Skocz do zawartości

Czy zgłaszać linki, jeśli strona nie siedzi w filtrze?

skorpionek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Dostałem stronę firmową do kompletnej reorganizacji i pozycjonowania, dodałem ją do GWT i okazało się, że do strony prowadzi niecały tysiąc linków (pomijając ponad 26k linków z panoramy firm) z czego większość to typowe śmieci. Strona istnieje od 2005 roku i do poprzedniego tygodnia nie były w niej prowadzane żadne zmiany, jak ją firma stworzyła w 2005 tak stała. Na frazę "drukarnia miasto" (oczywiście tutaj nazwa miasta. niecałe 250k mieszkańców) strona stała na 79 miejscu. Po kompletnej wymianie wszystkiego (łącznie z tekstami bo było mnóstwo DC w opisach katalogów itp) strona wskoczyła na 20 miejsce. Ale po przejrzeniu linków z GWT okazało się, że na 126 linkujących domen, 35 z nich to katalogi zagraniczne typu:

53searchengines.com

99searchengines.com

32searchengines.com

i jeszcze ponad 30 identycznych (zmienia sie tylko liczba na początku). Niestety nie mam nawet dostępu do tych stron

Access Denied

You don't have permission to access "https://88searchengines.com/" on this server.

Reference #18.271fac41.1388918366.311cded9

Jednak w cachach tych katalogów widać, że wyglądają one identycznie (ułożenie kolumn, kategorie, nawet kolor ten sam)

przykładowa strona w cachach

Poza tym, co najmniej drugie tyle stron linkujących to zagraniczne katalogi tylko o mniej chamskie (zróżnicowane linki, inne motywy itp).

Jak się dowiedziałem od właściciela firmy, strona nie jest pozycjonowana od prawie 5 lat i zdecydowanie widać tutaj starą szkołę pozycjonowania (napierdzielamy linkami gdzie się da).

A że po przyjściu pingwina oberwało się nawet stronom, które długi czas nie były pozycjonowane to zastanawiam się co robić, usuwać syf czy nie robić nic z tymi linkami dopóki się coś nie zdarzy (np. kolejny uciekinier z ZOO).

Opcje są 3:

1. Nic nie robić dopóki jest dobrze

2. Zgłosić do disavow tylko te domeny ze zmieniającą się liczbą na początku

3. Zgłosić wszystkie domeny, które uważam za słabe jakościowo, typu zagraniczne katalogi, marne zagraniczne precle itp.

Jestem bardzo ciekawy co zrobilibyście na moim miejscu. Ja najbardziej w tym momencie skłaniam się w kierunku opcji nr.2 czyli wywaleniu tego najbardziej ostentacyjnego syfu.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowidź.

Przyjrzyj się wszystkiemu i zdecyduj co jest do wywalenia. Te z numerami na pewno. Dodatkowo monitoruj frazy i reaguj a przynajmniej jak chcesz być wyżej (np masz 59 miejsce na frazę) to postaraj się o dobry tekst na własnej stronie.

Troubles with google penalty? No problem - can fix it!

@skorpionek: ja bym postarał się o nowe linki (nie z katalogów) tak, żeby te stare, niezbyt wartościowe, stanowiły znikomy procent wszystkich. Pamiętaj, że aby profil linków wyglądał "naturalnie" potrzebne jest trochę kiepskiej jakości linków.

• 4 tygodnie później...

na pewno zachowaj zimna krew :) Nie wykonuj disavow na pałe. Z pewnoscia duzo juz dowiedziales sie o disavow, kieruj sie wlasnym odczuciem i wiedza ktora zdobyles, ja moge Ci podpowidziec ze nie zawsze usuniecie linka z jakiegos katalogu jest dobre. Glownie, biorac do disavow, kieruj sie powtarzalnoscia linkow i ich fraz, bierz pod uwage flowy tych stron na ktorych sa Twoje linki, chodzi oto ze przy porzadkach bierz pod uwage to co Ci podpowiedzial Michal czyli rob to tak aby pozostawic w miare troszke stron ktore zroznicuja Ci profil linkow i stopniowo kolejne słabe zglaszaj do disavow

Czyli wychodzi ze najpierw punk 2 i stopniowo punk 3

Powodzenia

SEO i SEM - www.rwnet.pl

dostałeś za free takie fajne stare linki i narzekasz. Ludziom to nigdy nie dogodzi :)

Ja bym zostawił dla urozmaicenia profilu, zdobył trochę nowych, lepszych. Stronka jest w GWT więc i tak wcześniej czy później dostaniesz filtr dla zasady i a wtedy będziesz mógł się wykazać w sztuce zgłaszania do DT

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności