Skocz do zawartości

Linkowanie z zaplecza po zmianach

ShRon

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 42
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

@foxen.pl - testuję, ale na razie za szybko na wnioski. Nie chodzi by podawać na tacy gotowe schematy na tworzenie zaplecza, ale o odpowiedzenie czy któreś z proponowanych przeze mnie rozwiązań się sprawdza. Po to jest forum by wymieniać się wiedzą.

When you dream, there are no rules - people can fly, anything can happen.

Blog o modzie męskiej - emodini.pl

Zależy jakie zaplecze. Jeśli to coś wygląda na typowe blogi to nie pozycjonuj go. Zakładam oczywiście, że nie pozycjonujesz jakiś nadzwyczaj łatwych fraz. Takie zaplecze linkuj przeważnie brandem, aby się zbyt mocno nie wybijało w G dla ważne dla ciebie frazy. Aby nie robiło konkurencji stronie pozycjonowanej :). jeśli zaplecze to jakieś wizytówki firmowe z linkami do strony firmowej to możesz je pozycjonować. Jak zdobędziesz top5 to zgarniesz okolo 95% ruchu z pierwszej podstrony wyników wyszukiwania.

Co do samych metod czy piramida, koło, hybryda, to różnicuj jak najbardziej aby to linkowanie było jak najmniej schematyczne. Czym linkować? To juz pozostawiam tobie, jednak odradzam spam typu wqlweb w którym 95% wpisów to śmieci z generatorów. Obecnie to strach tym linkować ostatni poziom w piramidzie w celu indeksacji, nie mówiąc o własnym zapleczu. Wszystko oczywiście zależy od proporcji takich linków w stosunku do tych niespamowych ale .... lepiej dmuchać na zimne jak się to mówi.

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

linkiem z 20 blogrolli można ruszyć większość fraz, testowałem niedawno na frazie PL "sex" i poszło ponad 20 oczek do góry wbijając się do 3 dziesiątki.

Przydałoby się nieco więcej info, bo sporo rzeczy mogło mieć tu wpływ.

Wszystkie anchory EM? Dużo innych linków wcześniej na domenę pozycjonowaną? Blogi w prywatnych domenach? Jaki site blogów?

Wszystkie anchory EM? Dużo innych linków wcześniej na domenę pozycjonowaną? Blogi w prywatnych domenach? Jaki site blogów?

U mnie: 4-5 fraz, tylko EM, brak innych linków - nowe domenki, blogi w prywatnych domenkach, mały site (< 500). Czymś takim robię top3 na 20 milionowe frazy, nie mogę zrobić top10 na frazy 4 wyrazowe, 40k wyników. Kompletny haos bez reguł.

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

też mam w jednym wypadku identyczną sytuację ;) , co ciekawe, stronka na frazę 10x trudniejszą weszła w topy spokojnie, a na łatwiejszą frazę stoi.

Zastanawiam się czy algo nie ma jakiegoś "bezpiecznika" przegrzewasz frazę np: zbyt silnym linkowaniem, para z linków idzie w gwizdek

W sumie to fajna dyskusja się wytworzyła :)

@Gielo: dzięki za konkretne informacje. Obecnie testuję nową domenę i katalogowanie - wyniki na długi ogon są na ten moment zadowalające, ale raczej treść strony robi całą robotę. Jak się poszuka to i niezaspamowane qlweby można znaleźć. Oczywiście to początek. Staram się różnicować jak najbardziej. Przy okazji dostałem ofertę linka z bloga z mojej branży (forma banerowa). Będę musiał się zastanowić jak to zrobić optymalnie.

Pozdrawiam :)

Trochę to śmieszne , po tylu latach doszliście do wniosku, że trzeba linkować różnorodnie? Przecież już z kilka lat temu jak czytałem poradniki SEO było to jedno z pierwszych rzeczy jakie się dowiedziałem, że trzeba linkować różnorodnie. A teraz wielkie halo? Jakaś nowość? Szok i nie dowierzanie ?

dominator1: o jakim szoku i niedowierzaniu Ty piszesz?! Temat dotyczy linkowania z zaplecza, a mnie konkretnie interesuje jakie techniki są obecnie najbardziej optymalne. W 2009 - 2012 bez zbędnych problemów byłem w Top3 mając różne linki z sieci i konkretne anchory z blogrolla zaplecza. Wcześniej nawet zaplecze nie było potrzebne. Obecnie się trochę pozmieniało.

Generalnie nie ma dobrej odpowiedzi bo po pierwsze, jak nie dasz nofollow to wczesniej czy pozniej albo algo albo manualny audit moze wziasc to za platny link.

Jak dasz nofollow to tak jakbys sie z gory przyznal ze potencjalnie sprzedajesz linki.

Jednym slowem to loteria bo teoretycznie tak dlugo jak manualnego auditu nie otrzymasz to follow w sidebarze bedzie smigac.

Kiedy jeden zmoich klientow dostal manualne penalty za nienaturalne linki to chcac nie chcac cale jego zaplecze musialem nofollowac , lacznie z grafika zeby wyjsc z penalty.

A jesli chodzi o BL follow to tylko te na b.wysokiej jakosci platnych katalogach oraz na authority blogach gdzie wiek BL przekraczal 4-5 lat udalo sie zostawic.

Wracajac do pytania, zgadzam sie z Gielo, jezeli zaplecze jest dobrej jakosci, likowane i ma potencjal na traffic( top 10-20) to najbezpieczniej by bylo "c" czyli wyrazny, widoczny banner z nofollow lub cala strona/wizytowka poswiecona firmie z odnosnikami nofollow.

Ta opcja powinna byc 100% bezpieczna ale poza wejsciami z bannera/wizytowki nie koniecznie dajaca docelowej stronie kicka w SERPs.

Dlatego proponowal bym zamiast bannera/wizytowki, b.dobrej jakosci artykol z linkiem w tresci ( follow) ale bez glownego anchora, najlepiej anchor typu: nazwa firmy, czy goly URL, ewentualnie long tail anchor typu: np. firma Gwozdostal ze Szczecina. lub zwyczjnie anchor typu " tutaj"

To wg. mnie jest bezpieczna opcja zeby zostawic follow BL. Oczywiscie manualny audit zawsze moze to zakwestionowac.

Dodatkowy BL do authority site, np. hurtowni ktora nie jest bezposrednia konkurencja nie zaszkodzi.

Nie popelni jednak bledu zeby na tym samym blogu dawac takie BL w co drugim artykole kazdy z innym anchorem prowadzacy do tej samej domeny.

Ja poswiecam jeden blog z min 5-10 cioma wysokiej jakosci artami na jeden follow link w artykole. To wszystko.

W ten sposob nawet slabo linkowany blog ( zaplecze) ma traffic z long tail ( unikalne arty) a docelowo laduje w top 20-40 na krotsze frazy.Daje to jakis ruch plus dosc mocny follow BL dla Twojej money site.

seo tools reverse IP, duplicate class C IP range, IP to domain, IP to country,whois IP

agtilte nofollow nie sugeruje wcale, że link jest płatny. Są serwisy stosujące nofollow, gdzie nie wepchniesz linka. Obecnie widuję coraz więcej takich serwisów gdzie ich właściciele z góry narzucają linkom które publikuja w artykułach serwisu atrybut nofollow. Pamiętaj też, że blogi, web 2.0, społecznościówki to w dalszym ciągu spore źrodło naturalnych linków jakie polecają internauci, a maj one także atrybut nofollow. To jak postąpi G to wie tylko ono samo jednak było by to kolejne działanie, które wykosi z wyników wyszukiwania małe prywatne strony uzytkowników, a które mają szanse zdobyć większa popularność i często ją zdobywają. Nic, z gdybania nam nic nie przyjdzie, więc pozostaje nam jedynie czekać i obserwować zmiany algorytmów. Jeśli nawet G zrobiło by jak piszesz, to zdobywanie linków nofollow w niczym nie szkodzi, a wręcz przeciwnie w dalszym ciągu różnicuje profil naszych linków.

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

stare przysłowie mówi: jak chcesz uderzyć psa, to kij się zawsze znajdzie. Jak RR chce się przyczepić, to zawsze coś znajdą, ciężko spodziewać się że wśród 5/10/20K linków są same naturalne. A do linków w blogrollu przyczepili się dlatego że są skuteczne, a być może w przyszłości linki z nich będą w znacznie większym stopniu wyznacznikiem pozycji strony w serpach. Ile może być linków w blogrollu 5-10, co to w porównaniu z mln linków z wszelkich rumaków, a jednak G traktuje je jak zło i stara się zniechęcić do ich stosowania internautów, a przecież to jedna z najbardziej obiektywnych i najtrudniejszych do zafałszowania miejscówek na linki. Nie da się puścić blasta na 100K blogrolli.

Ja tam nie zamierzam z nich rezygnować, czy wrzucać NF, jak się przyczepią to wtedy będę się martwić i posypywać głowę popiołem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności