co ktoś miałby sprzedawać kurę znoszącą złote jaja.

Do tematu: wycena domeny jest sprawą indywidualną, to taka wypadkowa wyczucia rynku i intuicji; zależy też od tego, jakiego klienta szukasz. I tak np., zupełnie inny rynek tworzą handlarze domen brandowych, gdzie średnie wyceny to kilka tys. złotych, a zupełnie inny handlarze domen np. do wykorzystania w SEO. Ten pierwszy rynek ma znacznie wyższą barierę wejścia, wypadałoby mieć pokaźne portfolio żeby zwiększyć szansę na sprzedaż i większy kapitał na przedłużanie domen, które być może sprzedadzą się za rok, dwa, trzy lub cztery lata. Kluczem jest samodzielna analiza potencjalnego odbiorcy: zastanów się jaki prowadzi biznes, do czego może wykorzystać domenę. Inną wycenę będzie miała domena słownikowa, z której potencjalnie można zrobić firmowy brand, inną adres idealny pod bloga, którą być może będzie zainteresowany człowiek ruszający w sieci ze stówą w kieszeni. Przykłady można mnożyć.

Poza tym szukaj rozpoznania we własnym zakresie, bo nikt nie sprzeda Ci gotowego pomysłu. Przekop di.pl, poprzyglądaj się np. co w portfolio ma Daniel Dryzek, co sprzedał, czego nie, jakie były wyceny, co na tych domenach powstało itd.

paq studio YouTube

Masz Ducati? Patrz sklep Do Dukata | Agencja SEO Paq Studio

Można wycenić na podstawie zarobku z reklam.

Jeśli strona pod adsense to słyszałem, że miesięczne zarobki x10.

Zapraszam na mojego bloga o tematyce seo i nie tylko, zapraszam na: https://toplinkx.pl/blog/ i https://www.facebook.com/toplinkx :nauka:

upvc fitters

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności