Skocz do zawartości

Spadek CPC

travelmania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pomimo tego ze strona ma coraz więcej użytkowników i coraz wiecej kliknięc zarabiam coraz mniej bo CPC w ciągu ostatnich 3 miesięcy spadło mi trzyktotnie.

Próbowałem różnych legalnych taktyk do podniesienia CPC ale nic działa .

Zastanawiam się jak jest u Was czy w ciągu całego roku CPC jest w miarę stałe czy tez są miesiące gdy ono spada a potem znów się podnosi?

Pytam ponieważ nie wiem czy mam ciągle próbować podnosić CPC czy dać sobie na luz i liczyć po pewnym czasie wzrośnie samo, a czas poświecić na rozwijanie witryny.

CPC nie podniesiesz w żaden sposób, bo to reklamodawcy decydują ile chcą płacić . Tak jak piszesz, zadbaj o rozwój strony i wzros ruchu, bo im większy ruch, tym strona lepsza ( z punktu widzenia reklamodawcy), a im strona lepsza, tym więcej reklamodawców i większa konkurencja między nimi, a im większa konkurencja, tym stawki za klik wyższe - Przynajmniej tak twierdzi Google.

w styczniu generalnie u większości wydawców CPC spada gdyż jest to jeden ze słabszych miesięcy w tej branży. W ciągu roku również nie ma jednej reguły na wysokość CPC ma wpływ wiele czynników min. tematyka strony, tematyka reklam, jakość ruchu, pochodzenie ruchu, stopień konkurencji przy licytacji reklam w algorytmie GA. Rozwijaj serwis, rób swoje i jeśli będziesz robić to dobrze możesz mieć niskie CPC a i tak będzie porządnie zarabiać...

U mnie to wygląda tak im więcej kliknięć na 1000 wyświetleń tym mniejsze zarobki, rpm rośnie zarobki spadają .......cz\asami nawet jak postaram się aby artykuły na mojej stronie czytało dużo więcej osób to osiągam dożo więcej kliknięć ale zarobki są mniejsze.

porównując ostatnie 3 miesiące kliknięcia co miesiąc rosną o jedną trzecia zarobki maleją o jedną trzecią

U mnie to wygląda tak im więcej kliknięć na 1000 wyświetleń tym mniejsze zarobki, rpm rośnie zarobki spadają .......cz\asami nawet jak postaram się aby artykuły na mojej stronie czytało dużo więcej osób to osiągam dożo więcej kliknięć ale zarobki są mniejsze.

porównując ostatnie 3 miesiące kliknięcia co miesiąc rosną o jedną trzecia zarobki maleją o jedną trzecią

Zgadzam się z tym, dlatego proponuje nie logować się codziennie do adsense celem sprawdzenia dziennych przychodów. Ja od kilku tygodni przestałem - o wiele spokojniejszy chodzę :P

Jedno nie przeczy drugiemu , dbanie o stronę przede wszystkim ale optymalne wykorzystanie reklam też jest ważne. Ja jestem dopiero w fazie eksperymentów , pewnie za parę miesięcy też dam sobie spokój , dziś zauważyłem ze po dodaniu jednostki linków gdzie wcześniej miałem same banery moje cpc wzrosło o 50% na tych stronach gdzie dodałem linki. Oczywiście nie ma pewności ze to nie jest przypadek.

Ja od nich cały czas dostawałem informacje typu " dodaj większe jednostki reklamowe, a tym samym zwiększysz zarobki". Wysyłali te informacje, a że nie reagowałem , to obnizyli mi CPC :). Przynajmniej już od kilku lat na stronie rozrywkowej CPC wynosilo 0,15 - 0,18 , a od miesiąca 0,11 zł. Poczekam jeszcze miesiąc i przenoszę się do Adkontest, bo pewnie różnica nie będzie zbyt duża, a wolę dać zarobić Polakom.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności