Skocz do zawartości

Czy różne IP katalogów z linkami pozycjonujonującymi stronę są lepsze.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam dwie stronki do pozycjonowania oraz pięć katalogów. Chciałbym te pięć katalogów wykorzystać - dodać w nich na stronie głównej linki prowadzące do dwóch stron.

Jak rozwiązać sprawę hostingu - czy dwie strony mogą być na jednym hostingu (netmark.pl), to samo IP, a wszystkie katalogi dać na inny hosting. Czy to rozwiązanie będzie ok, czy też dużo lepiej ze względu na pozycjonowanie by było, by każdy katalog był na innym hostingu (tylko te koszty, bo katalogi darmowe).

Dzięki

Nawet skleroza nie usprawiedliwia cię z braku wpisu o wykorzystaniu darmowego kodu do katalogu!

neteasy - niecałe 50 za rok - promocja do końca roku. Darmowy hosting przewaznie o du.e rozbić. Sam mam stronkę w hostingerze i jak by nie to że męczyłem sie z nią z tydzień i mi zbrzydła to już dawno bym przerzucił na neteasy bo mam tam konto i jestem bardzo zadowolony. Co do różnych IP to ktoś tam robił testy że nie ma to wpływu na pozycjonowanie ale ... lepiej dmuchać na zimne - dziś może nie mieć a jutro tak. Co do darmowych - zastanów się czy te zaoszczędzone 50 pln jest warte nerwów jakie przechodzisz z darmowym hostingiem. Na mojej stronie musiałem wyłączyć prawie wszystkie wtyczki żeby jako tako działała , a żeby je wyłączyć czekałem 2 dni bo nie było się jak dostać do panelu.

to ktoś tam robił testy

lepiej dmuchać na zimne

zastanów się czy te zaoszczędzone 50 pln jest warte nerwów

Jak by się dało zrobić demota to pod poniższymi cytatami można by dopisać:

"Jak w 2 miesiące ze ślusarza stać się expertem SEO"

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Pamiętajże, nie każdy może być ślusarzem, za to każdy może być ekspertem SEO.

Każdy ekspert SEO ma własnego bloga aby przekazywać wiedzę ekspercką, kolejnym kandydatom na eksperta. :)

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Co do hostingu to dla dwóch stron korzystam z płatnego i zastanawiam się, czy dla tych pięciu katalogów kupić kolejny, by ich IP było różne. Szkoda się narobić, by te katalogi poza swoim istnieniem przy okazji nie mogły by mi dać jakiej mocy z linków do tych dwóch stron. Dlatego pytam, jak to jest z mocą SEO, gdyby wszystko było na tym samym hostingu.

Nawet skleroza nie usprawiedliwia cię z braku wpisu o wykorzystaniu darmowego kodu do katalogu!

A niby na jakie wyżyny SEO ma cię wbić te 5 linków z zaspamowanych katalogów , nawet jak link będzie w blogrollu i pojawi się jako 10K BL. Musisz i tak zdobyć sporo linków z innych źródeł, wiec te 5 linków na jednym IP nie ma znaczenia.

Nie oczekuję żadnych wyżyn. Stronka lokalnej działalności, więc i trudno nie jest być na górce google. Po prostu jak przejrzałem swoje stare linki i okazuje się, że pewnie połowy już nie ma to nie ma nawet sensu dodawać do słabych katalogów bo znikną. Czasami kupiło się dawniej jakieś katalogowanie i też już nie ma.

Dlatego wolę postawić pięć katalogów, moderować je i przy okazji mieć sobie jako takie niby zaplecze dodatkowe (linki ze strony głównej) a także mogę za darmo zamieścić tam jakąś swoją reklamę. Katalogi miałyby maksymalnie kilkaset wpisów, nie więcej. W sumie dla mnie więcej pewnie zyskam z tej reklamy niż z tych pięciu linków pozycjonujących, ale skoro dopier te katalogi postawię to lepiej spytać, niż później przenosić katalogi. Tym bardziej, że sam tego nie zrobię.

To jak zrobić? Ładować katalogi i stronki na ten sam serwer/to samo IP?

W sprawie IP wiele już zostało powiedziane. Teorie mówią, że na IP trzeba patrzeć jak na sąsiedztwo. W takich wypadkach nawet C klasy to bliskie sąsiedztwo. Lepiej więc stosować klasy B i A. Jednak wszystko rozbija się o finanse i nie zawsze trzeba to robić.

W mojej branży, z moich obserwacji wynika, że dość dobre wyniki można osiągnąć nie dywersyfikując IP. I tu właśnie widzę sprzeczność z teorią sąsiedztwa IP. No bo jak wytłumaczyć, że konkurent ma takie same DNSy i IPki z tej samej klasy D. Jedyne co kombinuje to na anchorach - totalny miszmasz.

Z uwagi na te dwa fakty stwierdzam, że być może G nie analizuje IP w każdym przypadku. Może to zrobić na przykład, gdy słowo kluczowe jest konkurencyjne, lub np. istnieje mała różnorodność anchorów.. Wtedy to się włącza. W sumie to ta teoria jest uzasadniona. Po co G ma się zarzynać analizami skoro może je ograniczyć do pewnych sytuacji tylko.

Wiec jeśli Cie stać to dla spokoju doinwestuj w IP, bo jak zmienią algorytm to możesz to poczuć.

Jeżeli już wyczerpałeś wszystkie możliwości zdobycia darmowych lub jednorazowo niskopłatnych linków i nie ma na świecie już pięciu kolejnych takich miejsc to może i warto w innym wypadku nie. Poza dywersyfikacją IP, DNS, hostingu czy też danych whois istotne jest czy te katalogi się od siebie i od innych katalogów zdecydowanie różnią -autorski skrypt, autorska templata i inne takie- w innym wypadku to sztuka dla sztuki i strata zarówno czasu jak i kasy.

Coraz mniej dobrych rzemieślników więc szkoda ich na sezonowych "ekspertów" seo.

Autor, jak przy takich "inwestycjach" (dodatkowy hosting) boisz się wydatków to po kiego ładowałeś się w te katalogi? Skończyły się inne źródła zdobywania linków?

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Qbexus, autorski skrypt, templatka - to w sumie tylko dla użytkowników ma znaczenie?

Nikonem, dodatkowy hosting to nie jest duża kasa, tyle, że później trzeba co rok odnawiać i pilnować terminów. A ja się pozycjonowaniem nie zajmuję, tylko pozycjonuję dla siebie. A skoro dużej różnicy nie robi, to nie ma w moim przypadku płacić dodatkowo, skoro się upcha na obecnym hostingu. Same katalogi wyjdą niedrogo, to w końcu jednorazowy zakup, a za głupie ogłoszenie tekstowe w lokalnej gazecie trzeba za rok więcej zostawić niż za domeny i serwer rocznie. Dlatego podjąłem decyzję o postawieniu swoich katalogów, gdzie jak wspomniałem linki mogę umieść na pierwszej stronie, dodać jakieś linki znajomym i ewentualnie dać swoją reklamę graficzną w formie baneru.

Myślę, że wielu tu działa na własną rękę i ponosi koszty testów. Ja staram się różnicować, korzystać z różnych danych na które rejestruję zaplecze i strony docelowe. Ale działam perspektywicznie, nie spieszę się z niczym.

Zarabiam na swoich stronach, nie płacę firmie zewnętrznej więc zaoszczędzoną kasę inwestuję np. w hostingi.

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności